Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τεράστιος ο ελληνικός ενεργειακός πλούτος κι αυτοί υπογράφουν την εξαθλίωσή μας...


Τώρα πια σχεδόν όλοι βλέπουν κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Όσο περισσότερο βυθίζεται (ή την βυθίζουν;) η ελληνική οικονομία, τόσο περισσότερα ενεργειακά κοιτάσματα (φυσικού αερίου) βρίσκονται εντός του υποθαλάσσιου ελληνικού χώρου! Άραγε, θα μπορούσε κανείς να τολμήσει να αποκαλέσει «τυχαίο» το γεγονός; Και εάν, έστω και τώρα που αποκαλύπτονται αυτά τα τεράστια κοιτάσματα (και υπολείπεται η γνωστή πλούσια περιοχή νότια της Ρόδου και νότια – νοτιοανατολικά του Καστελόριζου), τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση (φυσικά και η αντιπολίτευση) εκτός από το να (απο)σιωπά απέναντι στις εξελίξεις και να επιλέγει την οδό νέων υπογραφών που υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας, αλλά και βυθίζουν σε (μαθηματικά εξακριβωμένη) εξαθλίωση τον ελληνικό λαό; Υπάρχουν, άραγε, ακόμη Έλληνες που πιστεύουν πως το υπάρχον πολιτικό προσωπικό εκπροσωπεί ή εργάζεται υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων;

O ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα – μαμούθ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News». Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ έφεραν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για την χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ). Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα». Εάν τα συμπεράσματά της επιβεβαιωθούν, τότε νότια της Κρήτης κρύβεται ένας «θησαυρός» 600 δισ. δολαρίων, καθώς τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια.

Όπως σημειώνεται στην μελέτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στην Λιβύη, εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο. Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος έχει μήκος 10 χλμ. Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει την λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση ο τεράστιος πλούτος, που υπάρχει εκεί, θα μείνει ανεκμετάλλευτος.

Όπως τονίζει ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ο εντοπισμός των νέων κοιτασμάτων αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών, ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας, για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο.

Οι εξελίξεις αυτές αρκούν –σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα- για να οδηγήσουν σε άμεση παραίτηση την κυβέρνηση και στη συνέχεια να εκκινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες από την Δικαιοσύνη... Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα των κατοχικών (ή εργολαβικών) μνημονιακών κυβερνήσεων, στην χώρα που μεταβλήθηκε σε χώρο όπου παραβιάζεται –ελέω ενός χρέους που δεν έχει καν διερευνηθεί- το Σύνταγμα της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φαίνεται πως το πολιτικό σύστημα αδυνατεί πλήρως να υπερασπίσει ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη, και διαγράφοντας τα αυτονόητα κινείται μεταξύ ανοησίας και σκοπιμότητας προς την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων. Και, από όλους αυτούς, τους μετά δακρύων υπογράφοντες την κατοχή της χώρας, κανείς δεν έχει μπει μέχρι σήμερα στην φυλακή, ενώ η διάδοχη κατάσταση εξασφαλίζει την ατιμωρησία όλων όσων θα έπρεπε ήδη να εκτίουν δια βίου φυλάκιση για εσχάτη προδοσία…Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]