Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Βαβέλ” η ΕΕ για το μεταναστευτικό!


Την έμμεση πλην σαφή κριτική που ασκήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις του να θεσπιστεί ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταματήσει η εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός της ΕΕ, απορρίπτει τώρα κατηγορηματικά ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ηγείται της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ασκώντας δριμεία κριτική στην πρόταση του προερχόμενου από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακού ομολόγου του, Σεμπάστιαν Κουρτς, να σταματούνται οι πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να μεταφέρονται σε μία άλλη ασφαλή περιοχή εκτός Ευρώπης, τονίζει πως αυτή την ιδέα να ενοικιαστεί ένα νησί εκτός Ευρώπης για να συσσωρεύονται εκεί πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη, ο ίδιος θεωρεί πως ανήκει στη δεξιοεθνικιστική ιδεολογία.

«Η ΕΕ δεν επιτρέπεται να είναι ένα φρούριο της αδιαφορίας, όταν άνθρωποι που βρίσκονται υπό διωγμό κτυπούν την πόρτα της», προσθέτει στην κριτική που ασκεί κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτρό, στη χθεσινή κριτική της κατά των προτάσεων του Αυστριακού υπουργού Άμυνας, τόνιζε με έμφαση πως η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της υποχρεούνται να τηρούν τη Σύμβαση της Γενεύης, που δεν επιτρέπει την απώθηση προσφύγων, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων ασύλου εκτός της ΕΕ για την εξέταση αιτήσεων.

Ο ίδιος ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, τις προτάσεις του οποίου χαιρετίζουν στην Αυστρία τόσο το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων όσο και το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα, διατείνεται σε ανακοίνωσή του πως «μερίδα του κατεστημένου των Βρυξελλών» δρα εκτός της πραγματικότητας και δεν έχει καταλάβει πως δεν λειτουργεί πλέον «το σύστημα του Δουβλίνου».

Ο υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας πως θα φέρει μαζί «με άλλους Ευρωπαίους συμμάχους» την πρότασή του στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη, επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και διερωτάται «πού ήταν άραγε η κριτική από τη μεριά των Βρυξελλών κατά της Γερμανίας, όταν ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών είχε προτείνει κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αφρική».

Αντιδρώντας με οργή στις προτάσεις τού προερχόμενου από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργού Άμυνας, η πρόεδρος της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γιούλια Χερ, προειδοποίησε να μην υπάρξει μία αντιγραφή της «πορείας Κουρτς- Σομπότκα» (σσ: ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα) όπως επίσης να μην υπάρξει ένας «φετιχισμός ανωτάτων ορίων», ενώ επισήμανε πως ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ αρέσκεται προφανώς στον ρόλο του «σκληροπυρηνικού».

Δριμεία ήταν η κριτική κατά του υπουργού Άμυνας και από την πλευρά των Πρασίνων της αυστριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι, καταγγέλλοντας ότι οι προτάσεις του συνιστούν το «ντε φάκτο» τέλος της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, τόνισαν πως «η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης παροχής ασύλου στην Ευρώπη, όπως την προτείνει ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, είναι ένα σαφές σημάδι της αποτυχίας του».

Από την πλευρά του, το επίσης αντιπολιτευόμενο κόμμα ΝΕΟΣ κάνει λόγο για απεγνωσμένη προσπάθεια των Σοσιαλδημοκρατών, με εντυπωσιακούς τίτλους να μην αφήσουν τελείως τις θεματικές πρωτοβουλίες στο Λαϊκό Κόμμα και στο Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ προσθέτει πως τα ανώτατα όρια για τους πρόσφυγες είναι αντισυνταγματικά, αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, την πλήρη υποστήριξή του στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας εξέφρασε το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες Λαϊκό Κόμμα, όπως επίσης και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο υπαρχηγός των Ελευθέρων και ηττημένος υποψήφιός τους στις πρόσφατες αυστριακές προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, όπως είπε, οι Σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αντιμετωπίζουν τώρα θετικά την πρόταση των Ελευθέρων για δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Βόρεια Αφρική.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]