Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα αλβανικά κόμματα "ρυθμίζουν" την κυβέρνηση στα Σκόπια


Ενώ ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνωφ, έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα VMRO DPMNE του Νικόλα Γκρουέφσκι, που πρώτευσε σε ψήφους και έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, το "κλειδί" για την συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος κρατούν τα αλβανικά κόμματα.

Και αυτό γιατί κανείς από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς, του κεντροδεξιού VMRO DPMNE και του σοσιαλδημοκρατικού SDSM, δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να κυβερνήσει θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα από τους είκοσι συνολικά βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων DUI (δέκα), Μπέσα (7) και Συμμαχία για τους Αλβανούς (3).

Ο Γκρουέφσκι θα κληθεί να πείσει τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων, με πρώτο τον πρόεδρο του DUI Αλί Αχμέτι, με τον οποίο συγκυβέρνησαν τις δυο τελευταίες θητείες, για την ανάγκη να τον στηρίξουν στην πρωθυπουργία για τέταρτη συνεχή θητεία.

Τούτη τη φορά όμως, τα τρία αλβανικά κόμματα έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν κοινή ατζέντα σε πιθανή συγκυβέρνηση, ανεξαρτήτως το ποιο, ή ποια εξ αυτών θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Μεταξύ άλλων, επιδιώκουν την ικανοποίηση πάγιων εθνοτικών αιτημάτων τους, με σημαντικότερο και πιο "προκλητικό" για την σλαβομακεδονική πλευρά αυτό της καθιέρωσης ως της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης σε όλη την επικράτεια. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα DNEVNIK, ο Νίκολα Γκρουέφσκι, δήλωσε πως αιτήματα, όπως η καθιέρωση ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας, τα οποία οδηγούν σε καντονοποίηση της χώρας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από το κόμμα του.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση και τα "παζάρια" τώρα αρχίζουν και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 29 Ιανουαρίου οπότε ο Γκρουέφσκι θα πρέπει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο κυβέρνηση και πρόγραμμα. Εφόσον δεν το πετύχει τότε η εντολή θα δοθεί στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και εάν και εκείνο αποτύχει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου νέου εκλογές. Μέχρι στιγμής, πάντως, δύο από τα τρία αλβανικά κόμματα, το "Μπέσα" και η "Συμμαχία για τους Αλβανούς", έχουν δηλώσει (προεκλογικά) ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Νίκολα Γκρουέφσκι, λόγω των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και όλα δείχνουν ότι ο "πολιορκητικός κριός" του τελευταίου θα στραφεί στον τέως κυβερνητικό συνεταίρο του, Αλί Αχμέτι, που όμως από την συνεργασία του με το VMRO DPMNE στις προηγούμενες κυβερνήσεις απώλεσε στις τελευταίες εκλογές το 50% της δύναμής του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]