Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κομισιόν καθυστερεί τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου

Οι Βρυξέλλες καθυστερούν την αλλαγή των κανονισμών που αφορούν το άσυλο στην ΕΕ, έως ότου η Ένωση φτάσει σε συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, επιλογές προκειμένου να αναδιαμορφωθεί η συνθήκη του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η χώρα που φέρει την ευθύνη για κάθε αίτηση ασύλου εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, οι τροποποιήσεις θεωρήθηκαν περισπασμός από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία αποτελεί το κεντρικό σημείο της πολιτικής της ΕΕ στην προσφυγική κρίση.

Η καθυστέρηση έρχεται προς ικανοποίηση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επέμβει στο σύστημα του Δουβλίνου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Χώρες όπως η Βρετανία ευνοούνται από το υπάρχον σύστημα, καθώς υπαγορεύει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία καταγράφηκε η είσοδός τους.

Πρόκειται για κάτι που ασκεί πίεση σε χώρες στα σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μέσω των οποίων διέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες ακόμα και αν προσπαθούν να φτάσουν στη Σουηδία ή τη Γερμανία.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι θα επανεξεταστεί το καθεστώς του Δουβλίνου, απλώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε τρεις επιλογές για μεταρρύθμιση, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλούνται οι Financial Times.

Η πιο προωθημένη από αυτές θέλει τις Βρυξέλλες να αναλαμβάνουν τον έλεγχο του συστήματος ασύλου της ΕΕ, κάτι που μέχρι τώρα γίνεται αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, που επί του παρόντος προσφέρει μόνο συμβουλές και υποστήριξη προς τα κράτη μέλη, θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακό οργανισμό, υπεύθυνο για τη λήψη πρωτοβάθμιων αποφάσεων για όλους τους αιτούντες, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακινούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]