Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρώσοι χάκερς έκλεψαν απόρρητες πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ


Ρώσοι χάκερς των κυβερνητικών υπηρεσιών έκλεψαν υψηλότατης διαβάθμισης πληροφορίες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) το 2015, όταν μέλος της μετέφερε τις πληροφορίες στον προσωπικό του υπολογιστή, αναφέρουν τα ρεπορτάζ δύο αμερικανικών εφημερίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, οι πληροφορίες που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων αφορούσαν στην εισβολή σε ξένα δίκτυα υπολογιστών και στην προστασία εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, σε μια υπόθεση που εκτιμάται ως μία από τις σημαντικότερες παραβιάσεις ασφαλείας έως σήμερα.

Από την πλευρά της, η Washigton Post γράφει ότι ο υπάλληλος της NSA που δέχτηκε την επίθεση δούλευε στο γραφείο Επιχειρήσεων Προσαρμοσμένης Πρόσβασης, τη μονάδα με την «αφρόκρεμα» των χάκερς, ενώ στη συνέχεια αποπέμφθηκε από την υπηρεσία.

Σύμφωνα και με τις δύο εφημερίδες, ο υπάλληλος της NSA χρησιμοποιούσε antivirus της ρωσικής Kaspersky Lab, τα προϊόντα της οποίας απαγορεύθηκαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα υπό την υποψία ότι χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο για να ασκεί κατασκοπεία.

Η NSA αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας ότι η γενική πολιτική της είναι «να μη σχολιάζει ποτέ θέματα συνεργατών ή του προσωπικού της». Ωστόσο, εφόσον η υπόθεση επιβεβαιωθεί θα συνιστά μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων σε μυστική υπηρεσία, εφάμιλλη με εκείνη του Edward Snowden το 2013.

Από την πλευρά της, η Kaspersky έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες που τις αποδίδονται, ωστόσο ειδικοί κυβερνοασφάλειας δήλωσαν στο Reuters ότι η ρωσική κυβέρνηση όντως θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει κενά στο λογισμικό της Kaspersky ώστε να παραβιάσει το λογισμικό του πράκτορα της NSA.

Παράλληλα, ακόμα ένας υπάλληλος της NSA, ο Harold Martin, πρόκειται να δικαστεί με την κατηγορία ότι πήρε απόρρητο υλικό της υπηρεσίας στο σπίτι του, εκτιμάται όμως ότι η υπόθεσή του δεν συνδέεται με την προηγούμενη.

Η κατάσταση είναι ήδη αρκετά τεταμένη στην Ουάσινγκτον, υπό τις κατηγορίες ότι η Ρωσία επενέβη στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ, στοχεύοντας εκλογικές υπηρεσίες Πολιτειών αλλά και χακάροντας τους υπολογιστές του Δημοκρατικού κόμματος σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ του Donald Trump.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]