Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η φτωχοποίηση των συνταξιούχων και η αθώωση των «αγορών»


Από τον Αντώνη Αντωνάκο

Είχε προηγηθεί ο πρώην βιομήχανος, υπουργός της Ν.Δ., πρόεδρος της Δράσης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (νεοφιλελευθερισμός και ελληνικός σοσιαλισμός έφτιαξαν «προοδευτική σαλάτα»), που πρότεινε συντάξεις 700 ευρώ.

Ετσι, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η δήλωση της κυρίας Ξαφά -η οποία διετέλεσε στέλεχος του ΔΝΤ, οικονομική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη- που επιθυμεί -ή μήπως προαναγγέλλει;- νέα μείωση των ήδη κατακρεουργημένων συντάξεων.

Φυσικά, δεν αναρωτιέται για τους συνεπείς που έπειτα από 35 και 40 χρόνια ασφάλισης, διανύοντας την όγδοη ή την ένατη δεκαετία της ζωής τους, οδηγούνται σε απόλυτη ένδεια λόγω της ανατροπής, με ευθύνη της Πολιτείας, των δεδομένων με τα οποία είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Από παρεμφερείς απόψεις εμφορείται το κόμμα της Δράσης που «συνεργαζόμενο εισχώρησε» στη Ν.Δ. μετά βαΐων και κλάδων.

Δύο καίρια ερωτήματα περιμένουν απάντηση από τα «στελέχη θερμοκηπίου» που δίνουν «εύκολες συνταγές» αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος.
α) Γιατί όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης και θάλαμοι αερίων; Η «τελική λύση» θα ήταν πιο αποτελεσματική.
β) Τι λέγατε τότε, ως στελέχη της κυβέρνησης και σύμβουλοι του πρωθυπουργού, για το πελατειακό κράτος (6.500 διορισμοί ΜΟΝΟ στη ΔΕΗ) και για την αύξηση του χρέους από 71,7% το 1990 σε 99,2% του ΑΕΠ το 1993 (European Commission, 2013); Οταν λοιπόν λέτε «τα κόμματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», εννοείτε και τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη;

Οφείλετε να μας εξηγήσετε, με δεδομένο ότι την παγκόσμια οικονομική κρίση την προκάλεσαν οι «αυτορρυθμιζόμενες αγορές, τι γνώμη έχετε για τους χρυσοπληρωμένους managers με τις αμοιβές των δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως, οι οποίοι οδήγησαν σε χρεοκοπία τη Lehman Brothers και τα άλλα ιδιωτικά μεγαθήρια, αλλά το κόστος τελικά το επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι. Ποιος ευθύνεται για την κρίση στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία: το κράτος ή η «αγορά»;

Να μας εξηγήσετε για τα μπόνους των τραπεζιτών, όταν σκόρπαγαν πάσης φύσεως επισφαλή δάνεια. Για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που, παρά τα δανεικά κι αγύριστα, χρεοκόπησαν, αποθησαυρίζοντας οι ίδιοι στο εξωτερικό.

Να μας μιλήσετε για το «πάρτι» της αγοράς στη μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου σε βάρος των αποταμιευτών. Γιατί αποσιωπάτε τις ευθύνες των αγορών και επιχειρείτε να ενοχοποιήσετε τη μόνη νομιμοποιημένη εξουσία; Αυτή που απορρέει από τους πολίτες;

Οφείλετε να μας μιλήσετε για τις δικές σας ευθύνες, όταν, όντας «εντός των τειχών», σιωπούσατε.
Τελικά, ποιους και τι εκπροσωπείτε;

* Μαθηματικός, πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ
"Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]