Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μιθριδατισμός, τουρκική προκλητικότητα και αποτροπή


Του Στέλιου Φενέκου

Το επεισόδιο με το Τουρκικό περιπολικό “Κουσάντασι” και τα πυρά σε περιοχή ασκήσεων που περιλάμβανε και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ), είναι προφανές ότι έγινε ηθελημένα από την Τουρκική πλευρά για να προκαλέσει. Ταυτόχρονα αποτελεί και έμπρακτη δήλωση των προθέσεών της να διευρύνει τις διεκδικήσεις της αξιοποιώντας την λογική του μιθριδατισμού.

Αυξάνει δηλαδή σταδιακά την ποσότητα του “εγχεόμενου δηλητηρίου” (διεκδικήσεων-πιέσεων-προκλήσεων) ξεπερνώντας τα όρια της μέχρι τώρα ανοχής μας και λίγο πάνω από αυτά, ώστε να μας κάνει να το αποδεχθούμε.

Η διεξαγωγή πυρών εντός των ΕΧΥ απαγορεύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η κατεύθυνση όμως που επέλεξε για την διεξαγωγή των πυρών, προς τα ανατολικά και όχι προς το Φαρμακονήσι, έχει ως σκοπό να λειτουργήσει ως προσχηματική δικαιολογητική βάση για την εχθρική αυτή ενέργεια και επιδιώκει ταυτόχρονα στο να μας προσφέρει ένα πρόσχημα για να την υποβαθμίσουμε και να την “καταπιούμε”, μέχρι το επόμενο προκλητικό βήμα που εκτιμάται ότι θα είναι και πιο σοβαρό.

Εάν από την άλλη πλευρά τους ακολουθήσουμε στην επιχειρούμενη κλιμάκωση με φανερά στρατιωτικά μέσα, τότε θα επέλθει αύξηση της έντασης, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της προσπάθεια της Τουρκίας να γκριζάρει συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου.

Για είναι αποτελεσματική η οιαδήποτε προσπάθεια αποτροπής με δυναμικά μέσα θα πρέπει να είναι: “Δριμεία”, “Σαφής”, “Αξιόπιστη”, “Επαρκής” και “Βεβαία”.

Λύση αποτελεσματική η οποία να σταματάει άμεσα την προκλητικότητα, χωρίς να είναι αρκούντως δυναμική και να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά ώστε να είναι πραγματικά αποτρεπτική, δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό αυτή την στιγμή είναι μονόδρομος ο συνδυασμός ψύχραιμων και συντονισμένων πολιτικο-στρατιωτικών και διπλωματικών ενεργειών, με ταυτόχρονη αύξηση της αφανούς ετοιμότητας των στρατιωτικών μέσων.

Απαιτούνται καλά προετοιμασμένες παραστάσεις των εθνικών μας αντιπροσώπων στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, και ΕΕ) και ενημέρωση των χωρών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μας (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία), από τους πρέσβεις μας για το επεισόδιο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις και να κάνει διάβημα ο δικός μας πρέσβης στην Τουρκία.

Θα πρέπει να αυξηθούν οι κατάλληλες αφανείς ενέργειες ετοιμότητας των περιπολικών και των Α/Φ για αεροπορικό και θαλάσσιο έλεγχο της περιοχής και θα πρέπει με λιτότητα και σταθερότητα να διαμηνύσουμε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί εχθρική ενέργεια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι η Ελλάς θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όπως επίσης θα πρέπει να αυξηθεί και η ετοιμότητα του συστήματος χειρισμού κρίσεων, πληροφοριών και λήψης πολιτικο-στρατιωτικών αποφάσεων.

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση που έγινε από το ΓΕΕΘΑ για τον χειρισμό της πρόκλησης, αποτελεί έκπληξη ότι αναφέρεται σε “εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας” για να αναλάβει τις τυπικές και δέουσες ενέργειες, τόσο από πλευράς έκδοσης του Ελληνικού NAVTEX όσο και σε ότι αφορά στις επιχειρησιακές ενέργειες της κανονιοφόρου “Νικηφόρος” στην περιοχή.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Καμμένος υποκαθιστά την επίσημη επιχειρησιακή αρχή των ενόπλων δυνάμεων και υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, αφού ο χειρισμός κρίσεων και οι αντίστοιχες εντολές αφορούν το ΣΑΓΕ, το ΣΑΜ και το ΚΥΣΕΑ και όχι προσωπικά τον ΥΕΘΑ.

* Ο κ. Στέλιος Φενέκος είναι Υποναύαρχος ε.α. και Προέδρος της «Κοινωνίας Αξιών»
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]