Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία επιδιώκει μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση μετά το Brexit

Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, τονίζοντας πως το Λονδίνο «παρέλυε» τις πρωτοβουλίες γι' αυτό στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο για την πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ηγηθούν των συζητήσεων με άλλες χώρες και να αξιολογήσουν τις διαθέσεις τους αναφορικά με κοινά σχέδια και τον μακροπρόθεσμο στόχο προς μια αμυντική ένωση.

«Σας δηλώνω εκ πείρας πως στο παρελθόν η Βρετανία είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ' αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα».

Η Βρετανία τασσόταν πάγια εναντίον της εκχώρησης επιπλέον εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «πολιτικο-στρατιωτικού αρχηγείου», από όπου θα σχεδιάζονται ευρωπαϊκές αποστολές, καθώς κι ένα ευρωπαϊκό ιατρικό σώμα στρατού.

«Το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας έχει γίνει πιο πολύπλοκο, ασταθές, δυναμικό και έως εκ τούτου όλο και πιο απρόβλεπτο», υπογραμμίζεται στην έκθεση πολιτικής ασφάλειας.

Στη Λευκή Βίβλο υπογραμμίζεται η απειλή που εγείρει η Ρωσία, η οποία όπως αναφέρεται «θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την ειρηνική τάξη στην Ευρώπη» επιδεικνύοντας τη βούλησή της να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να προωθήσει τα συμφέροντα της και να χαράξει νέα σύνορα στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό έχει εκτενείς επιπτώσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και συνεπώς για την ασφάλεια της Γερμανίας», υπογραμμίζεται στη Λευκή Βίβλο, τονίζοντας την ανάγκη για «αυξημένη ευελιξία» στην αμυντική πολιτική με την παράλληλη συνεργασία με την Ρωσία σε τομείς κοινών συμφερόντων.

«Χωρίς μια ριζική αλλαγή πολιτικής, η Ρωσία θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της ηπείρου μας στο προβλεπτό μέλλον», προστίθεται.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]