Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η λαθρομετανάστευση λυμαίνεται την Ευρώπη μέχρι τελικής αποσύνθεσης


Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου, η ευρωπαϊκή αστυνομική αρχή Εuropol αποκάλυψε ότι πέρυσι οι διακινητές λαθρομεταναστών είχαν τζίρο τουλάχιστον 3-6 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνεχιζόμενη “προσφυγική κρίση” στην Ευρώπη.

Έρευνα: The Independent, South FrontVice News 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, αλλά και όσοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας πολέμων και για λόγους ασφαλείας, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα μη ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό στους διακινητές ανθρώπων, παρ’ όλο που σίγουρα έχουν πληροφορηθεί για το συχνό φαινόμενο της εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Πολλοί φθάνουν στο σημείο να αποφασίζουν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι το ταξίδι είναι ανασφαλές και αβέβαιο.

Ναρκωτικά και λαθρομετανάστευση: ο κρίκος

Aυτό που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι οι διακινητές λαθρομεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται παράλληλα με το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, ανακάλυψαν ότι ο πόλεμος της Μέσης Ανατολής είναι μια προσοδοφόρα πηγή κέρδους που προέρχεται από σχετικά εύπορα θύματα.

Ο επικεφαλής της Europol Rob Wainwright δίνει μια σημαντική πληροφορία στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας The Independent στις Βρυξέλλες:

“Οι εγκληματίες που ήταν ενεργoί στο εμπόριο ναρκωτικών ή δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στην λαθραία διακίνηση ανθρώπων στρέφονται τώρα και στις δύο δραστηριότητες συγχρόνως και διαπιστώνουν ότι οι επαφές, τα δίκτυα, οι διαδρομές και οι μέθοδοι απόκρυψης μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και στα δύο πεδία.

Η πρώτη πρόκληση για τις κυβερνήσεις και αστυνομικές υπηρεσίες της συνδέεται με την τεράστια κλίμακα των νέων αφίξεων. Αν ένα εκατομμύριο επί πλέον άτομα επιδιώξουν να έρθουν στην Ευρώπη φέτος, φυσικό είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για αυτές τις εγκληματικές συμμορίες, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μια μακροπρόθεσμα αυξητική τάση στον συγκεκριμένο τομέα εγκληματικότητας”, τονίζει ο Wainwright.

Κατακόρυφη αύξηση ροής
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Europol, το 90% των αιτούντων άσυλο και προσφύγων έφθασαν στην Ευρώπη καταβάλλοντας τεράστια για τα μέτρα τους ποσά σε εγκληματικές συμμορίες, όπως προκύπτει από τον χάρτη:


Ενώ η Ευρώπη μαστίζεται από οξεία οικονομική ύφεση και η ανεργία είναι αρκετά υψηλή, η παράνομη εμπορία ανθρώπων έχει γίνει μια εύκολη και επικερδής επιχείρηση για τα κυκλώματα των εμπόρων, τα οποία συνεχώς αυξάνονται σε αριθμό και επεκτείνονται σε έδαφος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Europol:

“Τη χρονιά που πέρασε βιώσαμε ένα φαινόμενο που ισοδυναμεί με σεισμό. Είδαμε να αυξάνεται κατακόρυφα η διακίνηση λαθρομεταναστών, ειδικότερα στην Ευρώπη, και τώρα προκύπτει ότι πρόκειται για μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι πρωτοφανές. Αν υπήρχε «κύπελλο πρωταθλητριών» στις εγκληματικές δραστηριότητες, αυτό θα το μοιράζονταν δύο τομείς: η διακίνηση ναρκωτικών, που σήμερα πάει χέρι-χέρι με την διακίνηση παράνομων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων”.

Τα εγκληματικά δίκτυα εκτείνονται από την υποσαχάρια Αφρική έως τη Σκανδιναβία, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να εμπλέκονται σε αυτά. Σύμφωνα με τον Wainwright, “μόνο το 2015, η Europol εντόπισε περίπου 10.700 ύποπτους, που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων από την Αφρική προς τη Σκανδιναβία”.

Ο αξιωματούχος υπoνοεί μεν ότι η κλίμακα των παράνομων αυτών επιχειρήσεων είναι τεράστια, αλλά δεν διευκρινίζει πόσες συλλήψεις έγιναν.

Οι διαμεσολαβητές κυμαίνονται από μικροεγκληματίες – που φτιάχνουν πλαστά διαβατήρια, και οδηγούς ταξί, που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες από τη μια χώρα στην άλλη και άλλους, που διασχίζουν χώρες ολόκληρες για να τους πάνε στα σύνορα – μέχρι καθιερωμένα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος.

