Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης στην υπόθεση ζεόλιθου στον Έβρο


Γράφει ο Παναγιώτης Λελιάτσος
Οικονομολόγος


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την εξουσία με το σύνθημα τελειώνουμε με το παλιό και βάζουμε τέλος στην διαφθορά και στις πολιτικές μεθοδεύσεις οι οποίες υφαρπάζουν τον πλούτο της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παράνομων μεθοδεύσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτό της υπόθεσης εξόρυξης και εκμετάλλευσης του Ζεόλιθου στον Εβρο. Η υπόθεση παραχώρησης εκμετάλλευσης και εξόρυξης του κοιτάσματος ζεόλιθου στην περιοχή των πετρωτών Έβρου έγινε πλέον γνωστή στο πανελλήνιο ως ακόμη μια περίπτωση μιας πολιτικής μεθόδευσης η οποία λειτουργεί όχι προς το δημόσιο συμφέρον αλλά προς κάποια συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο νομός μας για πάρα πολλά έτη παρακολουθούσε έκπληκτος τις μεθοδεύσεις του εκάστοτε υπουργού προκειμένου να μην προχωρήσει η οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή με πρόσχημα τον μεταλλευτικό νόμο. Θα θυμίσω πως για την εν λόγω υπόθεση κινήθηκε ο εισαγγελέας Ορεστιάδος και ο οποίος μεταβίβασε στη βουλή έναν ογκώδη φάκελο δικογραφίας όπου επιρρίπτει ευθύνες σε πρώην υπουργούς και στελέχη του ΙΓΜΕ. Ο συγκεκριμένος φάκελος για κάποιους λόγους ακόμη και σήμερα μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν έχει αξιοποιηθεί εκ μέρους της κυβερνήσεως.

Να θυμίσω για την ιστορία πως υπήρξε ενδιαφέρον Ελληνικής εταιρείας να επενδύσει στην περιοχή πόσο άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ και 100 θέσεων εργασίας που προέβλεπε την εξόρυξη και την επεξεργασία στον τόπο μας και την οποία σήμερα η κυβέρνηση επιδεικτικά αδιαφορεί και παραβλέπει.

Να θυμίσω για την ιστορία πως η εν λόγω εταιρεία είχε προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας προκειμένου να διεκδικήσει το κάθε έννομο συμφέρον της και το περίεργο είναι πως αυτή η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην προχωρήσει η εν λόγω επένδυση.

Θα θυμίσω για την Ιστορία τις τρεις δημόσιες παρεμβάσεις μου για τις μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης όπου σε μια νύχτα παραχώρησε την άδεια εξόρυξης ζεολίθου σε εταιρεία η οποία είχε συσταθεί προ ενός μηνός της αποφάσεως και την οποία διαφήμιζε δημόσια. Με την τότε απόφαση του αρμοδίου υπουργείου ΥΠΕΚΑ και της διεύθυνσης φυσικού πλούτου με υπογράφων τον αρμόδιο υφυπουργό και με ΑΔΑ : 7ΓΠ00-ΟΝ2 παραχωρούν σε παρακείμενη περιοχή και εντός της ζώνης εκμετάλλευσης την έρευνα στην εταιρία με την επωνυμία "ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ" η οποία συστάθηκε εντός του 2013 από γνωστό μεταλλειολόγο ο οποίος τυγχάνει να είναι και μέλος του Συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων στον οποίο διετέλεσε ως πρόεδρος και στον οποίο συμμετέχουν και στελέχη της ανταγωνίστριας εταιρίας που ήδη κάνει εξόρυξη στη Βουλγαρία.

Θα θυμίσω για την ιστορία τις αποκαλύψεις που είχαμε κάνει για την σχέση της εν λόγω εταιρείας και του μετόχου της με την εταιρεία στην οποία μέλος του ΔΣ ήταν συγγενής του πρώην υπουργού κυρίου Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρακολουθούμε για ακόμη μια φορά την πολιτική μεθόδευση υφαρπαγής του πλούτου της περιοχής μας δίχως κανένα κοινωνικό και οικονομικό όφελος.


Αναρωτιόμαστε μονάχα που είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές του τόπου μας που κάποτε διαρρηγνύανε τα ιμάτια τους στην οποιαδήποτε παραχώρηση του κοιτάσματος σε ιδιώτες ενώ μιλούσανε για εκμετάλλευση από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.
Που είναι οι αριστεροί που σήμερα μέσα σε 50 τχλμ εφαρμόζουν τρεις διαφορετικές πολιτικές κατά δοκούν στην ερμηνεία του μεταλλευτικού κώδικα;
Αλήθεια ποια είναι η δημόσια τοποθέτηση τους επάνω στην εν λόγω απόφαση του αρμοδίου υπουργείου;

Κύριοι της κυβέρνησης το απύθμενο θράσος σας δεν έχει τελειωμό. Την ώρα που ο εισαγγελέας έχει κινήσει ποινική δίωξη για τις ευθύνες υπουργών και στελεχών των φορέων εσείς αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετείτε και ακολουθείτε κατά γράμμα τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πόσο ανοχή μπορεί να δείξει ο Εβρίτικος λαός στις μεθοδεύσεις και στις πρακτικές μια κυβέρνησης που εξαθλιώνει τον τόπο μας και παραχωρεί τον πλούτο της σε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ



ΚΑΙ ΕΔΩ




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]