Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης από τον Ερντογάν


Πολλές οι υποθέσεις από τους αναλυτές σχετικά με το κίνητρο του Ερντογάν να ανακινήσει θέμα με την Συνθήκη της Λοζάνης. Οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι το προέχον είναι να επαναφέρει στην Τουρκία περιοχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας, γι’ αυτό άλλωστε εξεστράτευσε και στο Ιράκ, για κατάληψη της Μοσούλης.

Όμως, ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού του Ερντογάν βρίσκεται η μυστική Συμφωνία Σάικς-Πικό (Sykes–Picot Agreement) η οποία συνήφθη τον Μάιο του 1916, ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και είχε και τη συναίνεση της Ρωσίας. Με αυτό μοιράζονταν σε σφαίρες επιρροής και ελέγχου της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και αρχικά της Ρωσίας, εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία.

Η ονομασία του συμφώνου, του οποίου με την συμπλήρωση εφέτος 100 ετών, προέβλεπε άλλες αναδιατάξεις προέρχεται από τα ονόματα των Μαρκ Σάικς και Ζωρζ Πικό, που ήταν οι διπλωμάτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα και οι οποίοι διαμόρφωσαν τους όρους του.

Δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του, επειδή προέκυψε η Συνθήκη της Λοζάνης. Αν όμως αυτή καταργηθεί, ζημιωμένη θα είναι η Τουρκία και όχι οι γειτονικές της χώρες. Επειδή το εν λόγω σύμφωνο προέβλεπε ότι μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου:
α) η Ρωσία θα αποκτούσε την επαρχία του Ερζερούμ, του Βαν, της Τραπεζούντας και του Μπιλίς
β) η Γαλλία θα αποκτούσε τον Λίβανο, τα παράλια της Συρίας, τα Άδανα, την Κιλικία, το Γκαζίαντεπ, την Ούρφα, το Μαρντίν, το Ντιγιάρμπακιρ και την Μοσούλη
γ) η Μεγάλη Βρετανία θα αποκτούσε την νότια Μεσοποταμία με τη Βαγδάτη και τα λιμάνια της Χάιφας και της Άκρας (σημερινό Ισραήλ) και
δ) η Παλαιστίνη θα ετίθετο υπό διεθνές καθεστώς. Επίσης προέβλεπε ότι στις περιοχές που θα ήταν στη βρετανική και στη γαλλική σφαίρα επιρροής θα σχηματιζόταν μια συνομοσπονδία αραβικών κρατών ή ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος.

Το θέμα βεβαίως είναι ότι σχεδίασαν κράτη χωρίς να λάβουν υπόψη τις εθνότητες, με αποτέλεσμα να έχει αναστατωθεί σήμερα η περιοχή. Κανείς δεν έλαβε υπόψη του τους Κούρδους της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα 30 εκατομμύρια Κούρδοι σήμερα να κατοικούν στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, κατακερματισμένοι ανάμεσα σε τέσσερα μεσανατολικά κράτη.

Γνωρίζει ο Ερντογάν, ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης δεν τον ευνοεί, επειδή με την κατάργησή της θα επανέλθει στην επικαιρότητα η Συμφωνία Σάικς-Πικό. Φαίνεται όμως πως υπερισχύει η μεγαλομανία του και είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, αρχής γενομένης από την Μοσούλη και την ζώνη ασφαλείας που θέλει στη Συρία. Αν επιτύχει αυτούς τους στόχους, τότε έρχεται η ώρα του Αιγαίου και της Θράκης.

Ότι παίζει την τύχη της Τουρκίας στα ζάρια, φαίνεται από τον τίτλο της Χουριέτ: «Η Τουρκία ή θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει». Και παίρνει αφορμή από το άρθρο του Μεχμέτ Ατζέτ, που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Yeni Şafak», με τίτλο «Ο νέος στόχος που έδειξε ο Ερντογάν στην κυβέρνηση»: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, κάνοντας τα εγκαίνια λειτουργίας της νέας περιόδου της κυβέρνησης, στο μέγαρο του Μπέστεπε, και μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης που κάθονταν στις δυο πλευρές του τραπεζιού, είπε τα εξής:
"Σύντροφοι, η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Το στάτους κβο με κάποιον τρόπο θα αλλάξει. Ή θα κινηθούμε με άλματα προς τα μπροστά και θα κερδίσουμε, ή θα καταδικαστούμε να χάσουμε εδάφη. Εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω άλματα προς τα εμπρός".

Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]