Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσαντ προς Ερντογάν: φύγετε αμέσως από τη Συρία!


Η Συρία ζήτησε το Σάββατο την «άμεση και άνευ όρων απόσυρση» των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της χώρας, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέροντας μια πηγή του υπουργείου εξωτερικών.

Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στο Idlib την Πέμπτη το βράδυ στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιβολή μιας λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης» που συμφωνήθηκε μεταξύ των ανταρτών της Άγκυρας και των συμμάχων του καθεστώτος, Ρωσίας και Ιράν, στις συνομιλίες στην Αστάνα νωρίτερα αυτό το έτος.

Ωστόσο, η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας σημείωσε την «τουρκική επιθετικότητα», λέγοντας ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού δεν έχει τίποτα να κάνει με τις συμφωνίες που δέχθηκαν οι εγγυητικές χώρες στη διαδικασία της Αστάνα».

Η πηγή πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ήταν «παραβίαση αυτών των συμφωνηθέντων και απόκλιση από αυτές.»

«Το τουρκικό καθεστώς πρέπει να συμμορφωθεί με αυτό που συμφωνήθηκε στην Αστάνα».

Ο στρατός της Τουρκίας δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε ξεκινήσει «δραστηριότητες για τη δημιουργία θέσεων παρατήρησης στις 12 Οκτωβρίου», λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αποστολών ειδικών δυνάμεων αναγνωρίσης από την Τουρκία στο Idlib.

Την Παρασκευή, η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι πάνω από 100 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων και 30 θωρακισμένα οχήματα, είχαν εισέλθει στην Idlib.

Και μια νέα ομάδα στρατού και θωρακισμένων εισήλθε το Σάββατο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.

Η επαρχία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ομάδα με επικεφαλής την πρώην θυγατρική της Συρίας της Αλ Κάιντα, η οποία απορρόφησε τους πιο μετριοπαθείς επαναστάτες τους τελευταίους μήνες.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στη Συρία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το όνομα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τους αντάρτες που αναζητούν την αποχώρηση του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στηρίζει Σύρους αντάρτες σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει τα μέλη του HTS στην περιοχή και να επιτρέψει στις ιρανικές, ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις να εφαρμόσουν τη ζώνη αποκλιμάκωσης.

Το Idlib είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς τομείς της Συρίας πέρα ​​από τον έλεγχο της κυβέρνησης, η οποία έχει ανακαταλάβει τεράστιες εκτάσεις εδάφους από μαχητές της αντιπολίτευσης, από τότε που η σύμμαχός της Ρωσία μετέχει στον πόλεμο στο πλάι της από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η Τουρκία παρενέβη στη Συρία πρώτη φορά πέρυσι, όταν ξεκίνησε την επιχείρησή της, «Ασπίδα του Ευφράτη» με στόχο το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές.

Που βρίσκεται τώρα η Τουρκία

Τουλάχιστον τέσσερις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν πολλά άρματα μάχης και εξοπλισμό έχουν λάβει θέσεις σε διάφορες τοποθεσίες στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της ανάπτυξης του τουρκικού στρατού που αναμένεται να προχωρήσει πιο βαθιά στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Idlib, όπως δήλωσαν πηγές των Σύρων ανταρτών.

«Σχεδόν 200 στρατιώτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές που χωρίζουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο συριακών κουρδικών στρατευμάτων και αυτά που ελέγχονται από οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αλ Ιντλιμπί, στρατιωτικός σύμβουλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι τουρκικοί εκσκαφείς εργάζονται όλο το 24ωρο κάνοντας οχυρωματικά έργα και δημιουργώντας θέσης παρατήρησης.

Και άλλα τουρκικά άρματα μάχης και επιπλέον προσωπικό έφτασε στα συριακά σύνορα το Σάββατο και πήραν θέσεις στην τουρκική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στόχος να εμποδιστούν οι Κούρδοι

Η Τουρκία επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, όπου ελπίζει να εμποδίσει τις φιλοδοξίες των Κούρδων να ενώσουν την απομονωμένη περιοχή Αφρίν, στο βόρειο τμήμα της Idlib, με την υπόλοιπη αυτόνομη περιοχή που ελέγχουν στη βόρεια Συρία.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό επισημαίνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προελάσει βαθύτερα στην επαρχία Idlib, με αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να αναγκαστούν να υποχωρήσουν προς τα νότια για να μπορέσει στη συνέχεια να κινηθεί βόρεια και ανατολικά με στόχο τους Κούρδους.

Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία συνεχόμενης λωρίδας γης που θα εκτείνεται από την Μπαμπ αλ Χάουα ως την πόλη Τζαραμπλούς, στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, και νότια ως την πόλη Μπαμπ, διευρύνοντας τον θύλακα στα βόρεια σύνορα της Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία.

"Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Θα εχει μεγαλο ενδιαφερον η αντιδραση των Αμερικανων και των Ρωσων απεναντι

    στα τουρκικα σχεδια.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]