Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέες αιχμές και απειλές Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ

Νέα δεδομένα στο σκληρό παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Δύση δημιουργ 00004000 ούνται μετά την συμφιλιωτική επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αγία Πετρούπολη και την συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηδη από την Τρίτη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν εξαπολύσει ομοβροντία εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της Δύσης και ειδικότερα του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα στον τουρκικό τύπο εμφανίζονται δημοσιεύματα που επιχειρούν να «τεκμηριώσουν» την άποψη ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον.

Και ξαφνικά η Αγκυρα έχει «και άλλες επιλογές»

Χαρακτηριστικό την όξυνσης που επιχειρεί η Αγκυρα είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι η χώρα του «εξετάζει άλλες επιλογές» στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους δυτικούς συμμάχους της και από το NATO μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης τονίζουν το γεγονός ότι στο NATO έδειξαν περισσότερη ανησυχία για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά την απόπειρα αντί να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση που μια φράξια στρατιωτικών προσπάθησε να ανατρέψει.
Ούτε ένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δυτικής χώρας δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μετά την απόπειρα, επισήμανε ο Καλίν.

ΝΑΤΟ: Η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία δεν αμφισβητείται

Η συμμετοχή της Τουρκίας στην βορειοατλαντική συμμαχία «δεν τελεί υπό καμιά αμφισβήτηση» τόνισε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος της Συμμαχίας. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη του ΝΑΤΟ έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος μεγάλης αξίας, που συνεισφέρει σημαντικά στις κοινές προσπάθειες του ΝΑΤΟ... Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται», ανέφερε η εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Απαντώντας στα παράπονα της τουρκικής πλευράς ότι δεν υπήρξε συμπαράσταση στην νόμιμη κυβέρνηση όταν το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας του NATO (σ.σ. Γενς Στόλτενμπεργκ) μίλησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της νύχτας της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος και αργότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Κατόπιν, ο Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε με έντονο τρόπο την απόπειρα πραξικοπήματος» κι επανέλαβε την «απόλυτη στήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς» στην Τουρκία, υπενθύμισε η Λουνγκέσκου. «Η Συμμαχία μας είναι προσηλωμένη στην κοινή άμυνα και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της πρωτοκαθεδρίας του δικαίου», πρόσθεσε η ίδια.

Λάδι στην αντιαμερικανική φωτιά

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εκφράσει οργή για την αντίδραση της Δύσης στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θεωρώντας ότι την Ευρώπη απασχολούν περισσότερο τα δικαιώματα των πραξικοπηματιών παρά τα γεγονότα, ενώ επικρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια και η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ινστιτούτο μελετών Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα τόνισε πως αυτού του είδους η εμπρηστική ρητορική δεν είναι χρήσιμη. «Αυτή του είδους η θεωρία συνωμοσίας, η εμπρηστική ρητορική... δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό.

Εμπλοκή με την αίτηση ασύλου του υποναύαρχου

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σύμφωνα με τα τουρικά μέσα ενημέρωσης, ένας τουρκος υποναύαρχος, αποσπασμένος σε εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ ζήτησε άσυλο, όταν του εδόθη εντολή να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο υποναύαρχος Μουσταφά Ζεκί Ουγκουρλού, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την τουρκική δικαιοσύνη και ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις, ήταν αποσπασμένος στη βάση της ατλαντικής συμμαχίας στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια (ανατολικές ΗΠΑ), αναφέρει το πρακτορείο χωρίς να διευκρινίσει αν το αίτημά του για άσυλο έγινε δεκτό ή όχι.

Τσαβούσογλου: Η Δύση θα χάσει την Τουρκία

Στην διαμόρφωση κλίματος έντασης ήρθαν να προστεθούν και οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής διπλωματίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι προκάλεσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία με την «ευνοϊκή» της στάση απέναντι στους αυτουργούς της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε...προσωπικά δεν έχω δει τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκεται σήμερα κάτω από το 20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, υπεύθυνη είναι η ΕΕ, η οποία, και το λέω ξεκάθαρα, υιοθέτησε μία ευνοϊκή προς το πραξικόπημα θέση, που ενθάρρυνε τους δράστες», είπε.

«Η ΕΕ απέτυχε σε ένα τεστ την 15η Ιουλίου», είπε ο τουρκος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Τουρκία προτιμά να αποστρέψει το βλέμμα από τη Δύση για να στραφεί προς την Ανατολή επιδιώκοντας την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Μόσχα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία, αυτό θα οφείλεται στα δικά της σφάλματα και όχι στις καλές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον ισλαμικό κόσμο, προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή TheToc


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]