Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πήραν "φωτιά" τα τεφτέρια του Μαξίμου για το Σκοπιανό


Η συμφωνία και οι ΑΝΕΛ

Της Νίκης Ζορμπά

Η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την ονομασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο Μ. Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια, σε συνέχεια των επαφών του με την ελληνική πλευρά.

Στο Μαξίμου, έχουν βγει τα τεφτέρια και με δεδομένες τις κόνξες των ΑΝΕΛ, των οποίων ο πρόεδρος Π. Καμμένος, επιμένει ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή ονομασία με τον όρο "Μακεδονία", μετρούν τόσο τις ψήφους που "απομένουν" ώστε να υπερψηφιστεί η Συμφωνία όσο και τους "πολιτικούς" κραδασμούς που θα προκληθούν εάν τελικώς φτάσουν Αθήνα και Σκόπια σε "Habemus συμφωνία".

Καθημερινές οι βολές

Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, το κόμμα των ΑΝΕΛ, σε καθημερινή πλέον βάση δια των βουλευτών του, στέλνει μήνυμα στους ψηφοφόρους του ότι η στάση που θα κρατήσει στο σκοπιανό θα είναι σκληρή ακόμη και αν αυτό στοιχίσει τις καρέκλες τους, στο υπουργικό συμβούλιο του κ. Τσίπρα.

Θα αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση, διαμηνύουν primo secondo βουλευτές του κ. Καμμένου ( Χθες, το αυτό υποστήριξε ο Β. Κόκκαλης και προχθές ο κ. Σγουρίδης).

Από την Κυβέρνηση μπορεί να αποχωρήσουν εάν η συμφωνία που θα έρθει με την ΠΓΔΜ δεν τους ικανοποιεί, λένε αλλά να ρίξουν την Κυβέρνηση, αποκλείεται, ξεκαθαρίζουν ( δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο δισεκατομμύριο είχε πει εξόχως εμφατικά ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος).

Ο ελιγμός

Όπερ σημαίνει ότι εάν και εφόσον καταλήξουν οι δυο πλευρές, Ελλάδας και FYROM και βγει "λευκός καπνός" από τη διαπραγμάτευση, τότε θα αναζητηθεί "χρυσή τομή" μεταξύ ΑΝΕΛ και Μαξίμου προκειμένου και να κρατήσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου ολόκληρη την "πίτα" των ψηφοφόρων του και να βγει αλώβητη η Κυβέρνηση χωρίς να τρεκλίζει η ευστάθειά της.

Ήδη , όπως ανέφερε, ο ελιγμός που μελετάται μεταξύ Τσίπρα- Καμμένου οψέποτε έρθει η ώρα της ψήφισης της Συμφωνίας από τη Βουλή είναι οι ΑΝΕΛ είτε να ψηφίσουν "κατά συνείδηση" (χωρίς κομματική γραμμή από την ηγεσία) είτε να απόσχουν από την ψηφοφορία, χαμηλώνοντας για την Κυβέρνηση τον πήχυ της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δεν εμφανίζονται άλλωστε όλοι οι βουλευτές διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μέχρι τέλους τον κ. Καμμένο στο "όχι" που εκφωνεί στη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των γειτόνων.

Στην περίπτωση ωστόσο που η αντιπολίτευση είτε καταθέσει πρόταση μομφής είτε ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ως ρελανς στις αιτιάσεις ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη, οι ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες " θα βγει ακόμη περισσότερο ενισχυμένη".

Οι δεξαμενές

Κινήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών όπως των κκ Μεγαλομύστακα και Δανέλλη, έχουν μπει από καιρό στο κυβερνητικό μικροσκόπιο, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθεί το κυβερνητικό επιτελείο πώς διαμορφώνονται οι θέσεις του Κινηματος Αλλαγής και του ΚΚΕ, σχετικά με την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τον Πάνο Καμμένο στην Κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει παράλληλα , ότι δεν αντιμετωπίζει το σκοπιανό ως ευκαιρία στήριξης ή αποδόμησης της Κυβέρνησης αλλά ως ένα εθνικό θέμα που απαιτεί λύση.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι εξελίξεις με την ΠΓΔΜ "τρέξουν" και προκύψουν νέα δεδομένα τότε ο πρωθυπουργός θα καλέσει ξανά τους προέδρους των κομμάτων σε ενημέρωση, αυτή τη φορά, πιθανώς, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, σε Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Capital



 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]