Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ούγγροι αποδείχθηκαν πιο έξυπνοι από μας


Γράφει ο Α. Ζαμπούκας

Στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, οι Ούγγροι αποδείχθηκαν μάλλον πιο έξυπνοι από μας. Η αποχή ξεπέρασε από ό,τι φαίνεται το 55% και έτσι το πιθανότερο είναι ότι θα κριθεί άκυρο.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού Όρμπαν αλλά και για ένα ισχυρό ράπισμα των πολιτών στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό με αφορμή το Προσφυγικό. Μπορεί αυτοί που προσήλθαν να απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων αλλά οι υπόλοιποι δεν "τσίμπησαν" στο παρελκυστικό ερώτημα της κυβέρνησής τους.

Μετά το ελληνικό και το βρετανικό δημοψήφισμα ,οι πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι τα ερωτήματα των αυτονόητων ή των συμπλεγματικών αντιδράσεων υποτιμούν την νοημοσύνη τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο ουγγρικό δημοψήφισμα δεν ήταν δυνατόν να περιμένει κανείς μία ισότιμη αντίδραση των Ούγγρων απέναντι στο ερώτημα της απορρόφησης των προσφύγων. Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ένα απορριπτικό "όχι" σε μια δοκιμασία της κοινωνίας του παρά να αναλάβει την συνειδητή ευθύνη μιας ώριμης θέσης που προϋποθέτει και την ανάλογη γενναιότητα.

Το ζήτημα είναι ότι οι απανταχού λαϊκιστές κάνουν τα πάντα να αποφύγουν κάθε έλλογη πολιτική διαδικασία, επιτείνοντας την έξαψη του θυμικού των μαζών που καταφεύγουν στις γρήγορες και ανεπεξέργαστες απαντήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που αντίκεινται στην πραγματικότητα, εις βάρος πάντα των ίδιων που συμμετείχαν σε μια απαξιωτική για την δημοκρατία τους, παρωδία.

Ας ελπίζουμε ότι, με την αποχή τους, οι Ούγγροι άνοιξαν το δρόμο για μία πιο δυναμική στάση αντίδρασης της κοινωνίας των πολιτών στους δημαγωγούς της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο είναι πως έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά κοινωνικής ευφυΐας από εμάς που σπεύσαμε να στηρίξουμε την πιο μεγάλη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης με ένα ταπεινωτικό - όπως εξελίχθηκε- δημοψήφισμα.

Και να σκεφτείς ότι είμαστε και ο πιο "έξυπνος" λαός της Ευρώπης...

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]