Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία κατηγορεί τη Γερμανία ότι δημιουργεί τεχνητή κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω εκλογών


Η Γερμανία προσπαθεί να παρουσιάσει τα προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία ως κρίση εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, κατηγορώντας γερμανούς αξιωματούχους ότι εμφανίζουν την Τουρκία ως μη ασφαλή χώρα για τους επενδυτές παρά τις πολλές διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για το αντίθετο.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος ή απειλή. Αν και υπογραμμίζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο, ότι η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να το μετατρέψει όλο αυτό σε κρίση λόγω των επερχόμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου και άλλων λόγων», δήλωσε ο Ibrahim Kalin, όπως μετέδωσε η hurriyet.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση από τις αρχές του έτους, όταν το Βερολίνο απαγόρευσε την προεκλογικές εκστρατείες τούρκων υπουργών στην επικράτεια της χώρας για το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία. Η σύλληψη του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Deniz Yücel τον Φεβρουάριο και του ακτιβιστή Peter Steudner, καθώς και η τουρκική απαγόρευση σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα που εδρεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, επιδείνωσαν περαιτέρω τη διαμάχη.

Το τελευταίο περιστατικό στην αντιπαράθεση των δύο χωρών συνέβη πριν από μία εβδομάδα, όταν η Τουρκία ζήτησε πληροφορίες από γερμανικές εταιρείες που συνεργάζονται με τουρκικές οι οποίες είχαν κατηγορηθεί για σχέσεις με την οργάνωση του Fethullah Gulen. Μία κίνηση που η Γερμανία ερμήνευσε ως έρευνες της Τουρκίας στις γερμανικές εταιρείες. Η Τουρκία ωστόσο δήλωσε ότι απέσυρε το αίτημα και κατηγόρησε για επικοινωνιακό λάθος την Ιντερπόλ, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος εναντίον οποιασδήποτε γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Χωρίς να ικανοποιηθεί απολύτως από την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης, η Γερμανία προωθεί οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι μόνο διμερώς αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνει η Hurriyet, αναφέροντας ότι χθες κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία καθώς και την προ-ενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια.

«Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ακολουθήσει μια διαδικασία μέσω μιας κρίσης που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Tayyip Erdogan. Αναφέροντας παράγοντες όπως οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές, οι αντι-τουρκικές θέσεις στη γερμανική πολιτική και μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και την «αντι-ερντογανική παράνοια», ο κ. Kalin δήλωσε ότι έχει καταστεί ρουτίνα για τη γερμανική κυβέρνηση να ασκεί πολιτική με τέτοιες θέσεις προκειμένου να συγκεντρώσει ψήφους.

Επιπλέον, ο κ. Kalin τόνισε ότι οι γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των πολιτικών παραγόντων και έχουν διαβεβαιώσει την Άγκυρα ότι δεν ανησυχούν για τις οικονομικές τους δραστηριότητες στην Τουρκία.

«Οι Γερμανοί, αντί να κάνουν δηλώσεις όπως "οι εταιρείες μας βρίσκονται σε κίνδυνο" και "οι πολίτες μας δεν είναι ασφαλείς", θα πρέπει να καταπολεμήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η FETÖ και το PKK που στοχεύουν στην Τουρκία και τη δημοκρατία της. Αν θέλουμε να μιλάμε για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου, θα πρέπει πρώτα να λάβουν μέτρα εναντίον τους», πρόσθεσε.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η Γερμανία και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια σχέση, η οποία ξεπερνά τους όρους "φιλική" ή "συμμαχική". Πάντα συμπορεύονται, ακόμα και αν φαίνεται ότι βρίσκονται σε ρήξη. Η (ψευτο)ρήξη με την Γερμανία βοήθησε τον Ερντογκάν στην εσωτερική της Τουρκίας πολιτική αρένα, η (ψευτο)ρήξη με την Τουρκία βοηθά την Μέρκελ στην επανακατάκτηση της καγκελαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]