Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας διπλός κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου αφηγείται

Ο βρετανός διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αφηγείται λεπτομέρειες της προδοσίας του και μιλάει για την ευκολία με την οποία κατάφερνε να διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στους σοβιετικούς χειριστές του σε ένα βίντεο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και μεταδόθηκε σήμερα από το BBC.

Ο Φίλμπι ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκόπους της Σοβιετικής Ένωσης ο οποίος διείσδυσε στην καρδιά του βρετανικού κατεστημένου και επί τρεις δεκαετίες διοχέτευε απόρρητες πληροφορίες στη Μόσχα, ως μέλος ενός δικτύου βρετανών διπλών κατασκόπων που είχαν στρατολογηθεί στη δεκαετία του 1930.

Το βίντεο, το οποίο ανακαλύφθηκε από το BBC στα επίσημα αρχεία της Στάζι, της υπηρεσίας πληροφοριών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, δείχνει τον Φίλμπι, ο οποίος διέφυγε το 1963 στη Μόσχα και πέθανε εκεί το 1988, να δίνει διάλεξη το 1981 σε σοβιετικούς κατασκόπους σχετικά με τη ζωή του ως πράκτορα.

«Αγαπητοί σύντροφοι», αρχίζει τη διάλεξή του.


Ο Φίλμπι λέει πως ενδιαφέρθηκε για τον κομμουνισμό ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εξηγεί πώς στρατολογήθηκε από τη Μόσχα στη δεκαετία του 1930 για να διεισδύσει στη βρετανική Secret Intelligence Service (SIS), την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (κατασκοπείας) που είναι τώρα γνωστή ως MI6, αναφέρει το BBC.

Αποκαλύπτει πόσο εύκολο ήταν να κλέβει απόρρητες πληροφορίες όταν άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία της MI6.

«Κάθε βράδυ έφευγα από το γραφείο με έναν μεγάλο χαρτοφύλακα γεμάτο αναφορές που είχα γράψει ο ίδιος, γεμάτο φακέλους και έγγραφα από το αρχείο», λέει ο Φίλμπι.

«Τα παρέδιδα το βράδυ στη σοβιετική επαφή μου. Το επόμενο πρωί έπαιρνα πίσω τους φακέλους, το περιεχόμενο είχε φωτογραφηθεί, και νωρίς το επόμενο πρωί τα έβαζα πίσω στη θέση τους. Αυτό το έκανα τακτικά τον έναν χρόνο μετά τον άλλον».

Ο κόσμος της σκιάς στον οποίο ζούσε ο Φίλμπι και οι άλλοι του κατασκοπευτικού δικτύου που έγινε γνωστό ως «Cambridge Five» (οι πέντε του Κέμπριτζ) -εριλάμβανε επίσης τους Άντονι Μπλαντ, Γκάι Μπέρτζες και Ντόναλντ Μακλίν- ασκεί εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερη γοητεία στη βρετανική κοινή γνώμη.

Σε ένα απόσπασμα της διάλεξής του στη Στάζι, ο Φίλμπι περιγράφει λεπτομερώς πώς διατάχθηκε να υπονομεύσει το αφεντικό του ώστε να ηγηθεί ο ίδιος ενός τμήματος της MI6 που ήταν υπεύθυνο για να ξεσκεπάζει σοβιετικούς πράκτορες, λέγοντας πως πρόκειται για μια «πολύ, πολύ βρώμικη ιστορία».

«Στο κάτω-κάτω, η δουλειά μας εμπεριέχει το να βρωμίζουμε κατά καιρούς τα χέρια μας», λέει. «Έτσι οργάνωσα τη δουλειά για να αποπέμψω τον αρχηγό μου. Δεν πρέπει να τα ακούτε εσείς αυτά», λέει στους ανατολικογερμανούς κατασκόπους προκαλώντας γέλια.

Ο Φίλμπι, ο οποίος στάθμευε στην Ουάσινγκτον ως αξιωματικός σύνδεσμος ανάμεσα στη CIA και την MI6 από το 1949 ως το 1951, λέει πως κατάφερνε τόσο καιρό να μην εντοπίζεται επειδή ανήκε στο σύστημα της βρετανικής κυβερνώσας τάξης. Πολλοί συνάδελφοί του στην MI6 είχαν πολλά να χάσουν καθώς είχαν εμπλακεί στη στρατολόγηση και την προαγωγή του, λέει.

Διέφυγε στη Μόσχα το 1963 όταν προέκυψαν νέα στοιχεία για τη δουλειά του για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης. Ισχυρίσθηκε πως κατάφερε να διαφύγει από τη Βηρυτό επειδή ο πράκτορας της MI6 που εστάλη για να τον παρακολουθεί ήταν λάτρης του σκι και είχε πάει στα λιβανικά βουνά όταν άκουσε ότι είχε χιονίσει.

Η ομιλία του Φίλμπι διαρκεί μια ώρα και τελειώνει με μια απλή συμβουλή προς τους κατασκόπους: «Αρνηθείτε τα πάντα».

«Η συμβουλή μου σε σας είναι να πείτε σε όλους τους πράκτορές σας ότι δεν πρέπει ποτέ να ομολογούν», λέει ο Φίλμπι, ο οποίος πέθανε το 1988 στη Μόσχα, σε ηλικία 76 ετών.

Πηγή NewsBeast


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]