Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως η ΜΙΤ βοηθούσε τζιχαντιστές - εκτελεστές


Γράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) εν γνώση και ηθελημένα προσέφερε βοήθεια σε Ρώσους τζιχαντιστές που είχαν αποκεφαλίσει τον Ελληνορθόδοξο επίσκοπο στο Χαλέπι Μπούλος Γιαζιτζί και τον Ορθόδοξο Σύριο επίσκοπο Γιοχάνα Ιμπραήμ το 2013. Συνελήφθησαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αλλά μετά την παρέμβαση των τουρκικών υπηρεσιών και του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ καταδικάστηκαν για άλλα, κατώτερα αδικήματα και όχι για τη δολοφονία των ιερέων. Πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι τον επόμενο μήνα.

Τα ονόματά τους είναι Μωχάμεντ Αμντουραχμάνοφ (ήτοι Αμπού Μπανάτ, γεννηθείς στις 24/11/74 στο Νταγκεστάν) και Αχμάντ Ραμαζάνοφ (γεννηθείς στις 12/3/86 στο Γκρόζνι, της Τσετσενίας). Εικάζεται ότι αποτελούν μέρος της ομάδας τζιχαντιστών που απήγαγε και δολοφονούσε προεξάρχοντες ιερείς στη Συρία.

Ο Αμντουραχμάνοφ προσωπικά αποκεφάλισε τον έναν και βοήθησε στον αποκεφαλισμό του άλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τον φόνο, τις ιατροδικαστικές έρευνες και την ίδια του την κατάθεση που συνάδει με εκείνη του συνεργού του. Σοκ αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί οι φονιάδες στρατολογήθηκαν από τη ΜΙΤ, που τους παρείχε οπλισμό και άλλα εφόδια για τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τους μετακινούσε γνωστός διακινητής προσώπων της Αλ Κάιντα

Και οι δύο άνδρες ήταν σε επαφή με τον Τούρκο Μελβούτ Κουσμάν, ο οποίος βρισκόταν ήδη κάτω από μικροσκόπιο της τουρκικής αστυνομίας ως ύποπτος για συμμετοχή σε πυρήνα της Αλ Κάιντα με δράση στην ανατολική επαρχία του Βαν και στην Κωνσταντινούπολη. Του πυρήνα ηγείτο ο Ιμπραήμ Σεν, πρώην τρόφιμος στο Γκουαντάναμο και ανώτερο στρατιωτικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Ο Κουσμάν (γεννηθείς στο Βαν στις 8/11/66) διατηρούσε κατοικία στη συνοικία Μπαγκσιλάρ της Κωνσταντινούπολης και δούλευε ως διακινητής προσώπων και προμηθευτής για την Αλ Κάιντα και προσφιλείς της ομάδες τζιχαντιστών.
Οι παγιδευμένες συνομιλίες της 20ής Ιουνίου 2013 αποκάλυψαν ότι ο Κουσμάν θα παρέδιδε στρατιωτικό εξοπλισμό, ρουχισμό και τρόφιμα σε έναν άνδρα ονόματι Χασάν. Το τηλέφωνο ανήκε σε κάποιον Σαΐντ Αμίν Χουσεΐν αλ-Τζουμπούρι.

Η παράδοση έλαβε χώρα στο χωριό Μπασπινάρ στα τουρκο-συριακά σύνορα. Κατόπιν, ο Κουσμάν συνόδευσε τζιχαντιστές που είχαν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία και ξεκίνησε προς την Κωνσταντινούπολη.
Τελικά τον σταμάτησαν στο Ικόνιο, όπου ο Αμντουραχμάνοφ, ο Ραμαζάνοφ και μια γυναίκα ονόματι Φατίμ Μαντέν (24) αλλοδαπή, συνελήφθησαν μαζί με έναν άλλο Τούρκο ονόματι Σαΐτ Αλπ. Τόσο ο Κουσμάν όσο και ο Αλπ αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο τμήμα Αλλοδαπών του Ικονίου.

Μολονότι ο Αμντουραχμάνοφ ήταν σε λίστα που του απαγόρευε την είσοδο στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους άλλους δύο. Αυτό καταδεικνύει πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών.

Ο τζιχαντιστής που αφέθηκε ελεύθερος αποδεικνύεται φονιάς ιερέων

Στις 28/6/13 εμφανίζονται στα τουρκικά ΜΜΕ οι εικόνες της σφαγής των δύο ιερέων. Ο Γιαζιτζί είχε πάει στη Συρία στις 22 Απριλίου για να συναντήσει τον Γιοχάννα. Απήχθησαν αμφότεροι από ενόπλους στο χωριό Καφρ Νταέλ, έξω από το Χαλέπι. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ήταν κρατούμενοι της ομάδας τζιχαντιστών Κατιμπάτ αλ-Μανατζάραν. Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποτροπιαστικές εικόνες της εκτέλεσης η αστυνομία του Ικονίου αναγνώρισε τον Αμντουραχμάνοφ στα στιγμιότυπα.

