Προβλήματα στο Αιγαίο βλέπει το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Για σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων, κάνει λόγο το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προχθές ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
Στην απάντησή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003, και υπογραμμίζεται ότι «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».
Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι «αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη.
Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».
Επικίνδυνες οι δηλώσεις Ερντογάν λέει ο δήμαρχος Λέσβου
«Επικίνδυνες» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Μιλώντας στο σταθμό Αιγίου της ΕΡΤ ο κ. Γαληνός υποστήριξε πως «αυτές οι πολιτικές είναι πολύ επικίνδυνες. Όταν συνδυάσουμε όλες τις ενέργειες, τις δηλώσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζονται καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά».
Στη συνέχεια έσπευσε να τονίσει ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθάνε στις καλές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λαού και «στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την σύσφιξη αυτών των σχέσεων. Είναι άδικο κάποιες ηγεσίες να τορπιλίζουν αυτή τη θετική εξέλιξη των σχέσεων. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πολλά να ωφεληθούν από την σύσφιξη των σχέσεων και την συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».
Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, κάποιοι επωφελούνται από την κρίση που περνάει η Ελλάδα, η οποία «μπορεί να είναι σε μια δύσκολη κατάσταση αλλά κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε σε όλους τους τομείς αδύναμοι. Πάντοτε σε δύσκολες στιγμές οι Έλληνες μπορούν και δείχνουν ότι έχουν δύναμη, υπευθυνότητα και την αγάπη για την πατρίδα τους που μπορούν να υπερασπίσουν» κατέληξε.
«Τελειώνει το παιχνίδι»
Εξάλλου, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.
«Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».
«Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας.
«Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις εδώ και 53 χρόνια μαρτυρά τις προθέσεις τους απέναντί μας» εκτίμησε, καλώντας τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
«Η συμπεριφορά της Ευρώπης είναι ίδια με κάποιου που δεν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του που έδωσε στην Τουρκία» επισήμανε επίσης ο ηγέτης της Άγκυρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τις διακηρύξεις της Ένωσης, ιδίως εκείνες σχετικά με την μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, που συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία», καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ «επιχειρήσει να το θεσπίσει σε κριτήριο στην διαδικασία ένταξης».
«Η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη» έκρινε ο πρόεδρος της γειτόνων, ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του με τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τον ίδιος.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...