Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τορπίλη Νίμιτς: «Η πρόταση μου ενισχύει την Ταυτότητα και το Έθνος» της ΠΓΔΜ


Του Νίκου Μελέτη

Διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την πρόταση του για το θέμα της ονομασίας, διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της δίνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Citel TV.

Η ΠΓΔΜ και η νυν κυβέρνηση έχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» στην διαπραγμάτευση την διασφάλιση της «μακεδονικής ταυτότητας», κάτι όμως που αποτελεί ακριβώς την βάση και τον πυρήνα της ίδιας της διαφοράς για το όνομα, καθώς η σύνδεση του ονόματος της χώρας με «έθνος» αποτελεί την ουσία του Αλυτρωτισμού.

Στην συνέντευξή του ο κ. Νίμιτς αναφέρει ότι έθιξε τα μεγαλύτερα εκ των σημαντικών θεμάτων και διαμόρφωσε την πρόταση του με τρόπο ώστε να είναι «αποδεκτή και από τις δυο πλευρές», θέλοντας με την αναφορά αυτή να εξηγήσει ότι το πακέτο προτάσεων έχει θετικά αλλά και αρνητικά για την κάθε πλευρά.

«Η άποψη μου είναι ότι η πρόταση δεν παρεμβαίνει στην ταυτότητα αλλά αντιθέτως ενισχύει την δύναμη της ταυτότητας της χώρα και του λαού. Από τις επαφές μου με τον λαό της χώρας σας, πιστεύω ότι έχει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα που διήρκεσε πολλά χρόνια. Έχετε την Ανεξαρτησία σας για 25 χρόνια, αλλά είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» είπε ο κ. Νίμιτς σε μία ιστορική αναδρομή των περιόδων που σηματοδότησαν την εμφάνιση του Μακεδονισμού και της «Μακεδονικής ταυτότητας».

Ο κ. Νίμιτς αρκετές φορές έχει δηλώσει ότι στην μεσολάβηση του δεν ασχολείται με θέματα ταυτότητας, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να δηλώνει ότι το πακέτο των προτάσεων του (που περιλαμβάνουν στοιχεία της «ταυτότητας», όπως την Γλώσσα, την Ιθαγένεια, το αν θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η νέα ονομασία) θα «ενισχύσουν» την ταυτότητα της χώρας η οποία όπως υποστηρίζει η γειτονική χώρα είναι η Μακεδονική».

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων ο κ. Νίμιτς δηλώνει ότι είναι έτοιμος να έρθει στις δυο πρωτεύουσες, το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις των δυο πλευρών

Ο διεθνής μεσολαβητής εκφράζει την εκτίμηση του ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία για λύση της διαφοράς καθώς «δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια» θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι καλές καθώς «η Αθήνα βγαίνει από μια οικονομική κρίση έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, και στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση που δείχνει να είναι πιο αφοσιωμένη στην αναζήτηση λύσης. Τώρα έχουμε δυο κυβερνήσεις με σοβαρούς ανθρώπους, δυο σοβαρούς πρωθυπουργούς και δυο υπουργούς εξωτερικών, υπάρχει η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ και κάποια στιγμή θα πρέπει να λάβετε μια απόφαση. Τώρα είναι η σωστή στιγμή, καθώς δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές».

Ο κ. Νίμιτς ο οποίος αποδοκίμασε την βεβιασμένη όπως είπε αντίδραση του σκοπιανού διαπραγματευτή Β. Ναουμόφσκι, ο οποίος λίγο μετά την υποβολή της πρότασης είχε δηλώσει ότι δεν οδηγεί σε «αξιοπρεπή» λύση και ότι η χώρα του έχει όνομα και ταυτότητα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. ....αλλά είχατε την ταυτότητα σας όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας....
    Γιουγκοσλάβοι ήταν βρωμερέ τύπε, Γιουγκοσλάβοι, όχι Μακεδόνες.
    Τι γίνετε εδώ παιδιά; τι σχέδιο είναι αυτό; τι συμπαιγνία είναΙ αυτή; πόσο συμφωνούν τα δυο τους δηλ. τσιπρι και νιμιτ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμονια,εχει ηδη δοθει απαντηση

      https://kostasxan.blogspot.gr/2018/01/blog-post_706.html

      Κανε λιγη υπομονη ,ερχεται και δευτερη και πιο καταιγιστικη!

