Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τούρκοι ζητούν τη σύλληψη και πρώην στελέχους της CIA


Η τουρκική εισαγγελία ζητά τη σύλληψη του Γκράχαμ Φούλερ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η απόπειρα πραξικοπήματος

Αιφνιδίως, ο Γκράχαμ Φούλερ, πρώην στέλεχος της CΙA, που εξειδικεύεται σε αναλύσεις για το πολιτικό ισλάμ, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, συγγραφέας σειράς βιβλίων σχετικών με τα θέματα αυτά και τ. υποδιευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ, καταζητείται από τον γενικό εισαγγελέα της Τουρκίας, για δεσμούς με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με τον Φούλερ ασχολήθηκα πριν από πολύ καιρό, έχοντας στο αρχείο μου ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το 1999, το οποίο θα υπενθυμίσω στο τέλος.

Η τουρκική εισαγγελία, λοιπόν, ζητεί τη σύλληψη του Φούλερ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η απόπειρα πραξικοπήματος. Οι τουρκικές Αρχές επιβεβαίωσαν πού βρισκόταν ο Φούλερ κατά το πραξικόπημα, και τώρα βρίσκεται εκτός Τουρκίας.

Έχουν σημασία αυτά που είπε σε συνέντευξή του το 2008, στο BBC, αναφερόμενος στην Τουρκία, τα οποία μετά από 10 χρόνια επαληθεύονται: «Οι ΗΠΑ και η Τουρκία, την περίοδο των κυβερνήσεων Μπους δεν είχαν ταύτιση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές και με την κυβέρνηση Ομπάμα, η Τουρκία είναι πιθανόν να ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμή από αυτή των ΗΠΑ».

«Η Τουρκία αν δε επιλύσει το Κουρδικό Ζήτημα, δεν μπορεί να γίνει περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία έχει γίνει όμηρος των πολιτικών της στο δικό της Κουρδικό πρόβλημα. […] Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ακολουθούν πολιτικές σύγκρουσης με διάφορες χώρες στην περιοχή, ίσως η Τουρκία να μη είναι ένας καλός εταίρος για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη πολιτική, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει μια γραμμή που θα είναι έξω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Προφητικός, ο Φούλερ, αλλά δώστε και προσοχή στα σημεία που αναδημοσιεύω από την συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον Ποστ στις 5 Μαΐου 1999, η οποία επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες μου, αλλά και που η προσεκτική ανάλυση οδηγεί σε συμπεράσματα. Γι’ αυτό συνεχώς επαναλαμβάνω -και δυστυχώς δικαιώνομαι- ότι το σύστημα δεν θα αφήσει κράτος ισχυρό επί της γης. Θα τα τεμαχίζει για να καθίστανται αδύναμα. Είτε με βόμβες, είτε με αποσχίσεις, είτε με εθνοτικές συγκρούσεις [γιατί έφεραν τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη;]

Αναλύει ακριβώς το θέμα αυτό στη στρατηγική προοπτική του ο Φούλερ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε δραστική αναθεώρηση των πολιτικών, καθώς ξανασκεπτόμαστε τα θέματα των μειονοτήτων, των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας. Τον επόμενο αιώνα οι μειονότητες θα είναι όλο και πιο απρόθυμες να ζήσουν μέσα σε σύνορα που έχουν καθοριστεί αυθαίρετα από την ιστορία... Όμως, ποιός έχει το δικαίωμα να αποκτήσει δικό του κράτος; Οποιοσδήποτε; Η σύντομη απάντηση είναι "ναι", το δικαίωμα δικού τους κράτους έχουν όλοι εκείνοι που αισθάνονται αρκετά δυνατοί για να το αποκτήσουν».

Είναι ευνόητο, ότι ένα απερίγραπτο χάος θα προκύψει στις διεθνείς σχέσεις, αν επικρατήσει μια τέτοια αρχή. Αυτό όμως καθόλου δεν φαίνεται να ενοχλεί τον τέως υποδιευθυντή πληροφοριών της CIA. Αντιθέτως, αυτό είναι το επιδιωκόμενο μαζί φυσικά με την κατάληξή του, όπως την προσδοκούν ισχυρά κέντρα εγκαταστημένα στις ΗΠΑ.

Συνεχίζει: «Η πιθανότητα είναι ότι πολλά δεσποτικά κράτη θα διασπαστούν σε μικρότερες εθνικές μονάδες στην πρώτη φάση. κατόπιν, αυτές οι νέες εθνικές μονάδες του κόσμου να συμφωνήσουν πιθανώς να ξανασυνδυαστούν με νέους τρόπους και με νέους εταίρους», τονίζει.

Γίνεται τώρα αντιληπτό, τι νόημα έχουν οι χάρτες της Αιγαιακής Μακεδονίας που εμφανίστηκαν στην περιοχή από τα αμερικανικά στρατεύματα στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας [ακριβώς για την κατακερματίσουν - και έπεται συνέχεια], ή κάποιοι άλλοι με την Θράκη, συνένωση δηλαδή τω κομματιών της που κατέχονται από Βουλγαρία και Τουρκία;

Μόνον ως… κοπτορραπτική μπορεί να αποκληθεί αυτή η πολιτική.
Αμφιβάλλει κανείς όμως, ότι αυτή ακριβώς η πολιτική εφαρμόζεται παγκοσμίως;

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]