Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη σιγά-σιγά καταρρέει

Η πτώση μπορεί να σταματήσει μόνο με σύσφιξη και ενίσχυση των ευρω- ατλαντικών δομών

Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση. Η κρίση αυτή εμφανίστηκε πρώτα στα αντανακλαστικά της. Οταν το 2008 η αμερικανική οικονομία επλήγη από την κρίση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, η Ευρώπη είχε όλο τον καιρό να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική. Αντ' αυτού, καθυστερήσεις και αναβλητικότητα έφεραν το ζήτημα στο εσωτερικό της ευρωζώνης, με πρώτο θύμα τον πιο αδύναμο κρίκο αυτής, την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ενώ θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα προκρίνοντας μια λογική εσωτερικής αναδιάρθρωσης των δομών που συγκροτούσαν και συνεχίζουν να συγκροτούν σοβαρές συστημικές παθογένειες, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα κοκτέιλ μέτρων και εφαρμογών που όχι μόνο δεν βοηθάει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις αδυναμίες της, αλλά κατέστησε το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου μέρος της κρίσης. Οταν συνειδητοποιήθηκε ότι η γαλλική και η ιταλική οικονομία βαδίζουν προς τον τοίχο, ήδη το ευρώ είχε δεχθεί ένα πολύ μεγάλο χτύπημα ως προς τη δυναμική του στις διεθνείς χρηματαγορές. Τέλος, η κρίση φαίνεται σήμερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το προσφυγικό ζήτημα. Αντί της χάραξης μιας υψηλής στρατηγικής που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το τεράστιο ανθρωπιστικό και πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαλυτικές τάσεις.

Η Συνθήκη του Σένγκεν, θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και σημειολογική επισήμανση αποδοχής στην αφετηρία του πολιτικού και οικονομικού φιλελευθερισμού «Laissez Faire / Laissez Passer», καταργείται και επαναφέρεται κατά το δοκούν, μια ομάδα κρατών στην κεντρική Ευρώπη συγκροτεί ξανά τη «λίστα Βίσεγκραντ» επιθυμώντας τη δημιουργία διευθυντηρίου που θα διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ενώ, τέλος, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως το «αποπαίδι», έχοντας βέβαια διαπράξει σωρεία πολιτικών λαθών και σφαλμάτων τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρώπη καταρρέει και μοναδική περίπτωση η πτώση να σταματήσει είναι να ενισχυθεί η ενωσιακή λειτουργία της όχι στο πλαίσιο μιας ηπειρωτικής πολιτικής πρωτοβουλίας, αλλά στη σύσφιξη και την περαιτέρω ενίσχυση των ευρωατλαντικών δομών. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ πρωτίστως αλλά και τον Καναδά σε δεύτερο επίπεδο όχι μόνο να ενισχυθούν, αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο ισχυρό δυτικό μέτωπο. Είναι η μοναδική περίπτωση για να καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει. Και ασφαλώς σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει ρόλο, επιβεβαιώνοντας την παρουσία της στον πυρήνα της Ευρώπης αλλά και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για το Προσφυγικό.

Σπύρος Ν. Λίτσας
Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]