Η επιβεβαίωση ώθησε την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης να προβεί σε αιφνιδιαστικές επιδρομές σε διάφορες διευθύνσεις στις 4/7/13 κατά τις οποίες συνελήφθησαν μεταξύ άλλων και οι Κουσμάν, Ραμαζάνοφ και Αμντουραχμάνοφ.

Η αστυνομία κατάσχεσε οπλισμό και εξοπλισμό ενδοεπικοινωνίας. Βρέθηκαν επίσης ρούχα παρόμοια με εκείνα στα οποία εμφανιζόταν ο Αμντουραχμάνοφ στο βίντεο, όπως και ένα μαχαίρι πανομοιότηπο με το όπλο του φόνου, σύμφωνα με την εγκληματολογική ανάλυση.

Ενοχοποιητικά στοιχεία

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε και στους τρεις κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα και παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών και φυλακίστηκαν.

Ο γιος του Κουσμάν Αμπντουλάχ και ο Σαΐτ Αλπ επίσης κατηγορήθηκαν ως ύποπτοι, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με τη δίκη σε εκκρεμότητα. Η ρωσική αστυνομία που ειδοποιήθηκε από την Ίντερπολ διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του Αμντουραχμάνοφ στην Τσετσενία και βρήκε χειροβομβίδες, εκρηκτικά και σφαίρες.

Υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστούν οι Ρώσοι τζιχαντιστές για τρομοκρατία, οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά για να καταδικαστεί ο Αμντουραχμάνοφ για τους φόνους των ιερέων που έλαβαν χώρα εκτός Τουρκίας, η εισαγγελία χρειαζόταν την άδεια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το υπουργείο την απέρριψε, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν απαραίτητη για την έρευνα, παρά μόνο για τη δίκη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης αποτρέπει την απόδοση κατηγοριών

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκί Μποζντάγκ, σε επερώτηση στη Βουλή επί του ζητήματος, υποστήριξε ότι είχε συμβουλέψει την εισαγγελία να συνεχίσει την έρευνα και να επιστρέψει για την άδεια για τη δίκη. Όμως αποκαλύφθηκε ότι ξεκάθαρα ο Μποζντάγκ αποθάρρυνε την εισαγγελία από το να προσάψει τις κατηγορίες για τον φόνο των ιερέων, λέγοντας ότι υπήρχε ήδη μια έγκυρη συμφωνία απέλασης και αμοιβαίας νομικής συμπαράστασης με τη Συρία από το 1983.

Το άρθρο 12 του νόμου 5237 γράφει ότι ένας αλλοδαπός μπορεί να δικαστεί για εγκλήματα που διεπράχθησαν εκτός της χώρας μόνο εάν δεν υπάρχει συμφωνία απέλασης ή η χώρα υποδοχής δεν δέχεται πίσω τον ύποπτο.

Ο Μποζντάγκ είπε ότι αν υπάρξουν επαρκή στοιχεία για τους φόνους η εισαγγελία μπορεί να ξαναϋποβάλει το αίτημά της. Εν συντομία, ο Τούρκος υπουργός είπε στην εισαγγελία να άρει τις κατηγορίες. Όπερ και εγένετο.

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν τους φόνους, σημειώνοντας ότι επειδή διεπράχθησαν σε ξένη χώρα , ήταν δύσκολο να βρεθούν στοιχεία. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλλουν νέα αίτηση.

Αυτό ήταν λάθος από όλες τις απόψεις. Καταρχήν, η εγκληματολογική ανάλυση ξεκάθαρα έδειξε τον Αμντουραχμάνοφ ως τον ένοχο για τον αποκεφαλισμό του ιερέα από το βίντεο και το όργανο του εγκλήματος βρέθηκε στο σπίτι του.

Ο ίδιος ο Αμντουραχμάνοφ επιβεβαίωση ότι ήταν στο βίντεο κατά την διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο (το είχε ήδη παραδεχθεί στην ανάκρισή του από την αστυνομία). Δεύτερον, στην πράξη δεν υπάρχει εφαρμογή της συνθήκης απέλασης λόγω του πολέμου στη Συρία. Τρίτον, το επιχείρημα της συνθήκης έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική γραμμή που θεωρούσε παράνομο το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναγνώριζε αντ’ αυτού κυβέρνηση της αντιπολίτευσης.

Οι τζιχαντιστές καταθέτουν πώς συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες

Η κατάθεση του Αμντουραχμάνοφ στο δικαστήριο ανέδειξε ξεκάθαρα τη συνεργασία του με τη ΜΙΤ. Είπε ότι εκείνος και άλλοι ένοπλοι ήταν σε συνεχή επαφή με τη ΜΙΤ. “Αφότου φυλακίστηκα, έγραψα επιστολές προς την υπηρεσία αλλά δεν έλαβα απάντηση. Όσο ήμασταν στη Συρία η Τουρκία μας βοηθούσε με όπλα, χρήματα και οχήματα. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει τώρα και γιατί βρίσκομαι στη φυλακή”.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ "Πως η ΜΙΤ βοηθούσε τζιχαντιστές - εκτελεστές"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]