      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. «Erga omnes» ένα concept ενός αρκετά άσχετου πλαισίου με το θέμα των Σκοπίων που αφορά τη διένεξη της Ελλάδος με γειτονική χώρα, και όχι εσωτερικά με κάποια Ελληνική περιφέρεια (και τα δικαιώματα των κατοίκων της περιφέρειας), ή τα εσωτερικά προσφάτως διαιρεμένης χώρας όπως σε σχέση με τις περιφέρειες-κράτη που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουργκοσλαβίας. Η Erga omnes δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τίποτα, αφού δεν αφορά κάποια ουσιαστική παύση στις επιδιώξεις κατοχύρωσης «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας» και κάποιων "μακεδονικών κληρονομικών δικαιωμάτων". Τι άλλο απορρέει από το «Εrga omnes»: Αφορά τα δικαιώματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τη δουλεία και τις φυλετικές διακρίσεις, τη γενοκτονία. Να επαναλάβω δεν αφορούν αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα το θέμα του Ελληνοσκοπιανού. Το «Erga omnes» καθίσταται αρκετά ασαφή πλαίσιο σε σχέση με αυτή την πολυετή διένεξη.
    Οι «φυλετικές διακρίσεις» σε εθνοτικά προσδιοριζόμενους ως μακεδόνες είναι προπαγάνδα η οποία προωθεί αντιθέτως τις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Erga_omnes Τα άλλα περί απαγόρευσης της επιθετικότητας, ή ένοπλής στρατιωτικής φύσεως επιθετικότητα και γενοκτονίας και βασανιστηρίων είναι περιστασιακά και ασαφή. To θέμα είναι οι αυτοπροσδιορισμοί.

