Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόσοι ήξεραν για το τουρκικό πραξικόπημα

Ο ρόλος του αρχηγού της ΜΙΤ και φίλου του Ερντογάν

Γράφει ο Μουράτ Γιετκίν

Ο στρατός ανακοίνωσε στις 19 Ιουλίου ότι η ηγεσία είχε ενημερωθεί για μια επικείμενη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου ώρες πριν αυτή πραγματικά εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγκυρα, τα γεγονότα είχαν την εξής σειρά: Περίπου στις 3 μ.μ. της 15ης Ιουλίου, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) έλαβε πληροφορίες για «ασυνήθιστη δραστηριότητα» στη Διοίκηση της Σχολής Αέρος-Εδάφους του Γκιουβερτσινλίκ στην Αγκυρα.

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν πληροφόρησε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ για τη δραστηριότητα αυτή γύρω στις 4 μ.μ. και έστειλε τον υπασπιστή του στα κεντρικά γραφεία του στρατού για συνάντηση με τον αναπληρωτή αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουρέλ στις 5:30 μ.μ. Στο μεταξύ, για να διασταυρώσει την πληροφορία ο διοικητής του Στρατού Ξηράς έστειλε τον υπαρχηγό του Ιχσάν Ουγιάρ για επιθεώρηση του Γκιουβερτσινλίκ. Στις 6 μ.μ. ο Φιντάν μετέβη επίσης στα κεντρικά για να συναντήσει τον Ακάρ και τον Τσολάκ. Ο Ακάρ εξέδωσε γραπτή εντολή προς όλες τις μονάδες της Τουρκίας στις 6:30 ζητώντας να κλείσει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας και να σταματήσουν οι κινήσεις όλων των μονάδων.

Ας κάνουμε εδώ μία παύση και ας θέσουμε αυτή την κρίσιμη ερώτηση: Ο Μπ. Γιλντιρίμ και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν ενημερωθεί για αυτή την «ασυνήθιστη» δραστηριότητα από τον Φιντάν ή τον Ακάρ; Η απάντηση σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση είναι «όχι». Οταν ο Ακάρ εξέδωσε την εντολή, οι πραξικοπηματίες ήξεραν ότι κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν και να συλληφθούν γρήγορα. Ετσι, σύμφωνα με κάποιες πηγές, έβαλαν σε λειτουργία το σχέδιό τους νωρίτερα από ό,τι είχαν υπολογίσει μεταφέροντάς το από τις 3 π.μ. τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου στις 9 μ.μ. της 15ης Ιουλίου. Ο Ερντογάν κι ο Γιλντιρίμ ενημερώθηκαν για «μια πιθανή κίνηση» στις 8 μ.μ.

Αυτή όμως δεν είναι η μεγαλύτερη εικόνα. Στη μεγαλύτερη εικόνα υπάρχει μια ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί και όχι μόνο από τη ΜΙΤ αλλά και από τη στρατιωτική αντικατασκοπία και την υπηρεσία πληροφοριών της αστυνομίας. Ολες οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας κοιμόντουσαν όταν οι γκιουλενιστές ή «η παράλληλη δομή εντός του κράτους», όπως τους ονομάζει η κυβέρνηση, οργανώνονταν για το πραξικόπημα;

Άρθρο στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]