Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πληγωμένο θηρίο ο Ερντογάν, γι αυτό και επικίνδυνο


Η μεγαλομανία του Τούρκου Προέδρου είναι πιθανόν να τον οδηγήσει σε κάποια ριψοκίνδυνη ενέργεια, σε κάποιο από τα πολλά ανοιχτά του μέτωπα.

Είναι κανόνας, να αφήνεις στον αντίπαλο διέξοδο, αν δεν μπορείς να τον εξοντώσεις οριστικά, προκειμένου να φύγει, επειδή η έλλειψή της τον υποχρεώνει σε πολλαπλασιασμό των δυνάμεών του και διενέργεια απονενοημένων ενεργειών, με ενδεχόμενη ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο, και μόνο κάτι μικρές και επικοινωνιακές επιτυχίες μπορεί να επιδείξει. Λόγω μάλιστα της μεγαλομανίας του, η κατάσταση αυτή μπορεί να τον οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες ενέργειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Μπορεί να έχει υποχωρήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα, και να ανέχθηκε ταπεινώσεις στη μεγαλοσύνη του, αλλά τώρα δεν έχει πολλά περιθώρια χρόνου. Σε ενάμιση χρόνο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, και δεν είναι βεβαία η επανεκλογή του.

Ως εκ τούτου, επείγεται να ενεργήσει σε κάποιο από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει, έχοντας απέναντί του όλες τις ισχυρές δυνάμεις. Οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται συνεχώς, χωρίς να επιτύχει το παραμικρό από όσα επιδίωκε. Η πρόσφατη μάλιστα προσαγωγή σε δίκη των "μπράβων" του στην αμερικανική δικαιοσύνη, και τα επικριτικά σχόλια του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους κατά το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, του έδωσαν την ευκαιρία να προβεί πάλι σε βαρύγδουπες δηλώσεις-καταγγελίες εις βάρος των ΗΠΑ.

Ως και η Μέρκελ, η οποία εξυπηρετούσα τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων, δίνει γη και ύδωρ στον Ερντογάν, καταπίνοντας τις προσβολές και κατά του προσώπου της, υποχρεώθηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, να υποσχεθεί σκλήρυνση της γερμανικής στάσης έναντι της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει, πως η τελωνειακή ένωση που αναμένει η Τουρκία με την Ε.Ε. αναβάλλεται για απροσδιόριστο χρόνο.

Το πολύ καυτό και άμεσο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, είναι το κουρδικό, σε όλες του τις μορφές. Κατ’ αρχάς, η αποδυνάμωση του τουρκικού στρατού αφενός, και η μετάθεση μονάδων στα τουρκοσυριακά σύνορα, επέτρεψαν στο ΡΚΚ να σημειώνει επιτυχίες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Το δημοψήφισμα, όμως, για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, που τελικά θα πραγματοποιηθεί, αφού και οι ΗΠΑ υπανεχώρησαν και τώρα δήλωσαν πως δεν έχουν αντίρρηση για την διενέργειά του, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία. Της συμπαρίστανται σ’ αυτό το Ιράν, που γνωρίζει ότι κι αυτό κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει κουρδικό πρόβλημα, και το Ιράκ που βλέπει ότι χάνεται οριστικά τμήμα της επικράτειάς του, από τα πιο πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα.

Είναι ενδεικτικό της επιθυμίας των Κούρδων, στις τέσσερις χώρες που είναι διασκορπισμένοι, να επαναποκτήσουν την πατρίδα τους την οποία στερήθηκαν την εποχή της Συνθήκης Λωζάνης, ώστε και το Κιρκούτ, που δεν βρίσκεται στην κουρδική περιοχή, αποφάσισε να συμμετάσχει κι αυτό στο δημοψήφισμα.

Κάποια επιτυχία μπορεί να σημειώσει στην Ιντλίμπ της Συρίας, όπου θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν, για τον έλεγχο της στρατηγικής αυτής περιοχής, κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους. Την περιοχή αυτή, πολύ κοντά στις μεσογειακές ακτές, την χρειάζεται η Τουρκία για να αποκόψει την έξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο. Οι Σύροι -διά των Ρώσων, που ενδιαφέρονται για τα παράλια λόγω της ναυτικής βάσης-, για να μην προχωρήσει η ανεξαρτητοποίηση του βορείου τμήματος, και το Ιράν επειδή η δημιουργία και άλλου ισχυρού κουρδικού κράτους, μετά από αυτό του Ιράκ, ανοίγει την όρεξη και στους δικούς του Κούρδους.

Η επιδίωξη της Άγκυρας να ελέγξει τον κουρδικό θύλακα Αφρίν, δεν μπορεί να έχει ευνοϊκή κατάληξη, μετά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και την αντιπαράθεση με την ίδια την Ρωσία, που όχι μόνον δεν απέσυρε από εκεί τις δυνάμεις της, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος, αλλ’ απεναντίας έστειλε και άλλες να περιπολούν. Ουσιαστικώς, Αμερικανοί και Ρώσοι βοηθούν τους Κούρδους και στέκονται ανάμεσα σ’ αυτούς και τους Τούρκους.

Άσφαιρες ήταν και οι απειλές του Ερντογάν κατά της Κύπρου, με το Barbaros να αποχωρεί, αφού -όπως έγραψε ο τουρκοκυπριακός Τύπος- επιτέλεσε την αποστολή του (;) Η οποία, δεν ήταν άλλη από ενός μικρού βαθμού παρενόχληση των γεωτρήσεων στην Κύπρο.

Έτσι, μένει ανικανοποίητο το σύνδρομο της υπερκέρασης του θρύλου του Μουσταφά Κεμάλ, που φαίνεται ότι το φάντασμά του τον καταδιώκει. Στην αδυναμία του, επομένως, να επιτύχει κάτι το πολύ ουσιαστικό, που θα εξασφαλίσει τα νότια σύνορα της Τουρκίας, είναι άγνωστο το ιδιαίτερο μυαλό του Ερντογάν, πώς θα λειτουργήσει. Ο πανικός, στον οποίον βρίσκεται, είναι κακός σύμβουλος.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]