Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκλέγεται πρόεδρος ο Ερντογάν - Δηλώνει έτοιμος για συμμαχίες στη Βουλή


Νίκη από τον πρώτο γύρο εξασφάλισε ο Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, καθώς με καταμετρημένο σχεδόν του 98% των ψήφων, προηγείται με ποσοστό 52,54% ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP λαμβάνει 30,77%.

Στην πρώτη ομιλία του από την Κωνσταντινούπουλη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία «έδωσε σήμερα στον κόσμο ένα μάθημα δημοκρατίας» καθώς η προσέλευση στις κάλπες έφτασε επίπεδα ρεκόρ (90%) και παρότι το κόμμα του δεν πέτυχε το στόχο των 300 εδρών στη Βουλή, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμμαχίες που εξασφαλίζουν την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας.

Ερντογάν: Η Τουρκία έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα δημοκρατίας

"Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή", με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες.


Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, ωστόσο καταγγέλει πως το πρακτορείο Anadolu «φουσκώνει» τα ποσοστά του Ερντογάν, θεωρώντας πως σημαντικές περιφέρειες που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί και επιμένει πως οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του AKP έχουν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να μιλήσει ο Ερντογάν.

Στη Βουλή μπαίνει και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Η συμμετοχή των Τούρκων πολιτών ανέρχεται στο 86,82% έναντι 74,5% στις προηγούμενες εκλογές.


Παραποίηση των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν απόψε την "παραποίηση" των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

"Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες", ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ καταγγέλλει ότι μόνο «το 37% των καλπών» έχει καταμετρηθεί

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ κατήγγειλε πριν από λίγη ώρα ότι «αυτήν την στιγμή το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών. Αλλά τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι έχει καταμετρηθεί το 85%», σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet Daily News.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 44,34%, με καταμετρημένο το 70,5% των ψήφων, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 21,47%.

Η αντιπολίτευση είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με στέλεχος του CHP

Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.

"Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών", δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]