Τζίρος δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με την έκθεση της Europol, κάθε λαθρομετανάστης υποχρεώνεται να πληρώνει, σε αρχικό στάδιο, ποσό που κυμαίνεται από 3.000 σε 6.000 δολάρια στις εγκληματικές συμμορίες προκειμένου να κάνουν ένα σχετικά ασφαλές ταξίδι προς την Ευρώπη. Το ποσό αυτό αυξάνεται στην πορεία, όπως δείχνει καθαρά ο παραπάνω χάρτης. Ο συνολικός τζίρος από την εμπορία ανθρώπων κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο τουλάχιστον.

Ο Rob Wainwright διευκρινίζει: “Γνωρίζουμε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε λαθρομετανάστης πληρώνει αρχικά 3.000- 6.000 δολάρια σε κάθε παράνομο διακινητή για το ταξίδι του. Έτσι, αν κάνετε μια απλή μαθηματική πράξη, προκύπτει ότι ο συνολικός τζίρος για το 2015 είναι 3-6 δισ. δολάρια τουλάχιστον. Είναι ασύλληπτα τα ποσά. Μιλάμε για δισεκατομμύρια δολάρια στα χέρια των εγκληματικών αυτών δικτύων σε ένα μόνο έτος, και μόνο στην Ευρώπη”.

Ένα άτομο που εγκαταλείπει το σπίτι και τη χώρα του θα πληρώσει διαφορετικές συμμορίες λαθραίας διακίνησης σε διάφορα σημεία σε όλη την διαδρομή. Ένας Σύριος μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει για να φύγει από τη χώρα του, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια αγοράζει πλαστά έγγραφα στην Τουρκία, πριν καταβάλει ένα μεγάλο ποσό για να εξασφαλίσει ότι θα μπει σε μια φουσκωτή βάρκα ή σκάφος και να διασχίσει το συχνά φουρτουνιασμενο Αιγαίο και να φτάσει στην Ελλάδα.
 
Αν φτάσει με ασφάλεια μέχρι τις ακτές της Ευρώπης, άλλοι διακινητές θα αναλάβουν να τον μεταφέρουν έως την ενδιάμεση ζώνη των βαλκανικών κρατών, από όπου στη συνέχεια θα φτάσει στα σύνορα κράτους που ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν, όπου η διέλευση γίνεται δίχως διαβατήρια. Στην επόμενη φάση θα είναι ελεύθερος να ταξιδέψει και να φτάσει στις πλουσιότερες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία. Όταν η Ουγγαρία, αλλά και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνουν τα σύνορά τους και κατασκευάζουν φράχτες, οι λαθρομετανάστες αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή προώθησή τους.

H Eλλάδα δεν αντέχει άλλο”
 
Στην Ευρώπη, υπάρχουν φόβοι για διείσδυση μελών του ISIS μεταξύ αυτών των προσφύγων, μια κίνηση τακτικής που μοιάζει με "δούρειο ίππο".

Δύο μέλη οργανώσεων που σχετίζονται με το ISIS, και συμμετείχαν στο τρομοκρατικό χτύπημα που σκότωσε 130 άτομα στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, είχαν προφανώς εισέλθει στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τη «βαλκανική οδό», μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Στην παρακάτω ανταπόκριση του Vice News, ένας νεαρός που μόλις έφθασε στη Λέσβο δηλώνει στο 1.12 ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να εφοδιαστεί με βίζα ενώ αλλού όχι. Η νεαρή στο 6.45 εξομολογείται: “Oι Γερμανοί μας επιτρέπουν να ζήσουμε εκεί. Αγαπάμε την κυρία Μέρκελ”:



Κατά την άποψη του επικεφαλής της Europol, είναι άκρως σημαντικό να εφοδιαστεί η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές αρχές με την απαραίτητη τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους, ώστε να διενεργεί αποτελεσματικούς ελέγχους ασφάλειας σε όλες των νέες αφίξεις.

“Όταν ασκείται μια τόσο μεγάλη πίεση στην Ελλάδα, δηλαδή στα ίδια τα σύνορα της ΕΕ, ώστε η μικρή αυτή χώρα να καλείται να αντιμετωπίσει ένα εκατομμύριο νέες αφίξεις σε μερικά μόνο από τα σημεία αυτών των συνόρων, τότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μια συστηματική και αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου”, υπογράμμισε ο Wainwright στην Independent.

Eίναι το πιο σημαντικό πράγμα και το κατάπρωτο που θα πρέπει να διευθετηθεί: να εξασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την απαραίτητη στήριξη. Η Ελλάδα έχει ξεχειλίσει και δεν αντέχει άλλο”.

