Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βγήκε ο στρατός στο Παρίσι!

Σε συναγερμό μετά από την δολοφονική επίθεση στο Παρίσι. Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Vigipirate το οποίο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επί της ουσίας το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε μόνιμη ισχύ από το 2007, όταν η απειλή της τρομοκρατίας στην Γαλλία αξιολογήθηκε ως “σοβαρή και μόνιμη”. Από την στιγμή της δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι, το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται στο “κόκκινο” επίπεδό του που προβλέπει γενική κινητοποίηση και επιφυλακή.

Σ΄ όλη την Γαλλία κι όχι μόνο στο Παρίσι φρουρούνται και παρακολουθούνται στενά ΜΜΕ, πολυκαταστήματα, χώροι λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πριν από την τραγωδία, ο Υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve είχε ήδη ανακοινώσει την αύξηση του επιπέδου επαγρύπνησης κατά της τρομοκρατικής απειλής στη Γαλλία, μετά από μια επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Joue-les-Tours από ισλαμιστές.

30 χρόνια αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής

Το 1978, ενώ η Ευρώπη αντιμετώπιζε ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων η Γαλλία προχώρησε στην δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος συναγερμού.

Το 1995, μετά από επιθέσεις ισλαμικών οργανώσεων από την Αλγερία το σχέδιο παίρνει το όνομα Vigipirate.
Από το 2003 έως το 2014, το Vigipirate αποτελούνταν από 4 επίπεδα, που κυμαίνονταν από “κίτρινο” ως “κόκκινο”.
Τον Φεβρουάριο του 2014, έναν νέο σχέδιο Vigipirate τίθεται σε εφαρμογή πιο απλό με μόνο δύο επίπεδα συναγερμού.
Αυτό το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή με την χρησιμοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων.

Πηγή Le Figaro

Η Τουρκία κατηγορεί την Ευρώπη για... ισλαμοφοβία
Μια μέρα που όλος ο κόσμος θρηνεί τους νεκρούς της άθλιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, μόνο η Τουρκία βρήκε τρόπο να δικαιολογήσει, ουσιαστικά την επίθεση, κατηγορώντας την Ευρώπη για ισλαμοφοβία!

Δύο Τούρκοι υπουργοί, ο των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, σχολίασαν το φρικιαστικό γεγονός με τον δικό τους, μοναδικό, τουρκικό τρόπο.

“Είμαστε κατά της τρομοκρατίας, όποιος και αν είναι ο λόγος που την προκαλεί. Ωστόσο η τρομοκρατία είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Το δεύτερο είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία, που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και προκαλεί τα τρομοκρατικά κτυπήματα”, είπε ο Τσαβούσογλου, δικαιολογώντας, εμμέσως, πλην σαφώς, το τρομοκρατικό κτύπημα.

Η Τουρκία άλλωστε, ως κράτος υποστηρικτής της ισλαμικής τρομοκρατίας σε Συρία και Ιράκ, εδώ και καιρό, δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο.

“Η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και η πίστη κανενός δεν πρέπει να χλευάζεται. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης και δεν πρέπει να συνδέεται με την τρομοκρατία”, κατέληξε ο ανεκδιήγητος Τούρκος υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Τούρκος υπουργός Τουρισμού, αφού καταδίκασε την επίθεση, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα ένα τέτοιο συμβάν στο κέντρο του Παρισιού.

“Και οι μουσουλμάνοι πληγώθηκαν από τα σκίτσα του περιοδικού κατά του προφήτη Μωάμεθ. Η επίθεση όμως δεν πρέπει να συνδέεται με την κριτική των μουσουλμάνων κατά του περιοδικού. Πιστεύω πως άλλα ήταν τα κίνητρα”, δήλωσε.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]