Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κούρεμα» σε δάνεια - κάρτες για φτωχούς και ανέργους


Σε διαγραφές «κόκκινων» οφειλών έως 60% και διακανονισμούς των υπολοίπων με δόσεις από 30 ευρώ το μήνα προχωρούν οι τράπεζες

Από τον Σταύρο Χαρίτο

Φτωχοί με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα και άνεργοι που έχουν στην κατοχή τους κάρτα ανεργίας, εφόσον κριθούν συνεργάσιμοι δανειολήπτες, μπορούν να τύχουν «κουρέματος» των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων τους και των οφειλών από πιστωτικές κάρτες έως 60%.

Η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να πουλήσει τα καταναλωτικά δάνεια στα ξένα funds (δίνουν μόνο ένα σεντ στο ευρώ) και δεδομένου του στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 40%, έως το τέλος του 2019, έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να προβαίνουν σε εντυπωσιακό «κούρεμα» και μάλιστα με... δόσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τράπεζες προτείνουν σε άνεργους πελάτες τους με «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, της τάξης των 7.000 ευρώ, για παράδειγμα, που έχουν φτάσει με τις προσαυξήσεις τα 10.000 ευρώ:

Να διαγράψουν από τη συνολική οφειλή τα 6.000 ευρώ, εφόσον δεσμευτούν να πληρώσουν τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ σε 130 μήνες με μηνιαία δόση της τάξης των 30 ευρώ. Αυτό φυσικά είναι ένα ακραίο παράδειγμα, που όμως είναι πραγματικό. Σε γενικό πλαίσιο ο διακανονισμός γίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις εγγυήσεις του οφειλέτη.

Δυσπραγία

Στην περίπτωση τώρα που διαπιστώνεται οικονομική δυσπραγία του πελάτη, ο οποίος εμφανίζει ετήσιο εισόδημα κάτω του αφορολογήτου, αλλά δεν είναι άνεργος, η μηνιαία δόση του διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα, π.χ. στα 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του «κουρέματος» του δανείου, της δόσης και του χρόνου αποπληρωμής καθορίζονται ανάλογα με τη δυνατότητα του πελάτη, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η διαγραφή της οφειλής μπορεί να ξεπεράσει σε ποσοστό το 60% του χρέους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα πρέπει να περιοριστούν στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 έναντι 106,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.
Η μείωση των καθυστερούμενων ανοιγμάτων θα επιτευχθεί με ορισμένες κινήσεις στο πλαίσιο της γενικότερης ρύθμισης δανείων. Συγκεκριμένα, με:
• ρυθμίσεις δανείων κατά 29% (30,8 δισ. ευρώ),
• ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και εισπράξεις κατά 16% (17,5 δισ. ευρώ),
• διαγραφές δανείων κατά 14% (13,9 δισ. ευρώ),
• πωλήσεις δανείων κατά 7% (7,4 δισ. ευρώ).

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]