Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θα μετατρέψει την Ελλάδα σε στρατόπεδο προσφύγων

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Από την πρώτη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό, αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μετά και την αποπομπή Νταβούτογλου από τον τουρκικό πρωθυπουργικό θώκο, γίνεται φανερό πως η συμφωνία δε θα μείνει ανεπηρέαστη.

Σε πρόσφατο άρθρο, είχε αναφερθεί πως η απομάκρυνση Νταβούτογλου προκαλεί αναταραχές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Προσφυγικό, το Κυπριακό και το Αιγαίο. Έτσι και αλλιώς, η συμφωνία για το Προσφυγικό ήταν από την αρχή δύσκολη και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρήκε πολλούς αντιπάλους μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ήταν από τις λίγες φορές που ευρωβουλευτές της δεξιάς πτέρυγας και της αριστερής συντάχθηκαν επί του θέματος και αντέδρασαν λέγοντας πως ο Ερντογάν είναι ο πολιτικός που αφαιρεί ελευθερίες μέσα στην Τουρκία και επιτίθεται με βαναυσότητα στους Κούρδους. Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Τουσκ χρειάστηκε να καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να «περάσουν» τη συμφωνία και το κατάφεραν, μόνο όταν παραδέχθηκαν πως δεν διαφαίνεται άλλη λύση στον ορίζοντα.

Ο Ερντογάν σήμερα, μετά την αποπομπή του Νταβούτογλου, δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή με τους Ευρωπαίους και να μην αποδεχθεί όλους τους όρους της συμφωνίας, ώστε να κερδίσει στο θέμα της βίζας που είναι κοβικής σημασίας τόσο για τους τούρκους επιχειρηματίες όσο και για αρκετούς ιδιώτες. Είναι ολοφάνερο πως η φιλοευρωπαϊκή πολιτική του Νταβούτογλου αποτελεί πλέον παρελθόν.

Με δεδομένη τη συγκεκριμένη στάση Ερντογάν, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα Plan B για να μην βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, το συγκεκριμένο εναλλακτικό πλάνο θα έχει ως στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα γιγαντιαίο προσφυγικό στρατόπεδο, από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν δέχονται να πάρουν το ποσοστό των προσφύγων που τους αναλογεί.

Παρόμοιες σκέψεις Ευρωπαίων είχαν δημοσιευτεί τη Δευτέρα και στη γερμανική Bild , με την εφημερίδα να αναφέρει πως είναι πιθανό τα ελληνικά νησιά να μετατραπούν από κέντρα υποδοχής σε ημιμόνιμα προσφυγικά στρατόπεδα σαν και αυτά που έχουν δημιουργηθεί στα συριακά σύνορα με την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Η ιδέα των Ευρωπαίων να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων θα είναι ένα σήμα προς τον Ερντογάν ότι δεν εξαρτώνται από αυτόν, παρόλο που παραμένει αβέβαιο αν ο τούρκος πρόεδρος θα πειστεί.

Σύμφωνα και με τον ιστότοπο EuObserver, το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Οι ευρωβουλευτές που ασχολούνται με το σχέδιο της βίζας που θα δίδεται στους Τούρκους σταμάτησαν τις εργασίες τους, καθώς ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ νέου, όταν η Τουρκία εκπληρώσει τα 72 κριτήρια της συμφωνίας. Κάθε άλλο πάρα ρόδινη, λοιπόν, χαρακτηρίζεται η κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, απελπισμένοι πρόσφυγες, αφού πλήρωσαν εκατοντάδες ευρώ για να έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, και έχοντας εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, δεν υπολογίζουν τίποτα και πέφτουν στη θάλασσα, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας.

Την αγανάκτηση των προσφύγων έχει προκαλέσει τόσο η εξαιρετικά αργή διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία όσο και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Λιμενικοί εξηγούν πως ορισμένοι πρόσφυγες ίσως έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα επανεισδοχής, αναλογιζόμενοι ότι στην Τουρκία θα κρατούνται σε κλειστές δομές και μετά θα απελαθούν στις χώρες τους. Πιθανώς, εκτιμούν ότι φθάνοντας στις τουρκικές ακτές κολυμπώντας θα αναζητήσουν την τύχη τους με άλλο τρόπο.

Εν κατακλείδι, η μετατροπή των ελληνικών νησιών σε στρατόπεδα προσφύγων για να ασκηθεί πίεση στον κ. Ερντογάν σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση, αφού δε μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Προσφυγικό. Με την Τουρκία να παρακάμπτεται και τους πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στα ελληνικά νησιά, ακόμη και αν η ΕΕ προσφέρει γιγαντιαία οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν τόσο πολύ που η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, ενώ η χώρα κινδυνεύει να περιπέσει και σε μια ακόμα μεγαλύτερη πολιτική κρίση.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]