Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε σκουπιδότοπο ανθρώπων σχεδιάζει να μετατρέψει η Ευρώπη την Ελλάδα


Πού αποσκοπούν τα σχέδια της ΕΕ για το προσφυγικό; 

Η σύσταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2017 είναι για την ΕΕ ένα βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Σαφής στόχος η διατήρηση των πλεονεκτημάτων του Σένγκεν.

Η σύσταση της Κομισιόν για επανενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2017 ξεχώρισε στις χθεσινές ανακοινώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Παρόλο που αυτό το μέτρο θα δίνει ξανά το δικαίωμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω του ελληνικού εδάφους, τα σχέδια της Κομισιόν περιέχουν αρκετούς περιορισμούς, όπως η μη αναδρομική ισχύ του μέτρου.
«Μόνο μετανάστες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου 2017 και έπειτα, και θα κατευθύνονται στη συνέχεια παράνομα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα μπορούν να στέλνονται πίσω στην Ελλάδα», 
εξήγησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας ακόμη ότι άρρωστοι, ανάπηροι και ανήλικοι πρόσφυγες δεν θα επιστρέφονται στην Ελλάδα εξαιτίας της δεινής κατάστασης που επικρατεί σε πολλά προσφυγικά καταλύματα της χώρας.

Τα «ψιλά γράμματα»

Εξάλλου από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ευρωτουρκική προσφυγική συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα έχει ελαχιστοποιηθεί. Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 90 ημερησίως.

Τα… «ψιλά γράμματα» της Κομισιόν προβλέπουν επίσης ότι η υπόθεση επιστροφής στην Ελλάδα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε αιτούντα άσυλο. Για παράδειγμα, οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες πρέπει να απευθύνονται στις αντίστοιχες ελληνικές προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας και αν πληρούνται οι σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές.

«Στην πράξη λοιπόν θα στέλνονται πίσω στην Ελλάδα μόνο ελάχιστοι αιτούντες άσυλο στο κοντινό μέλλον», εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης.

Διαφύλαξη των προνομίων του Σένγκεν

Πού αποσκοπούν λοιπόν οι προτάσεις της Κομισιόν; Από τη μία επιχειρείται η σταδιακή επαναλειτουργία του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος ουσιαστικά κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2015 εξαιτίας των μαζικών προσφυγικών ροών. Ειδικά για την Ελλάδα έπαψε να εφαρμόζεται από το 2011 κατόπιν ευρωπαϊκών δικαστικών αποφάσεων που απαγόρευσαν τις απελάσεις προσφύγων στη χώρα επειδή δεν πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ωστόσο, βασικός στόχος της Κομισιόν είναι ακόμη η επαναφορά του Δουβλίνου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Και βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκεται η διαφύλαξη της ελεύθερης μετακίνησης και των οικονομικών πλεονεκτημάτων της απουσίας συνοριακών ελέγχων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, «η επιστροφή σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα του Δουβλίνου είναι στοιχείο-κλειδί για την ομαλή λειτουργία του χώρου του Σένγκεν».
Στην πρόταση της Κομισιόν διά στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα». Ενεργοποίηση του Δουβλίνου και πάλι σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα φθάνουν στην υπόλοιπη ΕΕ μέσω Ελλάδος θα ξαναστέλνονται στην Ελλάδα, τη χώρα άφιξής τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Για ορισμένα πράγματα δεν μίλησε ο Αβραμόπουλος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό:
«Η υπόλοιπη ΕΕ δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο. Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα σχετική βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Άγκυρα, δεν υλοποιείται με την εξαίρεση 748 ανθρώπων μέχρι σήμερα».
Η απροθυμία της υπόλοιπης Ευρώπης
«Προβλήματα ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Και η υπόλοιπη ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ανασκουμπωθεί και να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική. Ναι μεν ο Αβραμόπουλος εξήρε τον Νοέμβριο ως τον μήνα-ρεκόρ για την ανακατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά μιλούσε μόνο για 1.400 άτομα επί συνόλου 8.000 μέχρι σήμερα. Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλων 120.000»
«Η σύσταση της Κομισιόν», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, «πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Κατ' αρχήν η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Με άλλα λόγια η σύσταση της Κομισιόν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της ΕΕ. Είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Γιατί χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη.»

Ελλάδα και Ιταλία θα αφήνονταν μόνες

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τέλος θεωρεί στο δικό της σχόλιο τη σύσταση της Κομισιόν ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, επισημαίνει όμως ότι υπάρχει και μια δυσκολία:
«Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη. Επ' αυτού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις. Μόνο στη συνέχεια τα επί μέρους στοιχεία θα συνέθεταν μια μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιστέκονται στην υποδοχή αιτούντων άσυλο μέσα από τη διαδικασία του Δουβλίνου.»

Πηγή Deutche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΚΑΤΟΙΚΟΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΑΤΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥΣ.
    ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]