Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σοβαρές προκλήσεις από τους Τούρκους την Μεγάλη Παρασκευή που "ψάχνουν" για θερμό επεισόδιο


Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής και κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού που παρενέβη προκειμένου να αποτραπεί η σύλληψη Έλληνα ψαρά!

Το πρωτοφανές επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στη μία και μισή το μεσημέρι όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προσέγγισε ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ κοντά στις Οινούσσες. Αρχικώς η τουρκική ακταιωρός ζήτησε από τον Έλληνα ψαρά να φύγει από την περιοχή με το ψευδοεπιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Όταν ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού απείλησε να συλλάβει τον Έλληνα ψαρά!

Το λιμενικό δεν μπόρεσε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο και έτσι αποφασίστηκε να κινηθεί προς την περιοχή πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Όταν έφτασε ανοιχτά των Οινουσσών η κανονιοφόρος «Κραταιός» κάλεσε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί. Αρχικώς το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού αρνούνταν, πείστηκε όμως να αποχωρήσει από τα ελληνικά χώρικα ύδατα έπειτα από διαπραγματεύσεις και αντιπαράθεση που διήρκεσε μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι αξιωματικοί στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στον κλάδο επιχειρήσεων του ΓΕΝ ενημέρωναν σε απευθείας χρόνο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το σημερινό επεισόδιο στις Οινούσσες, το οποίο αξιολογείται ως πολύ σοβαρό.

Παραλλήλως με τις προκλήσεις στο θαλάσσιο χώρο, τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 έκανε συνεχείς χαμηλές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και πετώντας πάνω από ελληνικό έδαφος.

Το επεισόδιο όπως το αφηγήθηκε ο Έλληνας ψαράς 

Το βίντεο που ακολουθεί το μαγνητοσκόπησε ο Κώστας Δημίδης, γιος του καπετάνιου της μηχανότρατας «Άγιος Δημήτριος» που επέβαινε στο αλιευτικό μαζί με ακόμη πέντε Έλληνες ψαράδες.

«Παναθεμά τους, με τους Τούρκους μωρέ… Ήρθε απάνω μας η ακταιωρός, μας έκοψε τον δρόμο και μας σταμάτησε. Ήρθε στα 5 μέτρα κοντά μας. Εμείς μέσα στα ελληνικά ύδατα ήμασταν, ενάμισι μίλι από τις Οινούσσες και τρία μίλια από την Χίο. Σταματήσαμε και καλέσαμε το Πολεμικό Ναυτικό που ήταν εκεί κοντά, ήρθε ο άνθρωπος και πήγε κοντά του. Βέβαια έκανε αυτά που του επιτρέπεται να κάνει, γιατί τι να κάνει; Να τον βαρέσει; Θα πάει για πόλεμο, η δουλειά δεν μπορεί. Απέφυγα το τουρκικό και συνέχισα να αλιεύω. Αν δεν σταμάταγα θα τον βούλιαζα ή θα τον έκοβα στην μέση» λέει χαρακτηριστικά ο Στέφος Δημίδης, καπετάνιος της μηχανότρατας «Άγιος Δημήτριος».

Όπως καταγγέλλει οι Τούρκοι λιμενικοί φωτογράφιζαν τα έξι μέλη του πληρώματος του ελληνικού αλιευτικού και απειλούσαν πως αν δεν έφευγαν από την περιοχή θα τους συλλάβουν!

«Μας απείλησε ο Τούρκος και μας έκαναν νοήματα. Δεν σήκωσαν όπλα. Μας έβγαλαν φωτογραφίες και έχουμε πάρει και εμείς βίντεο όλη την διαδικασία. Κάποια στιγμή το δικό μας, ο «Κραταιός» πήγαινε κοντά και έκανε ελιγμούς, έφυγε και ξανά ήρθε για δεύτερη φορά πάλι απάνω μας. Την δεύτερη φορά πήγαμε να τον τρακάρουμε λιγάκι αλλά τελευταία ώρα καταφέραμε και το σταματήσαμε. Μιλάμε στα δύο μέτρα, αφού... φιληθήκαμε ας πούμε. Ε, μετά τα μάζεψα και έφυγα και αυτοί παρέμειναν εκεί μαζί με το πολεμικό μας και ήρθε κι άλλο τουρκικό και μετά και άλλο ένα από απέναντι, από βόρεια και άλλο από νότια. Ερχόντουσαν συνέχεια, έχει γεμίσει εδώ ο κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό περνούν ένα μαρτύριο. Ένας του τουρκικού του έβριζε την μάνα τον πατέρα και τις οικογένειες. Απορώ πως κρατιούνται και δεν τους ρίχνουν. Σε έναν ναυτικό του «Κραταιού» του λέω: "Να του την ρίξω;" και μου είπε να συγκρατηθώ».

