Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη άρχισε να σκέφτεται τον περιορισμό των όπλων


Εγκρίθηκε τελικά σήμερα και 18 μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, η οδηγία σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και κατοχής όπλων, η οποία αναθεωρεί και συμπληρώνει την ισχύουσα οδηγία 91/477 / ΕΟΚ και την οποία από την πρώτη στιγμή η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχαν προτείνει ως μέτρο αποτροπής μελλοντικής τραγωδίας.

Τα τεράστια κενά ασφάλειας που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρώπης, αποκαλύφθηκαν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. Η κατοχή όπλων (έως και στρατιωτικού τύπου σε πολλές χώρες της Ευρώπης), η δυνατότητα συναρμολόγησής τους από αγορά μεμονωμένων εξαρτημάτων, αλλά και η κατοχή εξαρτημάτων (π.χ. γεμιστήρες πολλών θέσεων) που έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν ένα όπλο σε ευρείας έκτασης θανατηφόρο μηχανισμό, τέθηκαν ως ζητήματα που άπτονται άμεσης αντιμετώπισης, προκειμένου να υπάρξει ένας σημαντικός έλεγχος εκείνων των όπλων που πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν, να μετακινηθούν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον ευρωπαίων πολιτών σε τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης, απαιτήθηκε η άμεση καταγραφή αγοράς (μέσω διαδικτύου και όχι μόνο) όλων όσων αγοράζουν όπλα και υλικό σχετικό με φορητά οπλικά συστήματα, καθώς και η καταγραφή όλων όσων διαθέτουν όπλα (εκθεσιακά, θεάτρου, σινεμά κ.α.) που δύνανται να τροποποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με το κείμενο που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των κρατών μελών, η αναθεώρηση ενισχύει τους κανόνες για τη σήμανση των πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, μια νέα υποχρέωση να επισημαίνονται και όλα τα ουσιώδη στοιχεία τους (γεμιστήρες slides, barrels).

Η εναρμόνιση των κανόνων για τη σήμανση των πυροβόλων όπλων και η καθιέρωση της αμοιβαίας αναγνώρισης των σημάτων μεταξύ των κρατών μελών θα βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν συναρμολογηθεί από κατασκευαστικά στοιχεία που αποκτήθηκαν ξεχωριστά.

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει επίσης να καταγράφονται στα εθνικά συστήματα αρχειοθέτησης δεδομένων. Για να συμβεί αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν ότι οι αντιπρόσωποι και οι μεσίτες θα εγγράψουν κάθε συναλλαγή πυροβόλων όπλων ηλεκτρονικά και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Επιπλέον με την οδηγία ενισχύονται και οι κανόνες για την απενεργοποίηση των πυροβόλων όπλων, κυρίως μέσω μιας διάταξης που απαιτεί την κατάταξη των απενεργοποιημένων πυροβόλων όπλων στην κατηγορία Γ (πυροβόλα όπλα που υπόκεινται σε δήλωση). Μέχρι τώρα, τα απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα δεν υπόκεινται στις απαιτήσεις που ορίζει η οδηγία. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει επίσης μια νέα κατηγορία χαιρετισμών και ακουστικών όπλων, τα οποία δεν καλύπτονται από την αρχική οδηγία. Αυτά είναι ενεργά πυροβόλα όπλα που έχουν μετατραπεί σε κενά πυροβόλα όπλα, για παράδειγμα, για χρήση σε θέατρα ή τηλεόραση.

Ελλείψει αυστηρότερων εθνικών διατάξεων, τα εν λόγω πυροβόλα όπλα θα μπορούσαν να αγοραστούν ελεύθερα. Αυτό αποτελούσε κίνδυνο, δεδομένου ότι η μετατροπή τους σε ενεργά ήταν συχνά δυνατή με περιορισμένες προσπάθειες (χρησιμοποιήθηκαν για παράδειγμα στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού). Η νέα διατύπωση της οδηγίας διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά θα παραμείνουν εγγεγραμμένα στην ίδια κατηγορία με τα πυροβόλα όπλα από τα οποία έχουν μετατραπεί.

Τέλος, ορισμένα επικίνδυνα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα έχουν πλέον προστεθεί στην κατηγορία Α και επομένως απαγορεύονται για μη στρατιωτική χρήση. Αυτό συμβαίνει για τα σύντομα ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα με συσκευές φόρτωσης άνω των 20 στροφών και μακρά ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα με συσκευές φόρτωσης πάνω από 10 γύρους. Παρομοίως, απαγορεύονται πλέον μακρά πυροβόλα όπλα που μπορούν εύκολα να αποκρύπτονται, για παράδειγμα με τη χρήση πτυσσόμενου ή τηλεσκοπικού υλικού.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΣ Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΜΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ, ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ;
    ΟΛΟ ΤΟ ΤΖΙΧΑΝΤΑΡΙΟ, ΟΛΗ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ ΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ;
    ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΩΣ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΟΠΛΟ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]