Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέατρο του Παραλόγου στο υπουργείο Άμυνας, μόνος χαμένος η χώρα


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τελικά είναι ή δεν είναι ομηρεία, αυτό που βιώνουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μας στις φυλακές της Αδριανούπολης; Δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα καθαρή και ενιαία απάντηση δεν υπάρχει, αν κρίνουμε από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται στο πλέον αρμόδιο υπουργείο , αυτό της Εθνικής Άμυνας.

«Η έννοια της ομηρείας είναι διαφορετική από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση. Έχει άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Εμείς βεβαίως καταγράφουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι για περίπου ένα μήνα κρατούνται δύο στρατιωτικά μας στελέχη, αλλά η ομηρεία, με συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο, σημαίνει άλλα πράγματα», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Μέχρι εδώ θα μου πείτε όλα καλά και πράγματι θα μπορούσαν να ήταν, αν ο προϊστάμενος του κ. Κουβέλη δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «ομηρεία» για περισσότερες από μία φορές, αναφερόμενος στα δύο στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Η πρώτη, ήταν λίγες μέρες μετά το περιστατικό, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από το Βουκουρέστι προχώρησε σε δραματική έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εκεί τους χαρακτήρισε «ομήρους των Τούρκων» και ζήτησε δημοσίως την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας για την αποφυλάκισή τους.

Μερικά 24ωρα αργότερα, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε τον ισχυρισμό περί «ομήρων» σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για τη στάση που τήρησε.

«Για πρώτη φορά συμβούλιο κορυφής της ΕΕ παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση για τουρκική προκλητικότητα και απαιτεί άμεση απελευθέρωση Ελλήνων Αξιωματικών ομήρων μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα», είχε γράψει στο Twitter.

Όποια γνώμη και αν έχει κάποιος είτε για τον Πάνο Καμμένο είτε για τον Φώτη Κουβέλη, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να τερματιστεί, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική συγκυρία αυτό που προέχει είναι η ύπαρξη ενιαίου μετώπου τουλάχιστον μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως όποια δήλωση ή όποια δημόσια παρέμβαση γίνεται από ελληνικής πλευράς, μέσα σε ελάχιστο διάστημα γίνεται γνωστή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Δε ζούμε σε ένα απομονωμένο χωρίο στην άκρη του πλανήτη, αντιθέτως η Ελλάδα είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Ειδικά αυτές τις μέρες θα έπρεπε να δίνεται η αίσθηση στην τουρκική πλευρά πως στην ελληνική θέση δεν υπάρχουν «ρωγμές» ούτε και περιθώρια δεύτερων σκέψεων και παρερμηνειών.

Παρ' όλ' αυτά όμως Πάνος Καμμένος και Φωτής Κουβέλης συνεχίζουν να δίνουν αφορμές με την αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στην Αγκυρα. Προφανώς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ έχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις για πολλά, με την επιλογή του κ. Τσίπρα να τοποθετήσει τον Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού να ελέγχεται για τη χρησιμότητά της.

Όποιο «γραμμάτιο» και αν ήθελε να ξεχρεώσει ο πρωθυπουργός με την κίνηση να βάλει τον κ. Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας υπό τον Πάνο Καμμένο, μόνο ως «φλερτ» με το απροσδόκητο μπορεί να χαρακτηριστεί. Και όλα αυτά, την ώρα που οι δύο Ελληνες κλείνουν ένα μήνα στις στρατιωτικές φυλακές και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει τις εχθρικές του διαθέσεις.

Μερικές φορές οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, έστω και εάν υπάρχει η ανάγκη από τους πολιτικούς, μιας δημόσιας αποτύπωσης της θέσης τους. Το εθνικό συμφέρον έρχεται πρώτο.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]