Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: «Σουλτανάτο» η Τουρκία εν μέσω φόβων για νέο κύμα προσφύγων προς ΕΕ


Συνεχίζεται η κριτική των Βρετανών σχολιαστών κατά του Recep Tayyip Erdogan μετά από τη νίκη του στο ιστορικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αντίδραση της Δύσης.

Στο κύριο άρθρο του ο Guardian σχολιάζει ότι η νίκη, αν και με μικρή διαφορά, εκλαμβάνεται από τον Τούρκο Πρόεδρο ως νομιμοποίηση της διάλυσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. «Εάν εφαρμοστούν οι σαρωτικές συνταγματικές αλλαγές, η Τουρκία σχεδόν θα επανιδρυθεί ως σουλτανάτο, περίπου έναν αιώνα αφότου ο Ατατούρκ ίδρυσε τη δημοκρατία επί των ερειπίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα προσθέτει πως πλέον έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η στροφή της Τουρκίας προς τον απολυταρχισμό, καθώς οι έλεγχοι και οι περιορισμοί που επιβάλλει το δημοκρατικό σύστημα αναμένεται να συνθλιβούν.

Η Τουρκία είναι μια χώρα διαιρεμένη και επίτηδες πολωμένη από τον ίδιο τον Erdogan, συμπληρώνει ο Guardian. Επιχειρώντας να εξηγήσει τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, το άρθρο της εφημερίδας την αποδίδει σε έναν συνδυασμό δίψας για εξουσία, ενός βαθμού παράνοιας και ενός όλο και πιο στενού κύκλου συμβούλων, μαζί με τις εντάσεις και το «χάος» στη Μέση Ανατολή.

Το άρθρο κλείνει με την παραίνεση προς την Ευρώπη να παράσχει όλη τη βοήθεια που μπορεί στους δημοκράτες της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Δύσης, το BBC σημειώνει ότι τα συγχαρητήρια μέσω τηλεφώνου προς τον Erdogan από τον Ντόναλντ Τραμπ θα ερμηνευθούν ως «νομιμοποίηση» της επικράτησης του Τούρκου Προέδρου. Παρόλα αυτά, ο Guardian τονίζει ότι η μεταμόρφωση της Τουρκίας θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη Δύση, η οποία έχει επίγνωση αυτού όπως μαρτυρά η αμηχανία σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι.

Οι Times αναφέρονται στους φόβους της ΕΕ ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταρτίσει έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση μίας νέας προσφυγικής κρίσης.

«Υπήρχε πολλή νεφελώδης, πολεμοχαρής ρητορική από τον Erdogan πριν από το δημοψήφισμα. Αν συνεχίσει με αυτές τις φιλοπόλεμες πολιτικές, τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες. Ο φόβος είναι πραγματικός, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Erdogan θα διακινδυνεύσει να μετατραπεί σε περιφερειακό παρία», λέει ο Έλληνας αξιωματούχος στους Times.

Σε άρθρο του στην Daily Telegraph, εξάλλου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ γράφει πως η συλλογική κακή διαχείριση της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τραγική». Υποδεικνύει δε το Παρίσι, την Αθήνα και τη Λευκωσία ως πρωτεύουσες που ύψωναν εμπόδια στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρομοιάζοντας το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit ως προς την αντίδραση κατά της ενωμένης Ευρώπης.

Για τον Βρετανό Συντηρητικό πολιτικό, η νίκη Erdogan είναι μία ακόμα έκφραση της τάσης ανόδου των εθνικισμών και του αυταρχισμού διεθνώς και σημειώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος νίκησε παρά το ότι οδηγεί την Τουρκία στο αδιέξοδο της έλλειψης ανεκτικότητας, της διαίρεσης και της καταστολής.

Τονίζει όμως ότι η Βρετανία και η Δύση έχουν πολλά κοινά με τον τουρκικό λαό και δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουν, αλλά να επιδείξουν κατανόηση και φιλία και να αφήσουν ανοιχτές διόδους για εμπόριο και συμμαχίες μαζί τους.

Πηγή Skai


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]