Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το συλλαλητήριο και η «δυσαρμονία» κυβέρνησης και κοινωνίας


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το 1975, όταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ως πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, προχωρούσε στην σύνταξη του πρώτου συντάγματος μετά την πτώση της χούντας, είχε προβλέψει ως μία από τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξαιτίας της λεγόμενης «δυσαρμονίας» της κοινωνίας με την κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια δηλαδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εφόσον αντιλαμβανόταν ότι η κυβέρνηση προχωρούσε σε επιλογές που δεν είχαν την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, τότε μπορούσε να προκαλέσει εκλογές. Αυτά συνέβαιναν πριν από 43 χρόνια.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, τέτοια συνταγματική «πρόνοια» δεν υπάρχει πλέον, οπότε το οποιοδήποτε ζήτημα που παραπέμπει σε θέμα «δυσαρμονίας» κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος δύσκολα μπορεί να παράγει άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα.

Η ΝΔ, όπως σημειώνουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr, μετά το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος «βλέπει» μία «καραμπινάτη» περίπτωση αναντιστοιχίας των κυβερνητικών κινήσεων στο σκοπιανό και του αισθήματος που κυριαρχεί στην κοινωνία. Μία αναντιστοιχία που εκφράστηκε από την πολύ μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζουν, στην Πειραιώς συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανάγνωση που κάνουν τα γαλάζια στελέχη των όσων έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής έχει ως κεντρικό άξονα το συμπέρασμα πως πλέον οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, με κορυφαίο αυτό των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.

«Ο πρωθυπουργός δε γνωρίζει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, ο υπουργός Άμυνας με τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στα Ίμια εμμέσως αποδέχεται ότι πρόκειται για τουρκική περιοχή», τόνιζε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα Καμμένου, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά το συλλαλητήριο, ο οποίος ανέδειξε την έλλειψης εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την κυβέρνηση:

«...Οι πολίτες, όμως, σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία Κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την Αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσο περνούν οι μέρες και οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα προχωρούν, τόσο εδραιώνεται στην ΝΔ η αντίληψη ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί να “φτάσει το θέμα μέχρι τέλους”. Παράλληλα θεωρούν ότι η επιλογή του “μικρότερου” κυβερνητικού εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να στηρίξει το συλλαλητήριο θα μεγαλώσει το ήδη σημαντικό χάσμα στην συγκυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και μετά το συλλαλητήριο δεν έδειξε πρόθεση “κομματικής” εκμετάλλευσης, των όσων έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η τηλεοπτική του δήλωση ήταν σαφώς σε χαμηλούς τόνους ή τουλάχιστον σε χαμηλότερους από όσο θα μπορούσε να γίνει σε παρόμοια περίπτωση, με τον κ.Μητσοτάκη να επιμένει στην ενότητα.

«Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας και σε αυτή την περίπτωση τη διαφορετική οπτική με την οποία τοποθετείται στις εξελίξεις.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]