Για να επικρατήσει η ηρεμία στην περιοχή τελικά ο Έλληνας καπετάνιος μάζεψε τα δίχτυα του και έπλευσε σε άλλη περιοχή ενώ το τουρκικό πλοίο παρέμενε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν σε τίποτα. Πρώτα έφυγα εγώ, αφού είδαν οι Τούρκοι ότι μάζεψα τα δίχτυα μου και έφυγα μετά έφυγε και το πολεμικό μας και τελευταίοι έφυγαν αυτοί. Λένε ότι είναι δικά τους (σσ.χωρικά ύδατα). Και τους λέμε εμείς φύγετε από τα χωρικά μας ύδατα και σου λένε είναι δικά μας δεν είναι δικά σας! Συνέχεια συμβαίνει αυτό το πράγμα. Για ποιο λόγο γίνεται δεν ξέρω, προκαλούν συνέχεια» είπε ο θαρραλέος καπετάνιος Στέφος Δημίδης που μίλησε στον Χρήστο Χατζησπύρου.



Τουρκικές προκλήσεις και την Μεγάλη Πέμπτη

Συνολικά 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έκαναν την Μεγάλη Πέμπτη επτά τουρκικά αεροσκάφη (μία εξάδα μαχητικών αεροσκαφών, ένα ζεύγος F-16 και ένα CN-235) στο βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά -ανήκαν στον σχηματισμό με τα έξι F-16- έκαναν δύο πτήσεις πάνω από τα νησιά «Μακρονήσι» και «Ανθρωποφάγοι». Οι υπερπτήσεις έγιναν σε ύψος 2.900 ποδών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Οι παραβιάσεις της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην περιοχή των Οινουσσών ήταν συνεχείς και την Πέμπτη.

Μπροστά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο «L'adroit», δύο τουρκικές παραβίαζαν επί ώρες -μπαίνοντας, βγαίνοντας και εισβάλοντας ξανά- τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Οινουσσών. Η κανονιοφόρος «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού και ένα σκάφος του Λιμενικού καλούσαν τα τουρκικά σκάφη να απομακρυνθούν από την περιοχή εξηγώντας ότι βρίσκονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και οι τουρκικές ακταιωροί απομακρύνονται για λίγο αλλά επιστρέφουν και πάλι κοντά στις ελληνικές ακτές στις Οινούσσες συνεχίζοντας τις προκλήσεις και αγνοώντας τις ελληνικές προειδοποιήσεις.

Κι όλα αυτά ενώ στην θαλάσσια περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα νοτίως των Οινουσσών βρισκόταν το γαλλικό πολεμικό πλοίο «L'adroit» το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το γαλλικόπολεμικόπλοίο περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και οι Τούρκοι ξεσαλώνουν...

Πηγή "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει θερμό επεισόδιο. Η Τουρκια έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση ικανή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα πιεσει ξεπερνώντας ακόμη και τα άκρα. Η χρονική στιγμή ειναι ιδανική για την Τουρκία, που σήμερα επιχειρεί αυτό που ποτέ άλλοτε δεν θα τολμούσε. Να μπει στο Αιγαίο αντιμετωπίζοντας τον ανύπαρκτο Τσίπρα και τον καμμένο αρχιστράτηγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω οι Τουρκομογγολοι εχουν κυβερνηση και τους οδηγουν σε καλιτερες μερες ...
      Οτι πουν τα αφεντικα των ψευτοκυβερνησων θα γινει . Και το αφεντικο ειπε να ισοπεδωσουν την Ελλαδα . Απο παντου , εντος , εκτος και επι τ'αυτα .
      Η ερωτηση ειναι ΕΜΕΙΣ οι ιδιοκτητες τουτου του τοπου , εκτος απο αρθρα , σχολια και διατυπωσεις , θα παρουμε τις ζωες στα χερια μας ;
      Η , μονο οι μερικες χιλιαδες Ελληνοψυχοι που ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ και ΠΡΟΕΤΗΜΑΖΟΝΤΑΙ θα τα καταφερουν να δουν Ελευθερη Πατριδα ;

      Διαγραφή
  2. Να σταματουσανε και τα φουσκωτα με τους λαθρο ετσι και να τα τους ελεγαν ελατε μαζι μας. Καταραμενη φαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]