Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άρχισε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Tουρκικά τανκς εισβάλλουν στη Συρία 
Αντιδρούν οι Κούρδοι και απειλούν την Τουρκία 

Τουρκικά άρματα μάχης εισβάλλουν στη Συρία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την ίδια στιγμή που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφτασε στην Άγκυρα.
Περίπου 10 τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας και πυροβολούν προς την κατεύθυνση θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της διεθνούς αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, πριν από την αυγή, μια επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» με τη συμμετοχή μαχητικών του αεροσκαφών και των ειδικών του δυνάμεων για να εκδιώξει το ΙΚ από την Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Από το πρωί, άρματα μάχης του τουρκικού στρατού πήραν θέσεις μάχης και πραγματοποίησαν βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος, χωρίς ωστόσο, να διασχίσουν τη συνοριακή γραμμή, μεταδίδει το CNN Turk.
Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονται διακρίνονται αρκετά άρματα μάχης να πραγματοποιούν ελιγμούς.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαιώνει τη δράση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τζαραμπλούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και μονάδες του τουρκικού πυροβολικού, με την αεροπορική κάλυψη μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην αναφερόμενη πόλη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «συγχρονίζεται» με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ στα σχέδια.

Ο αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Τουρκία.

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, εντοπίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά και στην ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.
Στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης βρέθηκαν 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που εβλήθησαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές, αναφέρουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Δηλώσεις Ερντογάν

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις σήμερα το πρωί, αναφέροντας ότι «δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται το θέμα της Συρίας ανεξάρτητα από τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας».
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κινήσεις στην περιοχή από κοινού με άλλες χώρες και τη Ρωσία. Η Συρία είναι ο βασικός λόγος που η Τουρκία αντιμετωπίζει περιστατικά τρομοκρατίας, και όσοι στηρίζουν αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες να γνωρίζουν ότι κρατάνε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο ISIS.

Έντονη αντίδραση και επιθετικές δηλώσεις από τους Κούρδους

Έντονη και οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση των Κούρδων της Συρίας για την στρατιωτική επέμβαση των Τούρκων στην περιοχή του Cerablus, ακριβώς δίπλα στις κουρδικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί κατά των Τζιχαντιστών.
Όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, ο αρχηγός των Κούρδων της Συρίας, Salih Müslim, καυτηριάζοντας την τουρκική επέμβαση δήλωσε πως οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια τους και απείλησε ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την επέμβαση αυτή. Την δήλωση αυτή οι Τούρκοι την χαρακτήρισαν σαν άκρως θρασύτατη.

Παράλληλα ο Salih Müslim δήλωσε σε αγγλικό ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα πληρώσει πολύ ακριβά την επέμβαση της στον συριακό εμφύλιο, όπως οι Τζιχαντιστές που βρίσκονται σε γενική οπισθοχώρηση μπροστά στην κουρδική προέλαση.
Για την ακρίβεια, ο Σάλεχ Μούσλιμ, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) των Κουρδων της Συρίας, έγραψε σήμερα σε ένα tweet ότι η Τουρκία εισέρχεται σε έναν «βάλτο» με την επιχείρησή της στη Συρία και θα ηττηθεί εκεί, όπως και το Ισλαμικό Κράτος.

Εντωμεταξύ και στο εσωτερικό της Τουρκίας αναμένονται σε αντιπερισπασμό μαζικές επιθέσεις του ΡΚΚ και για τον λόγο αυτό ήδη λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε πολλές επαρχίες της νότιας και ανατολικής Τουρκίας. Η κατάσταση θυμίζει την περίοδο του 1997-98, όταν ο πόλεμος με τους Κούρδους είχε καθημερινά δεκάδες θύματα σε όλη την Τουρκία.

Σύγκρουση με φόντο τους πρόσφυγες

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος που γίνεται με καθυστέρηση ενός έτους και μετά την επαναπροσέγγιση με την Ρωσία και το Ιράν, παρά του ότι επίσημα έχει πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των Τζιχαντιστών, στην πραγματικότητα είναι για να χτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας και να ακυρώσει την ολοκλήρωση του λεγόμενου “Βορείου Διαδρόμου” δηλαδή την δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας στην βόρειο Συρία που θα αποτελέσει θρυαλλίδα για την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας.
Η επίσημη εκδοχή της Άγκυρας για την επιχείρηση στην πόλη Cerablus είναι ότι η Τουρκία κάνει νόμιμη χρήση του δικαιώματα άμυνας της. Σύμφωνα με την Τουρκία η επιχείρηση γίνεται για τρεις λόγους:
1) Ασφάλεια των συνοριακών περιοχών.
2) Για την στήριξη των δυνάμεων του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού κατά των Τζιχαντιστών, και
3) Εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Στην πραγματικότητα όμως είναι να αποτραπεί να πέσει η Cerablus στα χέρια των Κούρδων.

Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένα πρωτοφανές πολύπλοκο πάζλ των δυνάμεων που δρουν στο συριακό έδαφος και όπως ομολόγησε ο έγκυρος Τούρκος σχολιαστής στην εφημερίδα Milliyet, ο Sami Kohen, τα πράγματα έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι με ποιον.

Το γεγονός είναι ότι και μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Γκαζιαντέπ εναντίον του κουρδικού πληθυσμού, το μίσος των Κούρδων προς την Τουρκία και τον Ερντογάν έχει ανάψει «κόκκινο» και το εγγύς μέλλον προβλέπεται άκρως εκρηκτικό για την ίδια την Τουρκία. Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα του πληθυσμού: «δολοφόνε Ερντογάν»!

Το ΡΚΚ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του σε μια ακτίνα από τις νοτιοανατολικές επαρχίες μέχρι την Μεσόγειο και στον Βορρά στον Πόντο, όπου τελευταία παρατηρείται έξαρση επιθέσεων.

Τους Κούρδους στηρίζει άμεσα η Αμερική ενώ και η Ρωσία προσπαθεί να μην τους δυσαρεστήσει. Το Ιράν είναι σαφώς κατά των Κούρδων καθώς έχει το δικό του κουρδικό πρόβλημα. Όσον αφορά τον Άσαντ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έχει βρει με τους Κούρδους. Το συριακό καθεστώς ήρθε σε συμφωνία με τους Κούρδους του YPG (συριακός κλάδος) και σταματά τους βομβαρδισμούς της πόλης Haseke. Για την επίτευξη της συμφωνίας που αφήνει το Haseke στα χέρια των Κούρδων, έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο ο ρωσικός παράγοντας. Την είδηση της συμφωνίας συριακού καθεστώτος και Κούρδων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των Κούρδων, Nasse Haj Mansour και την μετέδωσε και το λιβανέζικο κανάλι της Χετζμπολάχ, Al Mayadeen.

Το επίμαχο σε όλα αυτά είναι ο πολύ μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας νέων κυμάτων εκατομμυρίων προσφύγων προς την Δύση και φυσικά με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι πανικόβλητες δηλώσεις των αρμοδίων, με το βασικό ερώτημα να πλανάται: Που θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες;

Πληροφορίες από «Καθημερινή», NikosXeiladakis



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]