Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ηχηρό αμερικανικό "χτύπημα" στους Τούρκους

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Οριστική στροφή των Αμερικανών υπέρ του PYD, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας, αναφέρει σε μακροσκελές αρθρο της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, (18/6), με την πληροφορία ότι η Ζώνη Ασφαλείας που έλπιζε η Τουρκία να δημιουργήσει όντος του συριακού εδάφους, τελικά θα είναι κουρδική ζώνη που θα ενώνει τα δυο κουρδικά τμήματα της βορείου Συρίας και θα δημιουργεί τον Βόρειο Κουρδικό Διάδρομο.

Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρότατες συνέπειες για την πολιτική της Τουρκίας στο συριακό, καθώς κλονίζονται ουσιαστικά όλες οι τουρκικές προσδοκίες ότι με την βοήθεια των Αμερικανών αλλά και των Γαλλογερμανών θα ανατραπεί η κουρδική προέλαση προς τη Μεσόγειο. Ήδη τουρκικές πληροφοριες κάνουν λόγο για Γάλλους κομάντος που πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων εναντίον του ISIS.

Αυτή την στιγμή ο στρατηγικός στόχος των Κούρδων είναι να ενώσουν το Kobani με την κουρδική ζώνη του Afrin στα δυτικά, ενοποιώντας τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους με προοπτική δεύτερο βήμα την πρόσβαση στην Μεσόγειο. Εδώ υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρων ζήτημα μήπως η πρόσβαση αυτή γίνει μέσω της τουρκικής επαρχίας του Hatay, μια επαρχία που σύμφωνα με την Συρία κατέχει παράνομα η Τουρκία όπως το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ήδη η αλαζονεία του Ερντογάν κοστίζει πολύ ακριβά στην τουρκική οικονομία και έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές για τα τουρκικά δεδομένα αδιέξοδο της πολιτικής του, σε σημείο να φτάσει να ελπίζει από την… Ρωσία να του δώσει κάποια λύση. Πράγμα φυσικά αδύνατο προς το παρών τουλάχιστον.

Η δεύτερη και πιο πιθανή ίσως επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την χώρα σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση με αφορμή το Κουρδικό εναντίον και των δυο υπερδυνάμεων, που σίγουρα θα επιφέρει την οριστική καταστροφή και διάλυση της χώρας του.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτα δεν ειναι παρα αποκυηματα φαντασιας στα μυαλα μερικων "νεοκονς" του λ.οικου και των περιξ. Οπως και ΚΑΘΕ κρατος που σεβεται τον εαυτο του, αν υπαρξει απο τον οιοδηποτε , η παραμικρη αποπειρα αλλαγης συνορων εις βαρος της Τουρκιας, μας αρεσει δεν μας αρεσει, θα βρεθει αντιμετωπος με τουλαχιστον 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ εκ των οποιων καμια 25αρια ειναι ικανοι για μαχη σωμα με σωμα ,αλλα και με ενα σωρο εκατομμυρια αλλους, που ΔΕΝ θελουν την παραμικρη αλλαγη του στατους κβο της περιοχης,υπερ των κουρδων του ιρακ και της Συριας, συμπεριλαμβανομενου φυσικα ΚΑΙ του Ασσαντ, αλλα - και εδω ειναι η πλακα - και των περισσοτερων ...κουρδικων πληθυσμων της Ν.Τουρκιας που ακομα υποστηριζουν το καθεστως Ερντογαν και θεωρουν το ΡΚΚ ως τρομοκρατικη μαρξιστικη ομαδα εναντια στα συμφεροντα τους!! Οχι λοιπον τα καλα και συμφεροντα μονο, αλλα να ριχνουμε και καμια ματια που και που , και στην ανθρωπογεωγραφια της περιοχης, ωστε να ξερουμε τι μας περιμενει αν ανοιξει το κουτι της Πανδωρας, εμας που'μαστε ακριβως διπλα τους, και οσα ακουω για Πουτιν και αμερικανους και αγγλους γαλλους πορτογαλους στην τελικη τα ακουω βερεσε αφου εμεις θα καουμε πρωτοι και καλυτεροι αν προκυψει κατι τετοιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]