    Οι σκοπιανοί δεν θα επιτεθούν με την στρατοαστυνομία τους την επόμενη μέρα μόλις συμφωνήσει η Ελληνική πλευρά στην Ελλάδα για να προσαρτήσουν τη Μακεδονία. To Erga omnes ως ερμηνεία μπορεί να απαγορεύει κάτι τέτοιο, αλλά θα αποκτήσουν ένα προνόμιο προσδιορισμού "μακεδονικού έθνους" που υποτίθεται πρέπει να σέβεται την Ελληνική επικράτεια, αλλά και οι Έλληνες θα πρέπει να σέβονται τους μακεδονικούς αυτοπροσδιορισμούς λόγω ανθρώπινων δικαιωμάτων... και εμμέσως erga omnes μέσω άλλων συνθηκών που λένε τα ίδια πράγματα.Τα Σκόπια προσπαθούν να κατοχυρώσουν την αναγνώριση ως μακεδονική γλώσσα (ένα σλαβοβουλγαρικό ιδίωμα), απαιτώντας εκπαιδευτικές δομές της ανύπαρκτης μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, και τον αυτοπροσδιορισμό «μακεδόνες σε γειτονικές χώρες για άτομα που δεν είναι ούτε φυσικά ανήκουν ούτε προέρχονται από κάποιο ανύπαρκτο μακεδονικό ΄Εθνος, κάτι που προκαλεί όμως εμμέσως αποσταθεροποίηση. Ο "μακεδονισμός" θα λειτουργήσει αλυτρωτικά και διαβρωτικά ως "χαμαιλέων" εντός αστικών δημοκρατικών διεκδικήσεων και ΟΗΕ, και θα δώσει το αντικείμενο υπάρξεως και συνέχισης λειτουργίας, ουσιαστικά νομιμοποίησης των γνωστών παραγόντων που εδρεύουν στη Φλώρινα. Ακόμα και μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να προσεταιριστεί ο "μακεδονισμός".
    Από που εξασφαλίζει η Εrga omnes πως αντικρούει ουσιαστικά και μονίμως κάτι τέτοιο ως προς τις παραμετρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τονίσουμε πως τα Σκόπια δεν είναι υπόθεση Καταλονίας-κεντρικής Ισπανικής διοίκησης, αλλά άλλο γειτνιάζον κράτος. Από τη διένεξη σχετικά με την Καταλονία ξεκινά ουσιαστικά η σύγχρονη ερμηνεία και το σύγχρονο concept του Erga omnes:The concept was recognized in the International Court of Justice ‘s decision in the Barcelona Traction case [(Belgium v Spain) (Second Phase) ICJ Rep 1970 3 at paragraph 33]:
    In its opinion of 9 July 2004, the International Court of Justice found «the right of peoples to self-determination » to be a right erga omnes.
    Εαν δεν δεν βρίσκει 100% σύμφωνα τα Σκόπια η συμφωνία Εrga omnes είναι για εσωτερική κατανάλωση στα Σκόπια διότι προβλέπει κάποιες απαγορεύσεις σε άμεση επιθετικότητα, επειδή περιορίζει κάπως (περιστασιακά αλλά όχι απόλυτα) τον αλυτρωτισμό ωστόσο δεν παύει τα αστικά προσχήματα. (και αυτό κάτω από ερμηνείες). Ο "μακεδονικός αυτοπροσδιορισμός" δεν διαχωρίζεται σε ακραίους και μετριοπαθείς κύκλους, αλλά αποδίδεται ως έχει σύμφωνα με την προπαγάνδα των διεθνών οργανώσεων τους πως οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως "μακεδονικές εθνοτικές ομάδες και μακεδονόφωνες στα βαλκάνια καταπιέζονται από τα γειτονικά κράτη πλήν της Μακεδονίας του Βάρνταρ", και διεκδικούν προπαγανδιστικά την ένωση μιας ενωμένης μακεδονίας, που μεταφράζεται ως μια αλυτρωτική τεχνητή κατασκευή εθνοτικής ομοσπονδίας με απαρχές το όραμα μιας βαλκανικής σοσιαλιστικής ομοσπονδίας. Υπόψιν, επειδή εσφαλμένα τα πάντα υπολογίζονται πλέον διεθνοποιημένα υπό το πρίσμα των ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων (βλέπε συνθηματισμούς "no borders") με υποβιβασμένη την έμφαση στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, σε σχέση με τις διενέξεις με τα Σκόπια δεν θέλουμε να κατοχυρώσουμε κάποιο σεβασμό στα ανθρώπινα μας δικαιώματα από τους Σκοπιανούς ούτε να αναγνωρίσουμε τις προπαγάνδες τους μέσω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά απαιτούμε ουσιαστικό σεβασμό στην Εθνική μας κυριαρχία και σε ιστορικά δεδομένα με διεθνή ουσιαστική απαγόρευση σε ηλίθιους αυτοπροσδιορισμούς. Ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει κάτι τέτοιο είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος σύνθετος όρος με το όνομα Μακεδονία και η μη αναγνώριση "μακεδονικής εθνοτικής ταυτότητας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι θα λειτουργήσει η ελλιπής και κατά βάση εντελώς άσχετη με το Ελληνοσκοπιανό θέμα Εrga omnes. Θεωρητικά θα αποτρέπει το δόγμα τύπου VMRO για ένοπλη προσάρτηση και άμεση επιθετικότητα, δηλαδή για ένα διάστημα θα φαίνεται πως μας κάνουν και χάρη που παραχωρούν τμήμα του αρχαίου βασιλείου για τη διαμονή των βορειοελλαδιτών, αλλά κατά τ΄άλλα "ειρηνικά" και αστικά και άλλων διεθνών συμβάσεων θα έχουν από το πουθενά όλο το δίκαιο οι αναγνωρισμένοι εθνοτικά ως "μακεδόνες" με το μέρος τους για το τεχνητό ιδίωμα τους και την "μακεδονική ταυτότητα". Θα ποινικοποιηθεί κάθε ιστορικό δεδομένο.
      Μοναδικό προνόμιο παγκοσμίως ως γλωσσολογική και εθνοτική φάρσα αναγνώρισης έθνους, προσδιορισμού ιθαγένειας και κληρονομικών δικαιωμάτων μέσα από ένα αρχαίο χαώδεις βασίλειο που ούτε στην αρχαιότητα περιγράφονταν ως Έθνος...μια νέα ΗΠΑ που αναγνωρίζεται ως επικεφαλής μιας άτυπης έκτασης εως τα βάθη της Ασίας. Θα εξαναγκάσουν για χρηματοδοτήσεις σε σχέση με τις δομές που θα εξυπηρετούν την προπαγάνδα τους στην Ελλάδα και όπου αλλού δηλώνουν μακεδόνες, ή για όποιον τυγχάνει και μιλάει σλαβοβουλγάρικα ή ήταν ακόμη κάτοικος σε κάποιο γεωγραφικό τμήμα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου που θα μπορεί να δηλώσει βάσει της αυτοπροσδιοριστικής ηλιθιότητας Μακεδόνας. Η αρχή των Μακεδόνων ήταν η προσάρτηση εδαφών ενώ η σύγχρονη ερμηνεία της ιθαγένειας είναι απλώς εμπορική εργασιακή συμφωνία. Αντιληφθείτε τον συνδυασμό. Όταν μιλανε για αμοιβαίο συμβιβασμό και κοινά αποδεκτή λύση εννοούν για μεσοπρόθεσμη ομοσπονδιοποίηση, και προτάσεις τύπου Αναν.

