Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Οι τουρκικές τράπεζες μαθαίνουν πως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν


Η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία αναγκάζει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προσφύγει στην αύξηση των επιτοκίων για να σταματήσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, αυξάνει τον αριθμό των αιτημάτων τουρκικών εταιρειών, σύμφωνα με το Bloomberg, για αναδιάρθρωση των δανείων τους, συνολικού ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την στιγμή που παράλληλα διατηρούν χρέος σε ξένο νόμισμα ίσο με το 40% του τουρκικού ΑΕΠ.

Οι τουρκικές τράπεζες μαθαίνουν ότι όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» με τίτλο “Οι τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σωρεία αιτημάτων για αναδιάρθρωση δανείων εταιρειών”, υπογραμμίζοντας ότι ύστερα από τη συσσώρευση εταιρικών δανείων πριν από λίγα χρόνια, οι τουρκικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα αυξημένο αριθμό αιτημάτων από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Σημειώνει ότι η αύξηση των αναδιαρθρώσεων απειλεί να προκαλέσει αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς η βουτιά της τουρκικής λίρας αυξάνει το κόστος των εταιρικών δανείων σε ξένο νόμισμα – το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 40% της οικονομικής παραγωγής.

Αναφέρει επίσης Μια αύξηση των τουρκικών επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συνεχής κατρακύλα της λίρας αυξάνει επίσης το κόστος δανεισμού καθώς οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Τουρκίας επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν δάνεια, ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσθέτει πως οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων δανείων ενισχύουν τις ανησυχίες για κίνδυνο στην πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών εταιρειών.

“Η έλλειψη προτύπων για την αναγνώριση αυτών των δανείων θα μπορούσε να αποκρύψει τις πραγματικές τάσεις επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της βιομηχανίας”, αναφέρει ο Tomasz Noetzel, αναλυτής της Bloomberg Intelligence, σε σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Τώρα που τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλότερα, η λίρα εξακολουθεί να είναι αδύναμη παρά τις πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, και η ικανότητα εξυπηρέτησης του εταιρικού χρέους θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας Dogus Holding AS, Ferit Sahenk, ο οποίος λειτουργεί εστιατόρια συμπεριλαμβανομένων της αλυσίδας στέικ και το φαινόμενο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Salt Bae, ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν δάνεια του ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία Yildiz Holding AS, ιδιοκτήτρια της σοκολάτας Godiva και του σνακ McVitie, ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν δάνεια της ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας νέας συμφωνίας τετραετούς διευκόλυνσης η οποία μπορεί να παραταθεί κατά τέσσερα ακόμη χρόνια.

Επιπλέον, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι επηρεάζονται οι κοινοπραξίες με διεθνείς εταίρους και σημειώνει ότι η ιταλική εταιρεία ενέργειας Ansaldo Energia SpA και η τουρκική εταιρεία Investment Unit του Unal Aysal ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν συζητήσεις για την αναδιάρθρωση δανείου 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, αναφέρει ότι η ιταλική εταιρεία οικοδομών Astaldi SpA και η IC Holding AS της Τουρκίας βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Βιομηχανική&Εμπορική Τράπεζα της Κίνας για να αναχρηματοδοτήσουν δάνειο ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σύναψαν το 2013 με νέες διευκολύνσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας συζητούν προτάσεις για επίλυση της αδυναμίας αποπληρωμής δανείου ύψους 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, Turk Telekomunikasyon AS, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλιών.

ΚΥΠΕ – Bloomberg
HellasJournalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]