Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά η Ε.Ε. δεν κινδυνεύει από τα χρέη και τα ελλείμματα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Οπως εξελίσσεται το Προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των εξελίξεων και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για την Ελλάδα διότι καταγράφεται ως μία νέα εθνική ήττα μετά την ταπεινωτική συνθηκολόγηση της Αριστεράς με τα Μνημόνια τον Ιούλιο. Αίφνης οι Ελληνες διαπιστώνουν ότι δεν αίρουν μόνο τον δικό τους σταυρό, θα απαιτηθεί να σηκώσουν στις πλάτες τους και τον σταυρό άλλων εθνών. 50.000 πρόσφυγες δέχθηκε να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση η κυβέρνηση Τσίπρα και μάλιστα με επιδότηση ενοικίου, την ώρα που πιέζεται να κυνηγήσει εκατομμύρια Ελληνες για τα «κόκκινα» δάνειά τους.

Ομως, 200.000 είναι ο πραγματικός αριθμός που ζητούν να φιλοξενήσουμε οι Γερμανοί. 200.000! Τόσοι απαιτούνται για να μείνει σταθερός ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ και να μην της φύγουν οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Και θα πιεστούμε να υποδεχτούμε τόσους, διότι η νεοσσός κυβέρνηση έκανε το μείζον λάθος να ανοίξει μόνη της θέμα διαπραγμάτευσης, συνδέοντας το ζήτημα των προσφύγων με το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν αντιστρόφως ανάλογο του υπολογισμού. Σπάσαμε τα μούτρα μας. Και πιο σκληρά μέτρα θα υποχρεωθούμε να λάβουμε και περισσότερους πρόσφυγες θα χρειαστεί να υποδεχτούμε. Ιδανικό κοκτέιλ κοινωνικής έκρηξης.

Το Προσφυγικό, όμως, ίσως κρίνει το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης αλλά και αυτού του ίδιου του ευρώ. Ο απομονωτισμός και η επιστροφή στο έθνος-κράτος αρχίζει και γίνεται κυρίαρχη τάση σε μια Ευρώπη που κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της για να διατηρήσει τα κεκτημένα της. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πολωνία είναι απλώς η επικύρωση. Εχουν προηγηθεί άλλα. Το πρώτο κύμα ξενοφοβίας υπήρξε η ισλαμοφοβία, σε έναν βαθμό δικαιολογημένη, η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ συνηθισμένη σε τέτοια ήθη.

Το δεύτερο κύμα ξενοφοβίας υπήρξε η ευρωφοβία! Η άρνηση της Βρετανίας, της Δανίας, της Γαλλίας (θυμηθείτε το παράδειγμα με τον Πολωνό υδραυλικό), τώρα και της Γερμανίας να εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους εργαζομένους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που αποτελούν μέλη της Ε.Ε. Αδιανόητο!

Το τρίτο κύμα ξενοφοβίας είναι αυτό: Πανικόβλητοι πολιτικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τα καραβάνια των προσφύγων της Μέσης Ανατολής να προσεγγίσουν τα εδάφη τους. Ανόητοι πολιτικοί επιχειρούν να καταστήσουν τον Νότο χωματερή της Ευρώπης. Τελικά η Ενωση δεν κινδυνεύει από τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά από την αναισθησία των βορείων. Φοβάμαι ότι μέσα στο 2016 έρχονται δύσκολες και συγκλονιστικές ημέρες. Η διαίρεση-διάλυση (;) της Ευρώπης είναι προ των πυλών και δεν θα οφείλεται στους αριθμούς αλλά στους ανθρώπους.

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]