Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αριστερή διαχείριση της αγροτικής γης...


Η άγρια φορολόγηση οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και την αρπαγή περιουσίας από πολυεθνικές-κολοσσούς

Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα

Την επιβολή ενός σταδιακά κλιμακούμενου φόρου στα αγροτεμάχια και την αύξηση του φόρου των αστικών ακινήτων μέσω της φορολογίας της συνολικής οικογενειακής περιουσίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το 2009, εποχή που οι μισθοί και οι συντάξεις ήταν αυξημένα κατά 30% σε σχέση με σήμερα, όταν η ανεργία βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, η φορολογία των ακινήτων ανερχόταν μόλις σε 500.000.000 ευρώ. Αντιθέτως, σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής, η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων ανέρχεται περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ, αποφέρουσα το 2,5% των φορολογικών εσόδων στο κράτος, τα οποία είναι πέντε φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα στη Γερμανία.

Καθίσταται λοιπόν αυταπόδεικτο ότι η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων αποσκοπεί στην οικονομική εξόντωση της μεσαίας τάξης με σκοπό τη μεταφορά της ιδιωτικής περιουσίας στους ξένους δανειστές. Επί παραδείγματι, οικογένεια Ελλήνων με δύο εργαζομένους, διαμένουσα σε διαμέρισμα 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, υποθηκευμένο στην τράπεζα, και έχουσα σπίτι στο χωριό ή εξοχικό, σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο, ώστε να μπορεί να κατέχει στη χώρα όπου γεννήθηκε αυτή τη μικρή περιουσία.

Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη της οικογένειας μείνουν άνεργα και δεν έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις, η περιουσία τους σύντομα είτε θα δημευθεί από το κράτος ή την τράπεζα λόγω αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ή του δανείου είτε θα αναγκαστούν οι ίδιοι να την εκποιήσουν αντί ευτελούς τιμήματος. Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση των «κοινωνικώς ευαίσθητων» πολιτικών, που μοιράζει επιδόματα ελεημοσύνης, αφαιρεί από τους Ελληνες πολίτες το βασικό δικαίωμα της στέγης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, για να τα παραχωρήσει ως επί το πλείστον σε αλλοδαπές εταιρίες διαχείρισης ακινήτων. Και ενώ η «δουλειά» με τα αστικά ακίνητα έχει ήδη τελειώσει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, το καλά κρυμμένο και φυλασσόμενο μυστικό των «αριστερών κοινωνιστών» έχει να κάνει με τη διαχείριση και τη διάθεση της αγροτικής γης.

Πριν από περίπου δύο χρόνια τηλεοπτική εκπομπή του γερμανικού σταθμού Deutsche Welle είχε ως θέμα την αρπαγή της γεωργικής γης στη Ρουμανία από γερμανικούς πολυεθνικούς κολοσσούς. Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν τις πρακτικές των διεφθαρμένων Ρουμάνων πολιτικών, όπου μέσω του κατάλληλου νομοθετικού, φορολογικού και οικονομικού πλαισίου κυριολεκτικώς δήμευσαν την αγροτική γη των μικροϊδιοκτητών, για να τη μεταβιβάσουν ακολούθως αντί ενός ευτελούς τιμήματος σε γερμανικές εταιρίες. Στα υπερμεγέθη αγροκτήματα που δημιουργήθηκαν μετά τη δήμευση της αγροτικής γης οι πρώην μικροϊδιοκτήτες είχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να ανταγωνιστούν με τους εισαγόμενους μετανάστες για τα ευτελή ημερομίσθια, ενώ η δεύτερη επιλογή τους ήταν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν και να εγκατασταθούν στις φτωχογειτονιές του Βουκουρεστίου.

Ετσι, ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές εκκενώθηκαν από τους αυτόχθονες, με αποτέλεσμα όχι μόνο τη σίγουρη βιολογική εξαφάνισή τους, αλλά και τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης του «χώρου και του χρόνου», η οποία κατοχυρώνει τους τίτλους ιδιοκτησίας μέσω της πολιτισμικής συνέχειας.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πολυεθνικές εταιρίες ανέλαβαν όχι μόνον την επεξεργασία των τροφίμων, αλλά και τη διανομή τους στον πληθυσμό. Στον δρόμο της ίδιας αγροτικής διαχείρισης πορεύεται και η χώρα μας, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε ευνομούμενο έθνος-κράτος.

Σήμερα το πολιτικό σύστημα εξουσίας την έχει μετατρέψει εντέχνως σε νεωτερικό πολυεθνικό οικονομικό χώρο-φαβέλα με φεουδαρχικές δομές, όπου στα σχεδιαζόμενα πολυεθνικά «Latifundia-Μανωλάδες» θα εργάζονται οι έποικοι-μετανάστες. Μετά την επιλεκτική και χυδαία φορολόγηση και την ουσιαστική δήμευση της αστικής περιουσίας έπεται και η άγρια φορολόγηση της αγροτικής γης, ώστε η σίγουρη οικονομική εξαθλίωση της αγροτικής τάξης να ακολουθηθεί σύντομα και από την εκχώρηση της γεωργικής γης στους πολυεθνικούς κολοσσούς.

* Ο Αλκιβιάδης Κεφάλας είναι Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
"Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΣΣΡΑ ΚΟΛΧΟΖ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΚΚΕ, ΕΑΝ ΜΕΣΩ ΦΟΡΩΝ -ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ- ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;
    ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ...ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ!!!
    ΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΑΖΥ ΤΟΥΣ! ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ...
    ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΦΤΑΙΝΕ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ - ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!
    ΚΑΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΞΕΝΟΣ!

    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ!!!
    ΟΛΑ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΓΚΣΟΜΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ!!!

    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΑΛΑΜΙΟΥ!
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΣΙΜΟ ΛΕΝΕ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟ!!!
    ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ...

    υ.γ.
    Ακούσατε ποτέ κανέναν ΑΡΙΣΤΕΡΟ να λέει πως φταίνε οι φόροι για την δήμευση της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ!
    Ακούσατε ποτέ κανέναν ΑΡΙΣΤΕΡΟ να λέει πως ΔΕΝ πρέπει να φορολογείται η ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ;
    Ακούσατε ποτέ κανέναν ΑΡΙΣΤΕΡΟ να λέει πως ΕΚΤΟΣ από την πρώτη κατοικία
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ,ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
    Ακούσατε ποτέ κανέναν ΑΡΙΣΤΕΡΟ να λέει
    ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΙΕ ΚΑΝΕΙΣ;
    ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΓΑΝ.
    ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΙ
    ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΠΩΣ ΔΟΥΕΛΕΥΑΜΕ!!!

    ΕΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
    ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΙ
    ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ - ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ -
    "ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΒΕΝΡΗΣΑΝ".
    ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ...

    Υ.Γ.
    ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ "ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ" ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΠΩΣ ΟΙ πλειστηριασμοί θα γίνουν ηλεκτρονικοί και ακνένα κίνημα δεν θα μπορεί να προστατεύσει κανέναν;
    Το ήξεραν και οι πέτρες και δεν το ήξεραν αυτοί;
    Το ήξεραν και το παραήξεραν, απλώς μας κοροϊδεύουν πιά ΚΑΤΑΜΑΤΑ!

    ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
    ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ!

    ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΥΤΩΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ!!!




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]