Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη σκύβει το κεφάλι στις αξιώσεις του σουλτάνου: Η απελπισμένη Μέρκελ…

Του Δήμου Βερύκιου 

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση υποκύπτει στο ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας και συζητάει τη νέα πρότασή της για παροχή οικονομικής βοήθειας 3+3 δισ. για το Προσφυγικό, κάποια άλλα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ ζητούν φορτικά από την Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 300 εκατ. ευρώ όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο, πριν δηλαδή από την προσφυγική κρίση!

Την είδηση μου τη δίνει μία από τις πιο σοβαρές πηγές μου στις Βρυξέλλες, που λόγω της θέσεώς της έχει σφαιρική εικόνα των δρώμενων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ξένος στην καταγωγή αλλά λάτρης της Ελλάδας, που το βράδυ της Συνόδου Κορυφής μου τηλεφωνεί και με παρακινεί:

«Στείλε μήνυμα στον Τσίπρα, τώρα που η Μέρκελ είναι έτοιμη να προσφέρει και το βρακί της Ευρώπης στον Νταβούτογλου, εκείνος να θέσει θέμα επανεξέτασης της μνημονιακής δέσμευσης για περαιτέρω μείωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών. 
Δεν μπορεί η ΕΕ να συζητάει το ενδεχόμενο αύξησης 100% της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία στο όνομα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και την ίδια στιγμή η ΕΕ να ζητάει τη μείωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών όταν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πάρει στους ώμους των τη φύλαξη και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων». 

«Είμαι θυμωμένος με τους Ευρωπαίους ηγέτες» 

Η ευρωπηγή μου, που παρακολουθεί εκ των έσω τα παζάρια του Τούρκου πρωθυπουργού, δεν είναι θυμωμένη τόσο με τον Νταβούτογλου όσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ηγέτες της που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις για το πώς διεξάγεται ένα ανατολίτικο παζάρι.

Ο Νταβούτογλου ζητάει τη «μάνα του και τον πατέρα» του… Τρία επιπλέον δισ., πλήρης απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, επιτάχυνση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ… Το μήνυμα της Τουρκίας προς την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο και άκρως προκλητικό: «Μας χρειάζεστε πιο πολύ απ΄ ό,τι σας χρειαζόμαστε εμείς».

Η απελπισμένη Μέρκελ και οι ανυπάκουοι Ανατολικοί 

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνομιλώ είναι ιδιαίτερα θορυβημένο και άκρως απογοητευμένο για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ με τα όσα διαδραματίζονταν γύρω του τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας στη Σύνοδο Κορυφής. Βλέπει μια Μέρκελ απελπισμένη να δέχεται να συζητήσει με τον Νταβούτογλου τα πάντα, αρκεί να αποσπάσει μία συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών εν όψει των τοπικών εκλογών σε τρεις περιφέρειες… Βλέπει τους πρωθυπουργούς των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης να μην ιδρώνει το αυτί τους και να αγνοούν τη Μέρκελ που προσπαθεί να τους πείσει ώστε να αποδεχτούν το πλαίσιο των προτάσεων Νταβούτογλου καθώς, όπως τους λέει, αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη μπορεί να βγει από το τέλμα και τον προσφυγικό εφιάλτη μόνο μέσω μιας βιώσιμης συμφωνίας με την Τουρκία.

Και γιατί είσαι τόσο θορυβημένος, ρωτάω το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Διότι αυτό το ανατολίτικο παζάρι -μου εξηγεί- θίγει τον πυρήνα των δημοκρατικών αρχών της ΕΕ. Παρέχοντας απλόχερα στο καθεστώς Ερντογάν ό,τι ζητήσει, ουσιαστικά του δίνει συγχωροχάρτι για όσα ακραία πράττει στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τούτο γιατί αφήνει αχαλίνωτο και από πάνω χρηματοδοτεί ένα απολυταρχικό και αυταρχικό καθεστώς με αυτοκρατορικά σύνδρομα και νοοτροπία σουλτανάτου…

Για τον συνομιλητή μου η Ευρωπαϊκή Ενωση χάνει τα αντανακλαστικά και τις ευαισθησίες της για την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών στην Τουρκία. Κάτω από κανονικές συνθήκες οι Βρυξέλλες θα είχαν ξεσηκωθεί με την κίνηση του καθεστώτος Ερντογάν να θέσει υπό τον αυστηρό έλεγχό του την εφημερίδα «Zaman». Αυτήν τη φορά το επίσημο σχόλιο της Συνόδου Κορυφής ήταν ουδέτερο: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν επίσης με τον Τούρκο πρωθυπουργό την κατάσταση των Μέσων Ενημέρωσης στην Τουρκία». Δηλαδή «ούτε γάτα ούτε ζημιά»… Και αντί η ΕΕ να ασχοληθεί με τις κυρώσεις που θα έπρεπε να επιβάλει στο καθεστώς Ερντογάν, εξετάζει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ!

«Ελπίζω μόνο στη μεγαλομανία του Ερντογάν» 

Ενώ ο Ευρωπαίος συνομιλητής μου τα περιγράφει όλα «μαύρα και άραχλα», τον ρωτώ αν ελπίζει σε κάτι. Χωρίς περιστροφές μού απαντάει: «Ναι, ελπίζω στη μεγαλομανία του Ερντογάν! Αμφιβάλλω εάν έχει πρόθεση να εντάξει την Τουρκία στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με το προφίλ του».

Τότε γιατί ζητάει ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Για λόγους τακτικής. Αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους να καλέσουν την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρέχεται η δυνατότητα στον Ερντογάν να το αξιοποιήσει στο εσωτερικό και να αποστομώσει τους επικριτές του που τον καταγγέλλουν ότι απομονώνει την Τουρκία από τη Δύση.
  • Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Τουσκ ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος γιατί νόμιζε ότι ο Ερντογάν θα κινούνταν στο σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας και δεν θα είχε άλλες απαιτήσεις γιατί χρειαζόταν την υποστήριξη της ΕΕ στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία. Μάταια, όμως. 
  • Σε δείπνο στην τουρκική πρεσβεία των Βρυξελλών προσπέλασε ο Α. Νταβούτογλου την καγκελάριο και τον Ολλανδό πρωθυπουργό για να τους πει μεταξύ τυρού και αχλαδίου ότι η Τουρκία έχει κάποιες νέες απαιτήσεις! 
  • Η εμμονή της τρόικας να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 300 εκατ. εν μέσω προσφυγικής κρίσης είναι παραλογισμός. Ο Π. Καμμένος εγκαίρως το είχε επισημάνει αλλά οι δανειστές τον αγνοούσαν
Πηγή "Έθνος"
MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "..κάποια άλλα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ ζητούν φορτικά από την Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 300 εκατ. ευρώ όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο.."

    Αρα να υποθεσουμε οτι απο τις αμυντικες δαπανες μας θα κερδισουν μη

    ευρωπαϊκα κρατη, π.χ. ΗΠΑ, και θυμωνουν οι Ευρωπαιοι "φιλοι" μας;!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]