Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσκησε βέτο η Ιταλία - Στον αέρα η Σύνοδος για το Προσφυγικό


Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Μετά το βέτο που άσκησε ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Τζ. Κόντε απαιτεί να διαμοιραστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το βάρος των προσφυγικών ροών που φτάνουν στην Ιταλία, ενώ παράλληλα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέερχοφερ ζητάει από την γερμανίδα καγκελάριο να κλείσει μια συμφωνία που θα προβλέπει οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στην Ιταλία.

Παράλληλα, ο Κόντε είχε προαναγγείλει πως δεν θα επιστρέψει η συνεδρίαση να προχωρήσει σε θέματα εμπορίου και άμυνας, αν δεν συμφωνηθεί πρώτα το προσφυγικό.

Γάλλος διπλωμάτης: Συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων 

Η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη νωρίτερα στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου.

«Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης

Η ουσία της Συνόδου μπορεί να συνοψιστεί στη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία είπε πως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κριθεί από το κατά πόσο μπορεί η ένωση να βρει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. 
Ειδικότερα, αυτό στο οποίο αναφέρεται η Άνγκελα Μέρκελ είναι η διχογνωμία που επικρατεί απέναντι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς από τη μία η Γερμανία κάνει λόγο για αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά με συνομιλίες πρώτα με αυτές τις χώρες, ενώ από την άλλη Γαλλία και Ισπανία προκρίνουν τη λύση των hotspots. 

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», ανάφερε προσερχόμενη η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Οι πρόσφυγες χρειάζονται προστασία και στήριξη, αλλά δεν πρέπει να επιλέγουν πού θα υποβάλουν πρόταση ασύλου, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης συνολικής ευρωπαϊκής λύση, αλλά και τη στήριξη των χωρών υποδοχής που έχουν το μεγαλύτερο βάρος.

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Κόντε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανάφερε ότι: «αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. «Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα...Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», πρόσθεσε.

Οι θέσεις που θα συζητηθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τη συζήτηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν δύο μείζονα ζητήματα:
1. Για τις ροές κεντρικής και δυτικής Μεσόγειο:
Η Γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία Γαλλία, Ιταλία. Αντίθετα, η Ιταλο- αυστριακή πρόταση είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.
2. Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου:

Η γερμανική πρόταση της Άνγκελα Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Από την άλλη υπάρχει η γραμμή του CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία «μίνι Σένγκεν».

H Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της:
1. Υπερασπίζεται πάγια τη θέση για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
2. Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.
3. Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.
4. Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]