Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η νίκη Μακρόν και ο κίνδυνος... ακυβερνησίας


Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η λαϊκίστρια Μαρίν Λε Πεν περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας και θα έρθουν αντιμέτωποι στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου. Οι δυο υποψήφιοι νίκησαν τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν κα τον αριστερό διεκδικητή Ζαν Λυκ Μελανσόν, σε μια από τις πιο απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας.

Ο Μακρόν και η Λε Πεν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ως προς το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της Γαλλίας. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μακρόν υποσχέθηκε μείωση των δημοσίων δαπανών κατά περίπου 60 δισ. ευρώ και επενδύσεις περίπου 50 δισ. ευρώ σε πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας. Θέλει επίσης να μεταρρυθμίσει την εργατική νομοθεσία της Γαλλίας και να απελευθερώσει περαιτέρω ορισμένους τομείς της Γαλλικής οικονομίας. Υπερασπιζόμενος τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μακρόν πιστεύει πως το Παρίσι θα πρέπει να συν-ηγείται του μπλοκ μαζί με τη Γερμανία.

Αντιθέτως, η Λε Πεν υπόσχεται μια πολιτική «έξυπνου προστατευτισμού», φορολογώντας ορισμένες ξένες εισαγωγές για να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό. Θέλει επίσης να κλείσει τα σύνορα της Γαλλίας, να μειώσει τη μετανάστευση, να επιστρέψει στο φράγκο ως εθνικού νομίσματος και να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι αντικρουόμενες ιδέες θα έρθουν αντιμέτωπες στις 7 Μαΐου. Το γαλλικό εκλογικό σύστημα των δυο γύρων σχεδιάστηκε ώστε να δυσκολεύει τη νίκη ακραίων κομμάτων στις εκλογές. Το Εθνικό Μέτωπο παραδοσιακά δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητές του να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αντιθέτως, η κεντρώα πλατφόρμα του Μακρόν θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει στήριξη από ψηφοφόρους που ψήφισαν άλλους υποψήφιους στον πρώτο γύρο. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Φιγιόν και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Αν και ο Μακρόν εκτιμάται πως θα προσπαθήσει να προσελκύσει τόσο κεντροαριστερούς όσο και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, η Λε Πεν εκτιμάται πως θα στοχεύσει στους συντηρητικούς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα δυο παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές, αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Αυτό δείχνει την έκταση στην οποία οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν εξαντληθεί από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Η αποχή από τις εκλογές ήταν περίπου 22,7%, υψηλότερη από το 20,5% στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το 2012.

Ωστόσο, τα συστημικά κόμματα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη Γαλλική πολιτική στο μέλλον. Αν και το Γαλλικό σύνταγμα δίνει στον/στην πρόεδρο ευρείες εξουσίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ωστόσο, εξακολουθεί να χρειάζεται τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης για να περάσει κάποιον νόμο.

Οι βουλευτικές εκλογές, που θα διενεργηθούν τον Ιούνιο επίσης σε δυο γύρους, θα αποτελέσουν «κλειδί» για την διακυβέρνηση της χώρας. Λε Πεν και Μακρόν είναι δημοφιλείς ως άτομα, όμως δεν ηγούνται μεγάλων κομμάτων με ισχυρή παρουσία στη χώρα. Επιπλέον, πολλοί ψηφοφόροι που στήριξαν υποψήφιους διαμαρτυρίας στις προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να στραφούν στα συστημικά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές. Αν η προεδρία και η Εθνοσυνέλευση ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα, τότε η διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων θα μπορούσε να γίνει περίπλοκη, καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Οι χρηματαγορές ανακουφίστηκαν από το αποτέλεσμα της 23ης Απριλίου, καθώς ανησυχούσαν για την πιθανότητα στον δεύτερο γύρο των εκλογών να περάσουν η Λε Πεν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ικανοποιημένη θα είναι και η Γερμανική κυβέρνηση, καθώς τόσο η Λε Πεν όσο και ο Μελανσόν είναι επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι του γαλλικού εκλογικού σώματος ψήφισε κόμματα που επικρίνουν το μπλοκ, δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Η προοπτική θεσμικής παράλυσης μεταξύ της Γαλλικής προεδρίας και της Εθνοσυνέλευσης, μαζί με την υψηλή ανεργία και τις κοινωνικές ανησυχίες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, θα δημιουργήσουν ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα και αισθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γαλλία. Ακόμα και μια μετριοπαθής κυβέρνηση θα πιεστεί για να υιοθετήσει λαϊκιστικά στοιχεία ώστε να προσπαθήσει να διατηρήσει τη στήριξη του πολωμένου και δυσαρεστημένου εκλογικού σώματος.

Stratfor
Euro2day

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]