Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά το Σκοπιανό “διευθετούν” και τα ανοικτά θέματα με την Αλβανία


Πάνε σε συμφωνία-πακέτο

Του Γιώργου Σκαφιδά

Έχοντας πια καλύψει πολύ δρόμο, η Ελλάδα και η Αλβανία οδεύουν αποφασιστικά προς μια συμφωνία-πακέτο που στόχος είναι να «κλείσει» κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή όλες τις μεταξύ τους εκκρεμότητες, από την άρση του εμπόλεμου έως και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Οι αρμόδιες ομάδες εργασίας των δύο χωρών ξανάπιασαν χθες (Παρασκευή) το νήμα των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι συναντούνταν στη Ρόδο, στο πλαίσιο της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης που διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι από κάθε άποψη κρίσιμα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται το διήμερο 28-29 Ιουνίου.

Η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με ένα Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, για να ακολουθήσει ένα Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη, Παρασκευή).

Η αντιπολίτευση πίσω στην Αλβανία (Μπερίσα, Μέτα κ.α.) κατηγορεί την κυβέρνηση Ράμα ότι τρέχει να κλείσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, «χαρίζοντας τα πάντα» στη χώρα μας, προκειμένου να μπορέσει εν συνεχεία να λάβει το πράσινο φως από την Αθήνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας ωστόσο, οι συσχετισμοί είναι περισσότερο περίπλοκοι. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και το κλείσιμό τους, ενώ η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις δεκάδες χώρες που θα έχουν δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή διαδικασία Τιράνων και Σκοπίων. Ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας δε, υπάρχουν ήδη σήμερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες που, ανεξάρτητα από τι θα πει ή τι θα κάνει η Ελλάδα, εγείρουν τις δικές τους ενστάσεις.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, και το ενδεχόμενο παρασκηνιακών κινήσεων εκ μέρους της Τουρκίας ενάντια σε μια ελληνοαλβανική συμφωνία.

Αθήνα και Τίρανα έχουν, ωστόσο, κάθε λόγο (σε επίπεδο εθνικό αλλά και διμερές) να «κλείσουν» τις μεταξύ τους εκκρεμότητες κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή.

Για την Αλβανία, ζητούμενα είναι η άρση του εμπόλεμου, η κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου (Apostile), η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα των μεσεγγυήσεων (που δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις απαράδεκτες και ανυπόστατες διεκδικήσεις των Τσάμηδων) και φυσικά η έναρξη της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την ΕΕ.

Για την Ελλάδα από την άλλη, ζητούμενα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων/ΑΟΖ με επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα βιβλία της Αλβανίας, ο εντοπισμός και η ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του αλβανικού μετώπου κ.α.

Σε πολλά από τα παραπάνω έχουν ήδη τους τελευταίους μήνες γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ όλα τους συμπεριλαμβάνονται στην προωθούμενη συμφωνία-πακέτο μεταξύ των δύο χωρών, μια συμφωνία που θα συνοδεύεται και από ένα νέο σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας.

Θέμα Τσάμηδων δεν τίθεται σε καμία περίπτωση και κατ’ ουδένα τρόπο. Εάν μάλιστα ισχύουν όσα αναφέρονται στον αλβανικό Τύπο, το κόμμα των Τσάμηδων PDIU βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η συμφωνία (δια)φαίνεται θετική για τα ελληνικά συμφέροντα. Όπως ισχύει ωστόσο στις περιπτώσεις διευθέτησης παλαιών εκκρεμοτήτων, τα τελευταία μέτρα είναι και τα πιο δύσκολα. Και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αναρωτιέμαι γιατί δε βγαίνουμε όλοι στους δρόμους να κατεβάσουμε κάτω όλους τους προδότες πριν ξεπουλήσουν όλη την Ελλάδα; Πρέπει παση θυσία να βρούμε έναν τρόπο να τους σταματήσουμε και ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, είναι από τους καλύτερους.
    Αλλιώς θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα ζούμε σε έναν τόπο, που δεν ονομάζεται πια Ελλάδα, αλλά Τουρκία, "Μακεδονία του Αιγαίου", Αλβανία, Πακιστανομπαγλαντές και ότι άλλο σκεφτεί το άσβεστο μίσος της "σκοτεινο-ελιτ!" της Γερμανίας για την Ελλάδα και το άσβεστο πάθος της "σκοτεινο-ελίτ" των ΗΠΑ (στην οποία πέρα από κάθε αμφιβολία ανήκει και "ο γυαλάκιας") για παγκόσμια κυριαρχία, δηλ.δικτατορία χωρίς όρια! Ήδη στην Ελλάδα αυτή τη δικτατορία τη ζούμε χαραγμένη στο πετσί μας, διά χειρός ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα και όλων των άλλων που είναι όλοι καμουφλαρισμένοι (ο καθένας με διαφορετική αμφίεση!) "οπλίτες" της ΝΤΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο!

      Ο Ελληνας ειναι οργισμενος, αλλα και απογοητευμενος διοτι δεν βλεπει καποιον

      ηγετη που να μπορει να αναλαβει την ευθυνη διασωσης της χωρας!

      Υπαρχει τοση προπαγανδα απο τα καθεστωτικα ΜΜΕ που αναγαγουν το σκοπιανο σε

      θεμα μεταξυ συριζαιων και γαλαζιων!

      Προβαλλεται η προπαγανδα οτι θα μας σωσουν οι προηγουμενοι!!

      Διαγραφή
    2. ΓΜ, αυτοί προπαγανδίζουν, όμως οι πολίτες δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στον Κυριάκο, ούτε σε κανένα άλλο από τους πολιτικούς που βρίσκονται στην βουλή. Όλοι τα ίδια είναι όσο και αν προσπαθούν να δείξουν ότι διαφέρουν. Φάνηκε στην πρόταση μομφής του Κυριάκου. Αν ήταν εντάξει θα είχαν παραιτηθεί όλοι για να μην πάει στις Πρέσπες η προδοτική συμφωνία, όμως αυτοί σταμάτησαν μέχρι εκεί. Οι διαταγές της Μέρκελ ήταν αυτές. Ζούμε σύγχρονη Γερμανική κατοχή υπό της επίβλεψη των ΗΠΑ. Ζήτω οι "σύμμαχοι" που πολεμήσαμε μαζί τους και σκοτώθηκαν τόσοι συμπατριώτες μας για να είναι τώρα όλοι τους ενωμένοι εναντίον μας. Την Κλίντον την ξέραμε, όμως τον Τράμπ δεν τον περιμέναμε να είναι τόσο γερμανόφιλος.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]