Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Barbaros σε ρότα πρόκλησης

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Σε μια σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα εξέδωσε χθες νέα NAVTEX με την οποία στέλνει μέχρι τις 6 Απριλίου το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» για παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχές μάλιστα που έχουν ήδη παραχωρηθεί άδειες ερευνών σε αμερικανική, ισραηλινή, ιταλική και κορεατική εταιρεία.

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα ουσιαστικά δίνει τέλος σε κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, απορρίπτοντας και την τελευταία κίνηση καλής θέλησης του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τη Δευτέρα επανέλαβε τη δέσμευσή του για συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στα ωφελήματα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μετα τη λύση του Κυπριακού, δεσμευόμενος επίσης ότι οι «εκκρεμότητες» σχετικά με το φυσικό αέριο θα μπορούν να συζητηθούν στην τελική φάση των συνομιλιών σε συνδυασμό με το εδαφικό.

Η «προσφορά» αυτή του κ. Αναστασιάδη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελεί μονομερή παραχώρηση προς την τουρκική πλευρά και μάλιστα τη στιγμή που δεν προδιαγράφονταν καμιά αλλαγή της τουρκικής στάσης.


Από τις 6 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου το «Barbaros» και τα συνο­δευτικά σκάφη «Μ/V Bravo» και «M/V Kofso» θα διεξαγάγουν έρευνες νοτίως της Λεμεσού εντός των κυπριακών οικοπέδων 1, 8, 9 και 12. Ορισμένα από τα σημεία όπου θα κάνει τις παράνομες έρευνές του το «Barbaros» είναι πολύ κοντά στο κοί­τασμα «Αμαθούσα» όπου κάνει έρευνες για λογαριασμό της Κυ­πριακής Δημοκρατίας η «ΕΝΙ/Kogas»

Η κίνηση αυτή πάντως θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως διπλωματικός ελιγμός καθώς τις επόμενες ημέρες θα κλιμακωθεί η πίεση για επανάληψη των συνομιλιών και πλέον η Λευκωσία θα μπορεί να επιμείνει ότι η κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβη απορρίφθηκε εμπράκτως με την έκδοση νέας NAVTEX.

Η τουρκική NAVTEX 016/15 αφορά τις έρευνες του «Barbaros» και των συνοδευτικών σκαφών M/V Bravo και M/V Kofso από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Απριλίου σε περιοχές νοτίως της Λεμεσού εντός των Κυπριακών Οικοπέδων 1, 8, 9 και 12.

Ορισμένες συντεταγμένες των σημείων στα οποία θα κάνει τις παράνομες έρευνές του το «Barbaros» είναι πολύ κοντά στο κοίτασμα «Αμαθούσα» όπου ήδη έχει εγκατασταθεί το πλωτό τρυπάνι Saipem-10000 της Κοινοπραξίας ENI/Kogas.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται εντατικά πάντως οι εργασίες των ξένων εταιρειών, με την ENI/Kogas να έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Αμαθούσα» ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, με το τρυπάνι να έχει φθάσει σε βάθος 1.000 μέτρων.

Λεβιάθαν
Σε μία ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη, μετά την εμπλοκή που έχει υπάρξει στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και τις σκιές στη συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας για αγορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει καλέσει στο Αμάν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφεί και MOU για την προμήθεια της Ιορδανίας με κυπριακό φυσικό αέριο.

Το «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι οι έρευνες γίνονται σε απάντηση των «μονομερών κινήσεων» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και απείλησε ότι σε συνεργασία με την Τουρκία θα γίνουν όλες οι «διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων γεώτρησης, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, που είχε αναλάβει να προωθήσει στην Άγκυρα φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]