Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αποσταθεροποιεί επικίνδυνα τη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ήταν γνωστό πως μέχρι και πριν λίγο καιρό η Τουρκία -υπό την σιωπηλή συναίνεση των ΗΠΑ- λειτουργούσε ως "χωροφύλακας" στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν ήθελάν να αναβαθμίσουν την Τουρκία στον απόλυτο βαθμό και να την επιβάλουν ως πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή. Πολλές φορές η Τουρκία παραβίασε όρους και συνθήκες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, λειτουργώντας αποκλειστικά υπέρ των δικών της συμφερόντων. Σε αυτή την προσπάθειά της δεν δίστασε είτε να αρνηθεί τη χρήση ΝΑΤΟϊκών βάσεων που βρίσκονται στο έδαφός της, είτε να ανεβάσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της (τόσο διπλωματικά όσ και στρατιωτικά) προς δυτικές χώρες, με πρώτο "υποδοχέα" αυτής της "πειρατικής" συμπεριφοράς την Ελλάδα (αμφισβήτηση κυριαρχίας Αιγαίου, απειλή επί της ΑΟΖ, εμπλοκή και δημιουργία προβλημάτων σε Θράκη και Δωδεκάνησα κ.α.).

Τον τελευταίο χρόνο η Άγκυρα κατόρθωσε να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή του Πούτιν και να προκαλέσει περαιτέρω την Ουάσιγκτον (ιδιαίτερα μετα το αποτυχημένο στρατιωτικό τουρκικό πραξικόπημα). Ως αποτέλεσμα, παρά την συγκυριακή βραχυπρόθεσμη επανασύσταση σχέσεων με την Ρωσία και εμφανίζεται ως ο πλέον ασταθής σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ δεν διστάζει να απειλεί την ενότητα και τα στρατηγικά του ΝΑΤΟ στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα με την Συριακή κρίση και την πρόσφατη παράνομη είσοδο τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων που βάλουν κατά των Κούρδων που βρίσκονται επί Συριακού εδάφους. Με απλά λόγια, η Τουρκία έχει κατορθώσει να γίνει ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας ισχυρής αποσταθεροποίησης στον ήδη αποσταθεροποιημένο χώρο που βρίσκεται μεταξύ Συρίας και Ιράκ, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες σε έναν πόλεμο που έχει περισσότερο διεθνιστικά χαρακτηριστικά, μεταξύ του ISIS (και των υποστηρικτών του) και των δυνάμεων της Συρίας, του Ιράκ, των Κούρδων, της Χεζμπολάχ, του Ιράν, της Ρωσίας και (εσχάτως) των ΗΠΑ.

Βέβαια, σε αυτη τη μάχη κατά του ISIS το μωσαϊκό συμμαχιών είναι κάτι περισσότερο από πολύπλοκο αλλά και εύθραυστο. Η πρόσφατη, μάλιστα, εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του ISIS δημιούργησε ισχυρότατους κραδασμούς στις ευαίσθητες συμμαχίες των ΗΠΑ με τους Κούρδους, σε κάποιες περιπτώσεις έφερε αντιμέτωπους τους Κούρδους με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ, απομακρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση από σκέψεις καλής συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ δημιούργησε βαρύ κλίμα στις πρόσφατα ανανεωμένες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Όλοι καλούν τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, αλλά ο τούρκος πρόεδρος αντεπιτίθεται με σφοδρότητα έναντι όλων. Η Τουρκία αρνείται ότι έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία με τους Κούρδους υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας παραμένουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη παρά τις υποσχέσεις ότι θα μετακινηθούν ανατολικά, κάτι που είναι απαράδεκτο. Αυτό δήλωσε σ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ στο πρακτορείο Anadolu.

Όπως δημοσιεύθηκε από την Hurriyet, σε απολογία κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζον Μπας για αναφορές της Ουάσινγκτον περί της τουρκικής εισβολής στην Συρία.
Ειδικά η Άγκυρα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένη για αμερικανικές αναφορές που αφορούν το YPG και τις φήμες ότι συνήφθη εκεχειρία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.
«Τονίστηκε πως οι αναφορές αυτές είναι απαράδεκτες και δεν συνάδουν με τις συμμαχικές μας σχέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντσού Μπιγκλίτς.
Η δήλωση του Μπιγκλίτς έρχεται μετά από αυτές του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ, του ειδικού απεσταλμένου για τον συντονισμό του αγώνα κατά του ΙΚ των ΗΠΑ Μπρετ Μακγούρκ και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες σταμάτησαν οι συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων στην Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μετά την ακύρωση της συνάντησης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών, στρατηγών Χουλούσι Ακάρ και Βαλερί Γερασίμοφ, έρχεται να προστεθεί και η ακύρωση της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αττάλεια της Τουρκίας, για να παρακολουθήσει φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την μη μετάβαση του Πούτιν ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, με την ολίγον ειρωνική μάλιστα αναφορά, «θα υποστηρίξουμε την ομάδα μας εκ του μακρόθεν»! Όπως είχε μεταδοθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Επίσης, το Ιράν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει “γρήγορα” τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις για να μην περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
“Η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, τον οποίο επικαλείται σήμερα η ιρανική τηλεόραση. Οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία “προκαλούν τον θάνατο αθώων και είναι αναγκαίο ο τουρκικός στρατός να σταματήσει γρήγορα τις στρατιωτικές του ενέργειες”, υπογράμμισε.
Το Ιράν είναι ο βασικός υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην περιοχή. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, στέλνοντας στη Συρία στρατιωτικούς συμβούλους και εθελοντές για να πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού τις ένοπλες οργανώσεις ανταρτών και τους τζιχαντιστές.

Τι κι αν διαρρέεται ότι οι Αμερικανοί μεσολάβησαν για να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός ανάμεσα στους δυο συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέτωπο της Συρίας… έρχεται λίγες ώρες μετά η επίσημη τουρκική πλευρά να το διαψεύσει και να δηλώσει μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθούν όλες οι στρατιωτικές απειλές…
Τι κι αν η αμερικανική πλευρά αποκάλεσε «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις σε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει. Πλήρης αδιαφορία, με τους Τούρκους να αντιτείνουν ουσιαστικά, ότι απαράδεκτες είναι οι αμερικανικές θέσεις και η Άγκυρα απλώς αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης ότι οι Κούρδοι μαχητές θα παραμείνουν ανατολικά του Ευφράτη, ενώ οι Κούρδοι έχουν δηλώσει πως "ότι κερδίζεται με αίμα παίρνεται πίσω με αίμα" και έχουν αρχίσει να συντάσσονται για να αντιμετωπίσουν (και πιθανότατα να συνθλίψουν) την τουρκική εισβολή, η οποία μπορεί να έγινε στην Τζαραμπλούς και να επεκτείνεται επί των συρο-τουρκικών συνόρων, αλλά έχει ήδη διαπιστωθεί ως τουρκική "τάση" προς το Χαλέπι, το οποίο δια στόματος του ίδιου του Ερντογάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή που επιφέρει η Τουρκία γίνεται πολύ επικίνδυνη και ήδη άρχισαν να εκφράζονται προβληματισμοί για τις σύνθετες επιδιώξεις του Ερντογάν. Ευελπιστούμε πως αυτοί οι προβληματισμοί υπάρχουν και στην συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου (η οποία δεν ασκεί πολιτική ουσίας, αλλά ασχολείται αποκλειστικά με την μικροπολιτική και την επικοινωνία), αφού η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο επανήλθε δριμύτερη...



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]