Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Politico: Πετάνε έξω τον Κοτζιά από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό;


Το δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις αναφέρει ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών «διατάραξε τις εύθραυστες συζητήσεις στη Γενεύη», προκαλώντας παράπονα από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του την προηγούμενη Πέμπτη

Δημοσίευμα του Politico βάζει «βόμβα» στην Αθήνα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «θα κρατηθεί μακριά από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, μετά την παρουσία του στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ.: κατά τη Διάσκεψη για το Κυπριακό), όπου διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου -που όμως δεν έχει οριστεί ακόμα πότε θα γίνει- θα είναι μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπήσει τη χώρα του μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη.

»Η πρώτη Διάσκεψη ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τις τρεις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία) έληξε άδοξα μετά από μόλις μία ημέρα συνομιλιών. Αυτή η οπισθοδρόμηση υπενθύμισε τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα, έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών.

»Οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ επιμένουν ακόμα να λένε ότι είναι θέμα εβδομάδων, και όχι μηνών, για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, μόλις έχουν αρχίσει να γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, που πρέπει να υπογράψουν την όποια συμφωνία».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Εθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».

»Η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να "μαλακώνει" τις θέσεις της Ελλάδας την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη "σημαντική ώθηση" που δόθηκε για μια "δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία" για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, από αυτή την ανεπίσημη ανακοίνωση έλειπαν κάποια από αυτά που είπε ο Κοτζιάς την Πέμπτη.

»Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε: "Σε διαρκή συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να προωθούμε και να υποβάλλουμε προτάσεις που βασίζονται στις αρχές που τηρούμε όσον αφορά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, στα οποία εμπλεκόμαστε. Οι επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν καμία θέση στις συνομιλίες".

»Στη συνέντευξη Τύπου, ο Κοτζιάς μίλησε για μια γρήγορη αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού και ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα ξανασυναντηθούν στις 23 Ιανουαρίου - ημερομηνία, όμως, στην οποία δεν συμφώνησαν τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. "Πιστεύουμε -και νομίζω δικαίως- ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων", είπε ο Κοτζιάς. "Οσον αφορά των αποχώρηση του τουρκικού στρατού, θέλουμε, πρώτα απ' όλα, ο ρυθμός να είναι συνεχής. Μια μεγάλη απόσυρση την πρώτη εβδομάδα, αν όχι από την πρώτη μέρα, και στη συνέχεια μια συνεχιζόμενη αποχώρηση. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα"».

Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για κάποιο σχόλιο»...

Κοτζιάς για επικριτές του: Αναπαράγουν ψέματα τουρκικής προπαγάνδας, ουρά τουρκικού εθνικισμού

Την οργή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet που ανέβασε στον λογαριασμό του απαντώντας στους επικριτές του για τους χειρισμούς του στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν επιτυχημένοι:

«Αναπαράγουν ψέματα τουρκικής προπαγάνδας νομίζοντας ότι έτσι γίνονται εκσυγχρονιστές. Στην πραγματικότητα γίνονται ουρά τουρκικού εθνικισμού» τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, μετά από τη σύντομη ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στους δημοσιογράφους δέχτηκε την εγκάρδια επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τον ευχαρίστησε και προσωπικά για τη στήριξή του στο τραπέζι της Διάσκεψης, πριν αναχωρήσουν οι δύο από τη Γενεύη.

«Κάποιος έβγαλε ότι τσακωνόμασταν οι δύο μας», είπε κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε πρωινά δημοσιεύματα. «Εμείς;», αναρωτήθηκε, γελώντας, ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν είπαμε λέξη μεταξύ μας, αλλά είμασταν απόλυτα συνεννοημένοι».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τρελά πράγματα, αλλά δεν τα λαμβάνουμε υπόψη μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε: «Υπήρχε απόλυτη συνεννόηση. Νίκο μου, εγώ έχω φτάσει σε ένα σημείο να βάζω από το ένα αυτί και να βγάζω από το άλλο. Η ουσία είναι μία, έχουμε συνεργασία που έπρεπε να έχουμε; Παραπάνω από οποιεσδήποτε άλλες κυβερνήσεις».

«Το θέμα που συζητάμε, εγγυήσεις και ασφάλεια, μαζί το φτιάξαμε», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τού απάντησε: «Και πώς ολοκληρώθηκε η πρόταση; Ήταν συνδυασμός της δικής σου ιδέας για το σύμφωνο φιλίας συν τα δικά μου που αφορούν τα υπόλοιπα».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ συνάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την ευκαιρία του ερχομού του στο Παρίσι για την αυριανή συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό.

Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις και ενημέρωση, με την ευκαιρία γεύματος εργασίας που παρέθεσε στην πρεσβεία, η πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη.
Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσανατολικό, ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Ντεζίρ σχετικά με το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης για το κυπριακό και ευχαρίστησε τον Γάλλο υφυπουργό για την υποστήριξη της Γαλλίας, στις έως τώρα προσπάθειες επίλυσής του.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρας, υπήρξαν επίσης αντικείμενο της συζήτησης. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν άλλωστε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων και της συνεργασίας τους για τα θέματα της περιοχής.

Ο κ. Ντεζίρ ευχαρίστησε τέλος τον κ. Κοτζιά για τη συμμετοχή του στην αυριανή Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό που είναι γαλλική πρωτοβουλία και που στοχεύει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]