Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τάζω και (δεν) δίνω: Θρίαμβος και καταστροφή…

Ο Αλέξης Τσίπρας θριαμβολόγησε και μέσω Twitter για τις παροχές της εικονιζόμενης δίπλα του Έφης Αχτσιόγλου

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι άκριτες και άκρατες υποσχέσεις. Το σημερινό «δώστα όλα» δεν θα τον σώσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να τον μιμηθεί ούτε στο ελάχιστο

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Αν τύχει και βρεθείς για λίγο σε μέρος με μοναδική πηγή πληροφόρησης την τηλεόραση-και δη την κρατική, αν και ορισμένα ιδιωτικά την συναγωνίζονται κι ας λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι τον πολεμούν τα συμφέροντα-είναι σίγουρο ότι θα πιστέψεις πώς «λεφτά υπάρχουν»! Ο Γιώργος Παπανδρέου τώρα… δικαιώνεται!

Η μία υπουργός μοιράζει επιδόματα (κι άλλα, πρόσθετα), η άλλη υπερθεματίζει ότι είναι ακατάσχετο το ήδη δοθέν, ο τρίτος σκορπάει μερικά εκατομμύρια σε έργα πριν πάει ο Τσίπρας στην περιοχή της πλημμύρας, ένας διοικητής οργανισμού εξηγεί πώς θα μοιραστούν τα λεφτά. Και πάει λέγοντας. Ινα πληρωθή το υπό του προφήτου (πολιτικού) ρηθέν «από τάξιμο και από δόσιμο δεν έπαθε κανείς τίποτα».

Το τάξιμο αποτελεί το σήμα κατατεθέν των επί της πρωθυπουργικής θύρας ευρισκομένων πολιτικών. Αξεπέραστη συνταγή. Μόνο μια φορά, θυμάμαι, δεν έπιασε στη Μεταπολίτευση: στις εκλογές του 1985, όταν ο Μητσοτάκης (ο μακαρίτης) έταξε φθηνά αυτοκίνητα και τον νίκησε το σύνθημα «καλύτερα παπάκι…». Εξαίρεση, διότι το κραταιό τότε ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε καταφέρει να κάνει το δόσιμο ισχυρότερο από το τάξιμο.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πού μπορούν να οδηγήσουν οι άκριτες και άκρατες υποσχέσεις. Εταξε τα πάντα στους πάντες. Είτε ήταν αφελής και αυταπατήθηκε είτε είπε συνειδητά ψέματα ο σκοπός του επετεύχθη. Η εξουσία κατελήφθη. Νίκη, θρίαμβος αδιαμφισβήτητος. Επιβεβαιώνεται, όμως, η επικρατούσα αντίληψη ότι «από τάξιμο δεν έπαθε κανείς τίποτα»; Σε πείσμα της βεβαιότητας αυτής, λέμε «όχι». Το αντίθετο, διαψεύδεται!

Διότι αυτά που παθαίνει σήμερα ο Τσίπρας είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των ταξιμάτων του. Και το χειρότερο: τα παθαίνουν οι αποδέκτες των ταξιμάτων του. Οσα επιδόματα κι αν δώσει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί. Οι κοψοχέρηδες αυξάνονται. Άλλα είχαν ακούσει και πιστέψει και άλλα ζουν. Τα ταξίματα του Τσίπρα (θα) αποδειχθούν η δική του πολιτική καταστροφή. Διότι δεν γίνεται να αντισταθμιστούν από τα δοσίματα. Οι οργισμένοι εξαπατηθέντες θα τα πάρουν και θα τον εγκαταλείψουν, θα πάνε να πάρουν και από τον επόμενο!

Το σημερινό πάθημα του Τσίπρα ευλόγως πρέπει να είναι μάθημα για τον επόμενο. Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συγκρατημένος, αλλά δεν αποφεύγει κι αυτός τις υποσχέσεις: θα μειώσει, είπε, φόρους στις επιχειρήσεις και εργοδοτικές εισφορές, θα μειώσει και τον ΕΝΦΙΑ. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό, αν δεν βγαίνουν τα φορολογικά έσοδα και δεν επαρκούν τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων για την πληρωμή των συντάξεων. Γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο, μετά την υπόσχεση, να προσθέσει: «Θα ρωτήσω, βεβαίως, τον Σταϊκούρα (αν υποθέσουμε ότι θα είναι ο υπουργός Οικονομικών) αν βγαίνουν οι αριθμοί».

Ακουσα και αυτήν την πανηγυρική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ενώπιον των νεοδημοκρατών συνέδρων: «Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει κάθε λέξη από το Σχέδιό μας για την Ελλάδα που αξίζουμε». Προφανώς πρόκειται για μια κοινότοπη υπερβολή. Αλλά, αφού ήθελε να την πει, έπρεπε να προσθέσει: «Θα το κάνω αφού δω πρώτα τι θα παραλάβω». Διότι, αν παραλάβει τη γνωστή και από το παρελθόν «καμένη γη», δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει (όχι «κάθε λέξη», αλλά) ούτε τις μισές λέξεις του σχεδίου του. Χώρια που θα έχει και την (εκτός Μνημονίου!) επιτήρηση.

Μέχρι τις εκλογές έχει χρόνο να το διορθώσει. Ετσι ώστε μετά να μην ακούσει και εκείνος το «αλλιώς μας τα ‘λεγες παπά πριν σε χειροτονήσουν», όπως το ακούει καθημερινά ο Τσίπρας…

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δηλαδη, Protagon, αν προσθετε ο Κουλης αυτα που γραφεις θα εθεωρειτο πιο

    αξιοπιστος απο τους συριζανελ μνημονιακους!!

    Αρα να ψηφισουμε του γαλαζιους μνημονιακους,για το καλο του τοπου!!

    Αυτοι ,ουτως ή αλλως , δεν παρεδωσαν "καμμενη γη"!!

    Νεα διασταση στην Λογικη! Τελικα πεταει ο γαϊδαρος!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νδ και του συριζα; και οι δυο ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και οι δυο είναι αποτυχημένοι στα εθνικά θέματα (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις στην περίοδο πρωθυπουργίας του Κ.Καραμανλή) και οι δυο υποδέχθηκαν τους λαθρομετανάστες που τους ταϊζουμε από το υστέρημα μας, και οι δυο ανέβασαν τους φόρους και επέβαλαν τα χαράτσια και τον ενφια.
    Και τα δυο κόμματα με τους δορυφόρους τους (πασοκ-ποταμι) είναι μόνο για την αρπαχτή και την προσοδοφόρα καρέκλα. Τους πολίτες τους απαξιώνουν και για αυτό υπήρξε η μεγάλη αποχή στις εκλογές. Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό που τους ψήφισε, ξέρουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσα και να γραφετε ρουφιανοι των συμμοριτοκομματων , ο κοσμος καταλαβαινει οτι ΟΛΟΙ τους ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ, δεν εχουν καμια διαφορα . Στο μονο που διαφερουν ειναι τα κοκκινα , μπλε , πρασινα και λοιπα σημαιακια τους .
    Ολοι μεσα στο εβροβουλιο των δωσιλογων , δεν εχουν ουδεμια σχεση με την Ελλαδα μας και τον πολιτισμο μας .
    Εχουν φιλησει ΟΛΟΙ τους κατουρημενες ποδιτσες σε σκοτεινες στοες .
    Αποδειξη ειναι η καταντια και η σκλαβια που εφεραν υπακουοντας σε εντολες νεοταξικων δαιμονων .
    Κοντα ειναι η μερα που θα τρεχετε να κρυφτητε σαν σκουληκια απο την οργη των ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΩΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]