Stiglitz: Κάντε πιο ευέλικτο το ευρώ ή εγκαταλείψτε το
Τη βεβαιότητά ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να μακροημερεύσει, εάν δεν αλλάξει τους κανόνες λειτουργίας της, εκφράζει ο γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Joseph Stiglitz, σε παρεμβάσεις του σε βελγικά μέσα ενημέρωσης, με την ευκαιρία της έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου στην ολλανδική γλώσσα.
Τη διαφωνία του με τον τρόπο που λειτουργεί η ευρωζώνη εκφράζει σε συνέντευξή του προς την εφημεριδα De Standaard, όπου καλεί τους ευρωπαίους ιθύνοντες «να κάνουν το ευρώ πιο ευέλικτο ή να το εγκαταλείψουν» καθότι λειτουργεί «διχαστικά» και «διαλυτικά» για την Ευρώπη.
Από την άλλη η De Morgen φιλοξενεί συζήτηση του Joseph Stiglitz με γνωστό βέλγο οικονομολόγο, ο οποίος δεν συμμερίζεται τις κινδυνολογικές προβλέψεις του πρώτου για διάλυση της ευρωζώνης.
P. Krugman: Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ
Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ, εξακολουθεί να πιστεύει ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Paul Krugman, όπως τονίζει ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», προσθέτοντας πως αυτήν τη στιγμή δεν θα υποστήριζε μία κατάργηση του ευρώ, ακόμη και αν μπορεί να αντιληφθεί γιατί το κάνουν κάποιοι άλλοι.
AdTech Ad
Το κόστος για μία διάλυση ολόκληρης της Νομισματικής Ένωσης θα ήταν πολύ υψηλό, αναφέρει, μεταξύ άλλων, και παρατηρεί πως αξίζει να ξεκινήσει ακόμη μία τελευταία προσπάθεια διάσωσης, για να επιδιορθωθεί το σύστημα.
Στην ερώτηση τι θα γίνει εάν συνεχίζεται να ασκείται «γερμανική» οικονομική πολιτική, δηλαδή λιτότητα αντί επενδύσεων, ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά χαρακτηριστικά πως «τότε θα έχουμε ένα πρόβλημα», ενώ ερωτηθείς ποιο είναι εκείνο το θέμα, το οποίο τυγχάνει μικρής προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη συζήτηση για το κλίμα. Κατά την άποψή του, το κλίμα θα μπορούσε να είναι, επίσης, μία λύση για τα οικονομικο-πολιτικά προβλήματα, μία ενεργός πολιτική για το κλίμα θα αποτελούσε μία οικονομική «διέγερση» για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, και ο ίδιος χαρακτηρίζει «εκπληκτικό» το πόσο περιορισμένη είναι η σχετική συζήτηση, όταν μάλιστα γίνεται ακόμη προφανέστερο ότι κάποιος οδηγείται στην καταστροφή.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Krugman προειδοποιεί για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως για τον Τραμπ «θα ήταν πολύ εύκολο να προξενήσει ζημία», ενώ παρατηρεί ότι το σημαντικότερο έναυσμα για «φαινόμενα» όπως του Τραμπ είναι η μετανάστευση.
Ο αμερικανός οικονομολόγος, διαφοροποιώντας τη θέση του απέναντι στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) και ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά (CETA), σημειώνει πως αυτές αποτελούν περισσότερο «έναν συμβολισμό παρά μία αναγκαιότητα», ενώ για την αυξανόμενη κριτική στην παγκοσμιοποίηση αναφέρει ότι αυτή συνιστά «μόνον έναν άνετο αποδιοπομπαίο τράγο».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...