Έξαρση εγκληματικότητας

Υπό κανονικές συνθήκες, οι μετανάστες θα έπρεπε να προωθούνται στην αγορά εργασίας και να εντάσσονται πολιτισμικά στη χώρα υποδοχής τους.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά οι εγκληματικές συμμορίες και τα κρούσματα τρομοκρατίας αυξάνονται συνεχώς στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η τραγωδία της Κολωνίας κατέστησε σαφές ότι μια νέα περίοδος, που χαρακτηρίζεται από ακραία φαινόμενα βίας, έρχεται να καταστρέψει την κοινωνική αρμονία των ευρωπαϊκών χωρών και κοινοτήτων.

Πρόσφατα παραδείγματα:

Στο διαβόητο “στρατόπεδο του Καλαί”, στη βόρεια ακτή της Γαλλίας, οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται προτού περάσουν τη Μάγχη για να καταλήξουν στη Βρετανία. Στο κέντρο αυτό κράτησης, γνωστό ως “ζούγκλα του Καλαί”, οι οδηγοί συχνά λιντσάρονται και υφίστανται βανδαλισμούς, καθώς νεαροί λαθρομετανάστες επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο των οχημάτων τους και να περάσουν απέναντι, στη Βρετανία:



Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων στο Καλαί είναι συχνές. Στην πλειονότητά τους, οι λαθρομετανάστες είναι Σουδανοί, Σομαλοί, Αιθίοπες και Αφγανοί. Η συνεχώς αυξανόμενη ροή αφίξεων (από 3.000 σε 6.000 περίπου τον περασμένο μήνα) , και το γεγονός ότι το 92% των νεοαφιχθέντων είναι άνδρες μεταξύ 18 και 23 ετών δυσχεραίνει το έργο της αστυνομίας:



Στον δύσκολο αυτό χώρο, όπου οι Γάλλοι κάτοικοι προσπαθούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους και να τις εγκαταλείψουν, αλλά δεν τις αγοράζει σχεδόν κανείς, μόλις πριν από λίγες μέρες (στις 15/01), δύο Ολλανδοί κινηματογραφιστές δέχθηκαν επίθεση από τρεις λαθρομετανάστες, που ήταν εφοδιασμένοι με σπρέι πιπεριού και μαχαίρια:



Ο Ολλανδός πολεμικός ανταποκριτής, συγγραφέας και φωτογράφος Teun Voeten και η σκηνοθέτης Maaike Engels έφθασαν στο κέντρο κράτησης, όπου ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την ανεξάρτητη παραγωγή τους Calais: Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα”. Tελικά έπεσαν θύματα ληστείας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11/01, στο μετρό της Κολωνίας στη Γερμανία, μια γυναίκα σύρθηκε βίαια από λαθρομετανάστες, οι οποίοι την ανάγκασαν να μπει σε ένα από τα βαγόνια:



Στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  και όχι μόνο στα σύνορά της, κάποιοι σχολιαστές αρθρογράφοι αποφαίνονται ότι, στην επικίνδυνη αυτή φάση, ίσως η αποσύνθεση της Ευρώπης να συμβεί γρηγορότερα και από έναν εμφύλιο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ποιοίν συμφέρει να διαλυθεί η Ευρώπη;Ξέρετε...η άλλη πλευρά του ατλαντικού.Ποιοί δημιουργούν πολέμους;Ποιοί χρηματοδοτούν τους πολέμους,τις ροές των λαθρο,σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις;Ξέρετε,οι ΜΚΟ κάνουν άριστη δουλειά!Τα επιτελεία του Σόρος δε προλαβαίνουν!Πρέπει να επισπεύσουν τη νέα εποχή,όσο γίνεται πιο γρήγορα,τα πυρηνικά εξαπλώνονται παντού,όλο και κάποιος τρελαμένος θα κάνει το πρώτο δήθεν τάχα μου..μπαμ!Γίναμε πολλοί και δε μας χωράει η γαία,λίγο ο ίσις,λίγο η αλκάιντα,λίγο οι μνημονιακές απομυζήσεις λαών στέλνουν μερικές χιλιάδες στον άλλο κόσμο.Αλλά αυτά είναι μικρά νούμερα,για τα λαμόγια,για τους εγκληματίες τοκογλύφους,για κρατικά μορφώματα εγκληματιών αν δε δουν εκατομμύρια νεκρούς δε θα ικανοποιήσουν το πάθος τους για εξουσία!Η Ευρώπη δυστυχώς είναι καταδικασμένη να γευτεί ακόμη ένα μεγάλο αιματοκύλισμα,με πολλά πάρα πολλά θύματα.Η Γερμανία συμβάλει,η Γαλλία κι αυτή απεμπολώντας τις καταβολές τις συμβάλλει,η Ιταλία ανημπορή κι αυτή συμβάλει ενώ η Βρετανία ζει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φυσικα η ατλαντικη πλευρα,ειναι θεμα εξουσιας...

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]