Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα πληρώσουν για το έγκλημα;


Κάποιοι εξακολουθούν στις μέρες μας να θεωρούν ότι ο λαός έχει τόσο κοντή μνήμη, που μπορούν να το παίζουν και αρχάγγελοι της κάθαρσης, ενώ ήταν στην πράξη αρχάγγελοι της διαφθοράς. Ο λόγος για τον Σημίτη και την παρέα του, οι οποίοι διασώθηκαν από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τώρα θέλουν να παραδώσουν μαθήματα δήθεν διαφάνειας. Το κακό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, που θα έπρεπε να έχουν καθίσει στο σκαμνί, μια και έβαλαν τις βάσεις για να οδηγηθεί ο τόπος μας στη δεύτερη μεγάλη αναδιανομή πλούτου, αυτήν του PSI και των Μνημονίων, βρίσκουν συμμάχους και στην Κεντροδεξιά.

Όσα είπε ο εισαγγελέας στη δίκη για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσον αφορά τις «φούσκες» στη Σοφοκλέους δείχνουν ανάγλυφα τους μεγάλους ενόχους της λεηλασίας δισεκατομμυρίων δραχμών τότε. Και αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες και του προέδρου της κεφαλαιαγοράς εκείνης της περιόδου. Ο Σταύρος Θωμαδάκης ήταν από τα πρόσωπα εκείνα που έπαιξαν τον ρόλο (τουλάχιστον) θεατή στα όργια εκείνης της εποχής και παραμένει στο απυρόβλητο.

Για όσους, δε, αμφιβάλλουν για τις πολιτικές ευθύνες για αυτό το έγκλημα, υπενθυμίζουμε μερικά στοιχεία της εποχής:

Ιούνιος 1999. Προεκλογική περίοδος. Τους δρόμους της Αθήνας και όλης της χώρας κοσμούσε η... καλαίσθητη αυτή αφίσα-ύμνος στη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου: «1.000.000 Έλληνες επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές τους έχουν αξία - ΠΑΣΟΚ».
«Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει» (Κ. Σημίτης, 5/9/1999, συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ). «Εμείς νοιαζόμαστε για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου. Θέλουμε να βλέπουμε τους επενδυτές που τοποθετούν το περίσσευμά τους στο Χρηματιστήριο να αμείβονται» (Κ. Σημίτης, 5/12/2000).
«Το Χρηματιστήριο πάει κανόνι. Και ό,τι και να λένε, ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα, το καλοκαίρι πλέον, θα έχει ένα Χρηματιστήριο που θα το ζηλεύουν πολλά άλλα διεθνή χρηματιστήρια» (Γιάννος Παπαντωνίου, 2/6/1999).
«Το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να αντανακλά τη δύναμη της ελληνικής οικονομίας» (Γιάννος Παπαντωνίου, Σεπτέμβριος 1999).
«Το 2000 η πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι δυναμικά ανοδική, καθώς η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα δώσει ώθηση στη Σοφοκλέους» (Γιάννος Παπαντωνίου, 20/12/1999).

Τι ακολούθησε, το γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τα θύματα αυτής της λεηλασίας.

Από τις περίπου 6.500 μονάδες, τρία χρόνια μετά ο δείκτης είχε κατρακυλήσει κάτω από τις 2.000 μονάδες. Μέσα σε μία τριετία, λοιπόν, η συνολική απώλεια της κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 136 δισ. ευρώ (46,3 τρισ. δραχμές)! Για αυτή την τραγωδία ποιοι και πότε θα πληρώσουν;

"Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]