Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλλαγή ρότας από Κοτζιά - Κίνδυνος για ελληνική πρόταση «σαλαμοποίησης»


Νέα προσέγγιση επιχειρεί στο Σκοπιανό η κυβέρνηση, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς, ουσιαστικά εγκαταλείπει τις ιδέες Nimetz και επιχειρεί να δελεάσει την σκοπιανή πλευρά για μια συνολική συμφωνία, με αντάλλαγμα την «τμηματική» εφαρμογή της.

Την ίδια ώρα ο κ. Zaev μεταβαίνει στις 12 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, σε μια επίσκεψη με συμβολικό περιεχόμενο και μηνύματα προς την Αθήνα, αναζητώντας στήριξη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ,από τον T. Erdogan.

Σε συνέντευξη του στο Euronews ο κ. Κοτζιάς περιγράφει ένα νέο πλαίσιο αναζήτησης λύσης , όπου οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα αναλάβουν την διαπραγμάτευση στην βάση του κειμένου που όπως λέει ο κ. Κοτζιάς θα ετοιμάσει ο ίδιος, όπως συμφώνησαν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία αυτή θα επικυρωθεί από την Βουλή των Σκοπίων, θα δοθεί το πράσινο φως από την Ελλάδα για την αποστολή της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η αναθεώρηση του Συντάγματος θα παραπεμφθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφού γίνει, μόνον τότε θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή προς επικύρωση η πράξη ένταξης της ΠΓΔΜ, με το νέο όνομα στο ΝΑΤΟ.

Με κίνδυνο να θεωρηθεί ότι επαναφέρει και μάλιστα ως ελληνική πρόταση την «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο δίνει ουσιαστικά στην σκοπιανή πλευρά και στον κ. Zaev ένα «χαρτί» με το οποίο θα μπορέσουν να πείσουν και την αντιπολίτευση για την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης και σε αντίθετη περίπτωση να έχουν ένα ισχυρό όπλο ακόμη και για πρόωρες εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται.

Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν από το Υπ.Εξωτερικών η ΠΓΔΜ δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς εάν επιχειρήσει να αθετήσει την υπόσχεση για αναθεώρηση του συντάγματος, δεν θα υπάρξει ποτέ πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία προσχώρησης στην Συμμαχία.

Ο κ. Κοτζιάς στην ερώτηση του Euronews για το πως θα βρεθεί η πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος από τον κ. Zaev απάντησε : « Ο κ. Zaev διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας ώστε να επικυρώσει μία διεθνή Συμφωνία. Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους».

Πάντως ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη απορρίπτει τις ιδέες Nimetz που προέβλεπαν και την συνέχιση της χρήσης του Συνταγματικού ονόματος μέχρι την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. δηλώνοντας ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι το οποίο είναι νομικά, ιστορικά και πολιτικά παρά φύσει σε δύο κράτη που θέλουν να συνεννοούνται. Εννοώ ότι οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί».

Ο κ. Κοτζιάς επιτίθεται στον Μ.Nimetz για τις δηλώσεις του σχετικά με τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησής στο θέμα της ταυτότητας και δηλώνει ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι και η γλώσσα και η εθνικότηtα και ότι φυσικά το όνομα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και στην συνταγματική αναθεώρηση.

Θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της συνάντησης με τον N. Dimitrov ο κ. Κοτζιάς καλεί την κυβέρνηση Zaev να δηλώσει δημόσια τον επιθετικό προσδιορισμό που προτιμά στην νέα ονομασία και να το περιγράψουν στους πολίτες τους, ώστε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία, που ήδη γίνεται όπως είπε στην Ελλάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση σήμερα του κειμένου της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ανάβει το πράσινο φως για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπου επισημαίνεται ότι παραμένουν πολλά προβλήματα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το κράτος δίκαιου, διευκολύνοντας έτσι τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς σε ότι αφορά τουλάχιστον το μέτωπο της Ε.Ε..


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Ο κ. Κοτζιάς επιτίθεται στον Μ.Nimetz για τις δηλώσεις του σχετικά με τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησής στο θέμα της ταυτότητας και δηλώνει ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι και η γλώσσα και η εθνικότηtα και ότι φυσικά το όνομα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και στην συνταγματική αναθεώρηση."

    Εσυ Κοτζια μπορεις να λες ο,τι θες!

    Παντως ΟΛΟΙ οι σκοπιανοι αξιωματουχοι εχουν δηλωσει οτι δεν

    διαπραγματευονται την ταυτοτητα τους και τη γλωσσα τους!

    Εσυ Κοτζια μπορει μεν να το εχεις ΘΕΣΕΙ ως θεμα στο τραπεζι, αλλα αυτο δεν

    σημαινει οτι υπαρχει ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

    Αλλα να δεχθει ο σκοπιανος γλωσσα και ταυτοτητα "βορειομακεδονικη",

    "ανωμακεδονικη" οπως και "νεομακεδονικη" φαινεται μαλλον δυσκολο!

    Και μαλιστα αμεταφραστα!!

    Εκτος αν το πας κι εκει για "διπλη ονομασια"!

    Μετα ομως θα πρεπει να τεκμηριωσεις,ιστορικα τουλαχιστον, απο ποτε υπαρχει

    "νοτιομακεδονικη", "κατωμακεδονικη" ή "αρχαιομακεδονικη" γλωσσα και

    ταυτοτητα!!

    Εκει να σε δουμε και να σε θαυμασουμε!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]