      Διαγραφή
  4. Η Εrga omnes ουσιαστικά είναι ένα μέτρο ως προστάδιο ομοσπονδιοποιήσεως για την πρόληψη ακραίων καταστάσεων και από τις δύο πλευρές που θα συγχωνευθούν. Μιλάμε βέβαια για παράνοια. Το λένε κατάμουτρά, αφού οι παράμετροι της Εrga omnes αποκτούν διπλωματική ενεργοποίηση εφαρμογής διεθνούς δικαίου όταν γίνεται μπάχαλο χωρίς να αφορά το πλαίσιο εξασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας αντιθέτως με τις ορόσημες συνθήκες.
    Η erga omnes θα λειτουργήσει όπως σε εμπόλεμες ζώνες ή διενέξης που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συρράξεις ή κατακερματισμό χωρών. Δεν αφορά σαφώς τον διαχωρισμό χωρών βάσει συνόρων ή πολιτιστικών στοιχείων αλλά το μπάχαλο ανακατανομής.
    Σε περίοδο πολέμου ή αλλαγής συνόρων που ποτέ μια τέτοια διαδικασία δεν είναι αναίμακτη, υπάρχουν φαινόμενα εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονίας (όπως με τη δημιουργία του τουρκικού κράτους).
    Η erga omnes ως πρόταση εμπεριέχει τα εξής θεωρητικά: ποινικοποίηση περιπτώσεων ενόπλης παρέμβασης των Σκοπίων κατά την διάρκεια της αλλαγής των συνόρων, ποινικοποίηση και πρόληψη καταστάσεων που οδηγούν σε γενοκτονία ή δουλεία ή μαζικό εκτοπισμό. Δηλαδή μεθοδεύουν την ομοσπονδιοποίηση "ειρηνικά" με περιθωριοποίηση ακραίων θέσεων του vmpro ή Ελληνικής προσάρτησης της χώρας και όλου του πληθυσμού των Σκοπίων (δεν νομίζω νοήμονες να θέλουν κάτι τέτοιο απο πλευρά της Ελλάδος).
    Το ΝΑΤΟ ΘΑ έχει την εποπτεία.
    Με άλλα λόγια μεθοδεύεται σχετικά μακροπρόθεσμα το εξής: Oι αναγνωρισμένοι ως μακεδόνες θα πρέπει να τα βρούν με τους ΄Ελληνες που δηλώνουν βέβαια και αυτοί τοπικά μακεδόνες ή ότι "η Μακεδονία είναι Ελληνική" και αφού οι δεύτεροι (ή αλλοι επιπρόσθετοι πληθυσμοί προσωρινής διαμονής ΕΟΖ) κατοικούν σε περιοχή του ιστορικού βασιλείου θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μέσω μιας συγχωνευμένης ομοσπονδίας σεβόμενοι τους εθνοτικούς προσδιορισμούς. Η αναγνώριση μακεδονικού εθνοτισμού θα τοποθετήσει τους Ελληνες στα Μακεδονικά εδάφη σε πρώτη φάση ως παρείσακτους που θα νομιμοποιηθούν ειρηνικά μαζί και άλλους πληθυσμούς ως Μακεδόνες με τον διεθνή παράγοντα να παρακάπτει την άποψη ποιος είναι μακεδόνας και ποιός όχι... για την δήθεν ειρήνη στα βαλκάνια.
    Έχουμε σαφώς προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]